Figyelem! Az állatkórház forgalma szombat 8-10-ig és hétfő 8-10-ig a legmagasabb.
Hogyan vészeljük át kutyával a kánikulát?
Ha kedvence szaporábban liheg, mint általában, árnyékban, vagy hűs járólapon fekszik naphosszat, netán árkot ás egy árnyékos helyen, akkor…
hogyan-veszeljük-at-a-kanikulat-kutyaval

Ha kedvence szaporábban liheg, mint általában, árnyékban, vagy hűs járólapon fekszik naphosszat, netán árkot ás egy árnyékos helyen, akkor Ön biztos lehet abban, hogy négylábú barátjának melege van! Ne várja meg, míg hőgutát kap, inkább segítsen neki abban, hogy még véletlenül se kerüljön (akár) életet veszélyeztető állapotba!

Ha Önnek most éppen melege van, akkor ezt az érzést triplázza meg! Valahogy így lehet elképzelni, hogy mit érezhet kutyusa a tartósan forró nyári napokon. Legyen hálás az izzadságért, mert a kutyák valószínűleg bármit megadnának ezért a tulajdonságért cserébe. Nehéz elképzelni, de sajnos igaz: egy kutyának nem kell kánikula, képes hőgutát kapni akár egy kellemes tavaszi napon is.

Nem csak a kutyákra, de a macskákra is igaz, hogy kevésbé tudják a szervezetükben keletkezett többlet hőt leadni. Mi emberek izzadunk, mindenhol. Szőrös barátaink pedig csak a légútjaikon és tappancsaikon keresztül tudnak párologtatással hőt leadni. Éppen ezért nagyon könnyen túlhevülhetnek, melynek súlyos, gyakran végzetes következménye lehet.  Kedvenceink normál testhőmérséklete 38 és 39 Celsius fok körül van. Ha ez az érték 40 Celsius fok fölé emelkedik, lázról beszélünk. Ugyanúgy, mint az embereknél, ha ez az érték 41-42 fok fölé emelkedik, akár életveszélyes állapot alakulhat ki.

Különösen veszélyeztetettek a hosszabb, tömöttebb bundájú és a rövid orrú kutyafajták (pl. boxer, angol bulldog, mopsz). 

Honnan tudom, hogy kutyám hőgutát kapott?

A hőgutás állat rendkívül szaporán liheg, nyálzik, szédeleg, bizonytalan a mozgása vagy már fel sem tud kelni, pupillái tágak, hányás és hasmenés is jelentkezhet, majd végül kómás állapotba kerülhet.

Mit tegyek, ha ezeket a tüneteket észlelem rajta?

Kedvence ebben az állapotában haladéktalanul intenzív állatorvosi ellátásra szorul, de kezelését már a helyszínen meg kell kezdeni!

Ha a hőguta tüneteit észlelte rajta, azonnal kezdje el óvatosan és lassan hűteni a testét. Nedvesítse meg bundáját vagy fürdesse meg, de ne túl hideg vízben. A gyors hűtés ronthat az állapotán.

Hűtse a testét vizes törölközőkkel és vigye hűvös helyre. Ha a testhőmérséklete 40 fok alá esik, hagyja abba a hűtést. Azonnal induljon vele állatorvoshoz, ahol folytatódik az életmentő kezelés. Infúzióra és különféle további gyógykezelésekre lesz szüksége, hogy a további szervkárosodást elkerülhesse. A hőguta sajnos még a gyors beavatkozás ellenére is sokszor végzetes kimenetelű lehet. A legmeghatározóbb tényező, hogy a szervek mennyi ideig vannak kitéve a magas hőmérsékletnek. Többek között sokk, légzési nehézségek, keringési elégtelenség, veseelégtelenség, vérrögképződés, gyomor- és bélvérzés jelentkezhet.

És a legfontosabb: előzze meg a hőgutát!

A megelőzés, mint sok más betegség esetén is a legfontosabb.

  1. Nyári melegben SOHA, egyetlen percre SE hagyja magára kedvencét autóban!
  2. Mindig biztosítson neki elegendő ivóvizet kirándulás közben is.
  3. Biztosítson neki árnyékos búvóhelyet.
  4. Lehetőség szerint legyen hűs fekhelye.
  5. A napi sétákat kora reggelre vagy estére időzítse, amikor már enyhébb az idő.
  6. Kerüljék a nagyobb fizikai megterhelést.

+1: Tudta? A nagy nyári meleg átvészelésére a hűtőmatrac igazi megváltást jelenthet kedvence számára!

A matrac több méretben kapható, hőre zseléssé váló hűsítő hatású anyaggal van megtöltve, amire a kutya egyszerűen ráfekve beindítja a hűtő folyamatot. A hűtő hatás nem extrém körülbelül 10 Celsius fokot jelent, de ez már bőven több, mint a semmi.

Kérdése merült fel? Keresse állatorvosainkat bizalommal!

08:00 09:00 10:00 11:00 12:00 13:00 14:00 15:00 16:00 17:00 18:00 19:00 20:00
Hétfő
Kedd
Szerda
Csütörtök
Péntek
Szombat
Vasárnap

Figyelem! Az állatkórház forgalma szombat 8-10-ig és hétfő 8-10-ig a legmagasabb.