Figyelem! Az állatkórház forgalma szombat 8-10-ig és hétfő 8-10-ig a legmagasabb.
Szúnyogok és kutyák – azaz milyen kutyabetegségeket terjeszt a szúnyog?
A szúnyogok nem csak nekünk, embereknek okoznak kényelmetlen pillanatokat, kedvenceink számára kifejezetten veszélyesek is lehetnek!

Ha Ön is vízparton szereti tölteni a nyaralását, ráadásul négylábú kedvencével is megosztja ezt a csodás élményt, akkor biztosan tudja, milyen kellemetlen a szürkületi órákban felbukkanó szúnyoginvázió. A szúnyogok nem csak nekünk, embereknek okoznak kényelmetlen pillanatokat, kedvenceink számára kifejezetten veszélyesek is lehetnek!

Milyen veszélyeket rejt magában egy ártatlannak tűnő szúnyogcsípés egy kisállat számára?

Magyarországon a szúnyogok kétféle fonálférget terjesztenek. A Dirofilaria immitis-t (ismertebb nevén a szívférget) és a Dirofilaria repens-t (vagyis a bőrférget).

Hogyan okoz a szúnyog bőrférgességet, vagy szívférgességet?

Elsősorban a külső élősködők távoltartásával, vagy a már bejutott lárvák elpusztításával előzhetjük meg a betegség komolyra fordulását. A szúnyogszezon ideje alatt folyamatos védelemmel kell kedvenceinket ellátni, rendszeresen, a készítményen meghatározott időnként kell alkalmazni a választott elősködő elleni szert.

A szúnyog a fertőzőképes lárvákat a csípés során juttatja a végleges gazda (kutya, macska, vadászgörény, egyéb húsevők) szervezetébe. 6-8 hónapnyi fejlődés után a kifejlett férgek a bőr ill. nyálkahártyák alatti kötőszövetben telepednek meg, ahol kisebb-nagyobb dudorokat hozhatnak létre.

Az ivarérett férgek több éven keresztül élhetnek kedvenceinkben, folyamatosan szaporítva az apró lárvákat (microfilaria), amelyeket a vérszívás során vesznek fel a szúnyogok, hogy körülbelül két hétnyi fejlődés után újabb állatokat tudjanak megfertőzni. Az állat fertőzöttsége egy egyszerű vérvizsgálattal igazolható.

A bőrférgesség

ZOONÓZIS! = olyan fertőző betegségeket nevezünk, amelyek állatról emberre képesek átterjedni

Ez a fajta fertőzöttség általában tünetmentes, de ezekre a panaszokra érdemes figyelni:

  • bőr viszketés
  • bőr- vagy nyálkahártyák alatti kicsi feszes, fájdalmas csomók megjelenése, melyek önmaguktól is kifakadhatnak

A keringő lárvák megfelelő hatóanyagú készítményekkel elölhetők, de ha nagy mennyiségű lárva pusztul el egyszerre (súlyosan fertőzött állat első kezelése során), elhaló paraziták bomlástermékei mellékhatásokat eredményezhetnek, ezért az első kezelést minimum 24 órás kórházi megfigyelés alatt célszerű elvégezni.

A szívférgesség

Az utóbbi években egyre elterjedtebb betegség házi kedvenceink körében a szívférgesség. Miután kedvencünket megcsípte a szúnyog, a véráramba kerülő lárvák 6-8 hónap alatt ivarérett férgekké fejlődnek, vándorlás után megtelepednek a jobb szívfélben és a tüdőbe vezető oxigénben gazdag artériáiban. Az állatokban ez fokozatosan kialakuló keringési és később légzési problémákhoz vezet.

Tünetei:

  • kezdetben enyhe tünetek: fáradékonyság, kevesebb játék, lassabb mozdulatok
  • közepes fertőzöttségnél: jellegtelen köhögés, kisebb játékoknál is kifáradás
  • súlyos fertőzöttségnél: az előző pontokban említett tüneteken felül, a túlerőltetés miatti szívmegnagyobbodás, hasvízkór és heveny szívelégtelenség következtében visszafordíthatatlan, halálhoz vezető kórképet idéz elő.

Hogyan előzzük meg a szív- és bőrférgességet?

Elsősorban a külső élősködők távoltartásával, vagy a már bejutott lárvák elpusztításával előzhetjük meg a betegség komolyra fordulását. A szúnyogszezon ideje alatt folyamatos védelemmel kell kedvenceinket ellátni, rendszeresen, a készítményen meghatározott időnként kell alkalmazni a választott elősködő elleni szert.

A nem fertőzött (!) állatokat célszerű kettős védelemmel ellátni:

  • szúnyogokat távoltartó készítményekkel (spot on, nyakörv) hatékonyan léphetünk fel a csípések ellen,
  • lárvaölő szerekkel (moxidectin, selamectin, milbemicin-oxim) az első védelmen átjutó lárvákat lehet elpusztítani.

A megelőzés rendszeres (félévente ismétlődő) állatorvosi szűrővizsgálatot  igényel, ugyanis fertőzés esetén egyes készítmények életet veszélyeztető helyzetet termethetnek. A szűrővizsgálatok a lárvák vagy az ellenük termelt ellenanyagok jelenlétét vizsgálja az állat vérében.

Kérdés esetén keressék bizalommal a Székesfehérvári és a Veszprémi Állatkórházunkat, ahol Szívférgesség Szakrendelésünkön időpont egyeztetés ellenében állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésre.

08:00 09:00 10:00 11:00 12:00 13:00 14:00 15:00 16:00 17:00 18:00 19:00 20:00
Hétfő
Kedd
Szerda
Csütörtök
Péntek
Szombat
Vasárnap

Figyelem! Az állatkórház forgalma szombat 8-10-ig és hétfő 8-10-ig a legmagasabb.