Figyelem! Az állatkórház forgalma szombat 8-10-ig és hétfő 8-10-ig a legmagasabb.
Állatútlevél kiállítása
Az Európai Unión belül az állatútlevelet bármely olyan állatorvosnál lehet igényelni, aki jogosult a veszettség elleni védőoltás beadására. Az útlevél formája, kinézete és szövegezése az egész Unión belül egységes.

Az állatútlevelet az állatorvosnál lehet igényelni. Az állatútlevél kiállítására minden olyan állatorvos jogosult, aki Magyar Állatorvosi Kamarai tag és rendelkezik az illetékes állategészségügyi hatóságtól az ebek veszettség elleni védőoltásának végzésére vonatkozó engedéllyel. Az állatútlevél sorszámozott szigorú számadású okirat, melyet a jogosult állatorvosok a Magyar Állatorvosi Kamarától szereznek be.

Mennyi idő szükséges az útlevél megszerzéséhez?

Mivel az állatútlevélbe az adatok nem központilag kerülnek be, hanem a jogosult állatorvosok végzik a kiállítását, gyakorlatilag az állattartó az útlevél igénylésekor azonnal meg is kaphatja.

Megkaphatom-e postán az állatútlevelet?

Nem. Az állatútlevel kiállítását az állat vizsgálata, azonosítása és az adatainak ellenőrzése (és ha szükséges, a mikrochip beültetése) előzi meg. Emiatt az állatútlevelet csak a kiállítására jogosult állatorvos rendelőjében lehet kiállítani.

Miért van az állatútlevél sorszámozva?

Azért, mert az állatútlevél ún. szigorú számadású nyomtatvány, amelyet a gyártástól kezdődően a kiállításig mindvégig nyomon kell tudni követni. Emiatt a jogosult állatorvosok is csak megfelelő adminisztráció után kaphatnak útleveleket a Magyar Állatorvosi Kamarától, és ők is kötelesek minden példánnyal elszámolni.

Miért rögzítik az állatútlevél kiállításakor az adatokat egy adatlapon is?

Az állatútlevelek (éppen a szigorú számadású jellegükből adódóan) a kitöltés után regisztrálásra kerülnek. A kiállított adatlapot az állatorvosnak be kell küldeni a Magyar Állatorvosi Kamara központi adatbázisába, ahol azokat egy számítógépes rendszerben tárolják és nyilvántartják. Az adatbázisból a későbbiekben ezek az adatok visszakereshetők.

Meddig érvényes az állatútlevél?

Az állatútlevél az állat élete végéig vagy az állatútlevél elvesztéséig, megrongálódásáig érvényes. Az állatútlevél azonban csak addig használható az Unión belüli utazásokhoz, amíg a benne igazolt veszettség elleni oltás, illetve bizonyos esetekben (Egyesült Királyságba, Írországba, Svédországba történő utazás) egyes elvégzett vizsgálatok és kezelések érvényessége tart. A veszettség elleni oltás Magyarországon évente kötelező (macskák és vadászgörények esetében a veszettség elleni oltás az utazáshoz kötelező), így a magyar állatútlevél a veszettség elleni oltás dátumától számított 365 napon belül használható utazáshoz. A 365 nap letelte után csak újabb oltás beadatása és igazoltatása után lehet használni. Amennyiben valaki csak ritkábban utazik az állatával, jól teszi, ha a tervezett utazások előtt leellenőrizteti állatorvosával, hogy az útlevélben szereplő igazolások érvényesek-e még.

Mikor, és mit kell bejegyeztetni az állatútlevélbe?

Az állatútlevélbe a kiállításkor bejegyzésre kerülnek mind a tulajdonos, mind az állat alapvető adatai, az azonosítás módja (tetoválás vagy mikrochip) és annak száma, az utolsó veszettség elleni védőoltás dátuma és jellemzői, a echinococcus-, illetve a kullancsok elleni, az utazás előtti legutolsó kezelések időpontjai. Bejegyezhető, de nem kötelező, az egyéb védőoltások dátuma és jellemzői. Ha szükséges a veszettség elleni titer igazolása is, ez is bejegyzésre kerül. A későbbiekben minden, a kiállításkor bejegyzett adat megváltozását be kell jegyeztetni az állatútlevélbe. Tudni kell azonban, hogy ezt nem teheti meg akárki, csak olyan állatorvos, aki az útlevél kiállítására jogosult !

Miután az Európai Unión belül (főleg az ún. schengeni határokon belül) már régóta nincsenek határállomások és ellenőrzések, az állatútlevél bemutatására elsősorban Magyarország EU-s határain kell számítani. Amennyiben az úticél az Egyesült Királyság, Írország vagy Svédország, szinte biztos, hogy az oda történő belépéskor ellenőrzik majd az állatok útleveleit is. Előfordulhat azonban az is, hogy amennyiben az állatunkkal a külföldi tartózkodás ideje alatt történik valami, ami miatt az egészségi állapotát igazolni szükséges, az illetékes hatóságok kérni fogják az EU-s állatútlevelet. Az utazási forma jellegzetességei miatt az átlagosnál sokkal szigorúbb ellenőrzésre kell számítani a repülőgéppel történő utazások, állatszállítások alkalmával is.Ki és hol ellenőrzi, ellenőrizheti az állatútlevelet?

Ha elvesztem az állatútlevelet, kaphatok helyette másikat?

Igen, az állatútlevél elvesztése esetén újat lehet igényelni az állatorvosnál, azonban a kiállítás és regisztráció költségeit ismételten meg kell fizetni.11. Mi történik, ha külföldön, az utazás alatt vesztem el az állatútlevelet ?Az Európai Unión belül az állatútlevelet bármely olyan állatorvosnál lehet igényelni, aki jogosult a veszettség elleni védőoltás beadására. Az útlevél formája, kinézete és szövegezése az egész Unión belül egységes. Amennyiben a külföldi tartózkodás alatt veszik el az állatútlevél, keressen fel ott egy jogosult állatorvost, aki a szükséges azonosítás elvégzése, valamint egy veszettség elleni oltás beadása után (hacsak Ön nem tudja valamivel hitelt érdemlően igazolni – nemzetközi védőoltási füzet, korábban elvégeztetett veszettség-ellenanyagtiter vizsgálatról igazolás – a legutolsó veszettség elleni védőoltás megtörténtét és időpontját) kiállítja majd az új útlevelet. Ezért az útlevélért (és az oltásért) az adott országban szokásos gyakorlat és tarifák szerint kell fizetni.

Előírja-e az Európai Unió a kedvtelésből tartott állatok mikrochippel történő megjelölését?

Egyelőre nem. Az uniós rendelet az Unió tagországai között utazó, illetve harmadik országból az Unió területére belépő kutyák, macskák és vadászgörények egyértelmű azonosíthatóságát írja elő. Az állatnak vagy tisztán, egyértelműen olvasható tetoválással, vagy elektronikus azonosító rendszerrel (mikrochippel) kell rendelkeznie. A tetoválás a rendelet hatályba lépésétől, 2004. július 3-tól számított 8 éves átmeneti időszakban még elfogadható, azt követően azonban csak a mikrochipes azonosítás alkalmazható. A 2005. január 1. után Magyarországon született, MEOE által törzskönyvezett fajtatiszta kölyökkutyáknak a MEOE (Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete) kötelezően előírja a mikrochippel való megjelölést.Abban az esetben, ha kedvencünknek nincs se törzskönyve, se tetoválása, vagy keverék egyedről van szó, mikrochipes megjelölés az egyedüli megoldás.

Milyen mikrochippel jelöltessük meg az állatot?

A rendelet szerint bármelyik, állatok jelölésére alkalmas mikrochip megfelelő, de célszerű olyan típust választani, amely megfelel a 11784 ISO-szabványnak vagy a 11785 ISO-szabvány „A” mellékletének. Ha az állatban lévő mikrochip nem ISO-szabványú, akkor a tulajdonosnak vagy a tulajdonos nevében a kedvtelésből tartott állatért felelős természetes személynek bármely vizsgálat időpontjában (pl. határátlépéskor is) biztosítania kell a mikrochip leolvasásához szükséges eszközt. Ez elsősorban olyan állatok esetében fordulhat elő, amelyekbe a mikrochipet már évekkel ezelőtt helyezték be. Korábban ugyanis a mikrochipeket még nem szabványosították. A Magyarországon jelenleg forgalomban lévő és az állatorvosok által alkalmazott valamennyi mikrochip már megfelel a fenti előírásoknak.

Mi történik akkor, ha az állatom nincs tetoválva, de nem akarok mikrochipet sem beletetetni?

Ebben az esetben az Európiai Unión belül nem lehet vele utazni és nem lehet neki állatútlevelet sem kiállítani. Az állatorvosnak a vonatkozó kamarai szabályozás szerint az állatútlevél kiállítását meg kell tagadnia!

Hová teszik be a mikrochipet és az fájdalmas-e az állatnak?

A mikrochip beültetésének ajánlott helye a nyak bal oldalának középvonalában van. A beadás egy nagyméretű injekciós tűre hasonlatos, nagyon éles hegyű szerkezettel történik. Magát a mikrochipet, megfelelően sterilizálva ez a szerkezet tartalmazza. A bőrterület megfelelő előkészítését követően megtörténik a beszúrás, majd amikor a tű hegye optimális helyen van, a szerkezetből kinyomásra kerül maga mikrochip. A beavatkozás nem jár különösebb fájdalommal.

Szállítható-e a kölyökkutya, ha még nem kapta meg a veszettség elleni védőoltását?

Egyes tagállamok engedélyezhetik a három hónaposnál fiatalabb és oltatlan állatok mozgását, amennyiben állatútlevél kíséri őket és születésük óta – a fertőzésnek valószínűleg kitett vadon élő állatokkal való érintkezés nélkül – születési helyükön tartózkodtak, vagy anyjuk kíséri őket, akitől még mindig függnek. Mivel állatútlevéllel kell, hogy utazzanak, állatútlevelet pedig csak azonosított állat kaphat, mindenképpen rendelkezniük kell mikrochippel vagy olvasható tetoválással. Nem szállíthatók azonban kölyökkutyák (3 hónapos kor alatt) az Egyesült Királyságba, Svédországba és Írországba, csak akkor, ha már be vannak oltva veszettség ellen.

Milyen különleges, a többi országétól eltérő előírások érvényesek az Egyesült Királyságba, Írországba és Svédországba történő utazáskor?

Ezekben az országokban az állat azonosítására csak a mikrochipet fogadják el, a tetoválást nem. A veszettség elleni védőoltás elvégzését a felhatalmazott állatorvosnak az állatútlevélben igazolnia kell, tehát három hónaposnál fiatalabb, oltatlan állattal nem utazhatunk. A vakcinázást követően, megfelelő idő elteltével (Egyesült Királyság és Írország esetében 30 nap és megfelelő eredmény esetén 6 hónap karantén után utazhat ; Svédország esetében 120 nap) az állatorvosnak az állatból vért kell vennie és ezt a veszettség-ellenanyag titer megállapítása céljából egy, az EU által elismert laboratóriumba kell küldenie. (Magyarországon jelenleg nincs ilyen laboratórium, a külföldi vizsgáló intézetek listáját a 2004/203/EK határozat tartalmazza.) * Az állat csak akkor léphet ezekbe az országokba, ha a vizsgálat eredménye szerint az említett ellenanyag-titer 0,5 NE/ml vagy annál magasabb. Ezt – a laboratóriumi vizsgálati eredmény megérkezése után – az állatorvos igazolja az állatútlevélben. * Ha az ellenanyag-titer 0,5 NE/ml értéknél alacsonyabb, a veszettség elleni vakcinázást meg kell ismételni, majd ismételt vizsgálatot kell végezni.Amennyiben az állatnál egyszer már igazoltan 0,5 NE/ml vagy annál magasabb titert mértek, a továbbiakban nem szükséges a tesztet elvégezni, de az évenkénti kötelező veszettség elleni védőoltás (és annak igazolása) mindenképpen szükséges, mielőtt az 1 év lejár. Az EU által elismert laboratóriumok sok esetben túlterheltek, ezért a vérvételt és vizsgálatot minél előbb célszerű elvégeztetni. * Ezekben az országokban különleges előírások vannak a hólyagférgesség (Echinococcus multilocularis), ill. a kullancsok elleni kezelések igazolt elvégzésével kapcsolatosan is. A rendelkezések célja, hogy a súlyos zoonózisoknak (állatról emberre terjedő fertőzések) a behurcolását megakadályozzák. A kezelést minden utazás alkalmával, a határátlépést minimum 24, maximum 48 órával megelőzően (Svédország esetében 10 napon belül) el kell végeztetni. (Ezért szükséges az állatorvosnak az útlevél 10-13. oldalain feltüntetnie a kezelés dátuma mellett elvégzésének pontos idejét is.) A hólyagférgesség (Echinococcus multilocularis) kezelésére a prazikvantel hatóanyagot is tartalmazó állatgyógyászati parazita-ellenes készítmények alkalmasak. A kullancsok ellen mindenképpen olyan terméket kell használni, amely ezeknek a parazitáknak a kezelésére a hivatalos használati utasítása szerint is alkalmas. A parazita-ellenes nyakörveket, még ha leírásukban szerepel is a kullancs-ellenes hatás, ezek az országok nem fogadják el. A megfelelő állatgyógyászati készítményeket és azok alkalmazási módját állatorvosa fogja javasolni Önnek, aki a kezelések elvégzését is igazolja az állatútlevélben.

Olyan országba szeretnék utazni kedvencemmel, amely nem tagja az EU-nak. Ebben az esetben is kell állatútlevelet kiváltani?

Az állatútlevél az Európai Unió államaiba (azokon belül) történő állatszállításhoz szükséges. Amennyiben az utazás nem EU-s országba történik, nem szükséges az állatútlevél kiváltása. Ebben az esetben a lakóhely szerint illetékes hatósági állatorvosnál kell az eddigi előírások szerinti kiviteli igazolást kérni. Mivel azonban a Magyarországra való hazatérés az EU területére való belépésnek minősül, szükséges lehet az állatútlevél.Érdemes az útitervet előzetesen jól átgondolni, ugyanis ha akár csak rövid időre is, de be kívánnak lépni az EU területére, már rendelkezni kell állatútlevéllel.

Az állatútlevél helyettesíti-e az oltási könyvet?

Annak ellenére, hogy a két dokumentumba bejegyzett adatok köre nagyon hasonló, az oltási könyvek egy részében jóval több hely és lehetőség áll rendelkezésre az állat egészségével összefüggő kérdések, történések, beavatkozások rögzítésére. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az állatútlevél olyan dokumentum, amelynek elvesztése, vagy pl. olvashatatlanná válása esetén csak akkor állítható ki helyette másik, ha az abban igazolásra kerülő beavatkozások korábbi megtörténtét hitelt érdemlően tudja bizonyítani az állattulajdonos. Erre a megfelelően vezetett oltási könyv kiválóan alkalmas lehet. Azoknál az állatoknál, amelyek már az állatútlevél kiállítását megelőzően többször kaptak különféle oltásokat, az oltási előélet ismerete miatt fontos szerepe marad az oltási könyvnek.

Az útlevél mellett az oltási könyvet is vinni kell magammal az utazásra?

Az EU területén belüli mozgáshoz nem szükséges, azonban az utazás alatt megfelelően vigyázni kell az állatútlevélre !21. Kutya- vagy macskakiállításra kell-e állatútlevél ?Csak abban az esetben, ha valamelyik más EU-s tagállamban rendezett kiállításra megyünk, mert e nélkül nem lehetne odautazni. Magához a kiállításon való részvételhez azonban nem szükséges.

08:00 09:00 10:00 11:00 12:00 13:00 14:00 15:00 16:00 17:00 18:00 19:00 20:00
Hétfő
Kedd
Szerda
Csütörtök
Péntek
Szombat
Vasárnap

Figyelem! Az állatkórház forgalma szombat 8-10-ig és hétfő 8-10-ig a legmagasabb.