Figyelem! Az állatkórház forgalma szombat 8-10-ig és hétfő 8-10-ig a legmagasabb.
Ezért ne hagyja a kutyát nyáron az autóban!
Tudta? 2020-tól a rendőr betörheti az autó szélvédőjét, ha az Ön kocsijában a nyári melegben állatot talál bezárva.
igy-utazz-kutyaval-autoban

Tudta? 2020-tól a rendőr betörheti az autó szélvédőjét, ha az Ön kocsijában a nyári melegben állatot talál bezárva. Azon kívül, hogy az autóban hagyott kedvence és autója épségét is veszélyezteti ezzel, ha így alakulna, még eljárást is indítanak Ön ellen állatkínzás miatt. Miért?

biztonsagi-ovcsatba-csatolhato-kutyaham

Először is tisztázzuk: milyen meleg van az autóban nyáron?

Akinek volt már „szerencséje” felforrósodott autóba ülni, az bizonyára tudja, hogy ez olyan érzés, mint amikor Ön a forró sütőből veszi ki az ételt. Szinte éget a levegő és az autó teljes belsője is.

Korábbi cikkünkben már írtunk róla: egy kutyának nem kell kánikula a hőgutához.

Fontos tudni, hogy ha:

  • 25 °C van a friss levegőn, az autóban nagyjából 48 °C lesz,
  • 32 °C esetén pedig az autó belsője 72 °C-ra hevül.

Ez azt jelenti, hogy egy állat az autóba zárva kb. 15 perc alatt halálos hőgutát kap!

Miért számít ez állatkínzásnak?

Lehet, hogy Ön csak egyetlen percre szeretne beugrani kedvenc boltjába, míg bezárja kedvencét az autóba, de az is előfordulhat, hogy a nagy sietségben véletlenül felejti őt bent.

Akárhogy is: az állatnak TILOS indokolatlan vagy elkerülhető fájdalmat, szenvedést vagy sérülést okozni. Ilyen például az is, ha egy kutya a kíméletét nem biztosító módon kerül mozgatásra és szállításra.

Mivel az állat, legyen az akár kutya, vagy macska, nem egy egyszerű rakomány, nem elég beültetni az autóba, hanem gondoskodni kell az ő hőérzetéről, hosszú utakon az étkezéséről és elegendő folyadék biztosításáról, valamint rögzítéséről is. A rögzítés ahogy az autóban ülő embereknek is, a család négylábú kedvence számára is különösen fontos, hiszen ennek hiánya balesetveszélyes: egy nagyobb fékezésnél ő is megsérülhet.

Hogyan rögzítsük a kutyát az autóban?

itazobox-kutyaknak-autoba

Ha ezeket a tanácsokat betartja, biztonságos lesz az utazás mindenki számára:

  1. Használjon kifejezetten kedvence számára fejlesztett biztonsági eszközt: hámot, biztonsági ülést vagy biztonsági övet, térelválasztórácsot, esetleg fém ketrecet. Kistestű kutyák esetén a szállítódoboz is szóba jöhet, nagyobb kutyáknak pedig a ketrec, de létezik nagytestű kutyáknak is hátsóülésre helyezhető szállító box is, aminek előnye, hogy akár hűtőmatraccal is kiegészíthető.
  2. Ha nincs speciális rögzítő eszköze, a kutya a hátsó ülésen, egy utas felügyelete mellett utazzon, de semmiképp sem szabadon. Persze, ha gyakran utaztatja kedvencét, érdemes beszerezni legalább egy olyan hámot, ami becsatolható a biztonsági övcsat helyére.
  3. Bár videókon és fotókon jópofának tűnik, de jobb, ha nem engedi, hogy a kutya kilógassa a fejét az ablakon. Ez a járművezetőre, a többi közlekedőre és házikedvencére nézve is balesetveszélyes lehet.
  4. Csomagtérben csak akkor szállítsa a kutyát, ha azt térelválasztó rács választja el az utastértől és biztosítva van számára a szellőzés is. Ez nagyon fontos, hiszen a zárt csomagtér fulladáshoz vezethet.
  5. Hosszú út esetén érdemes 2-3 óránként megállni, megmozgatni, megitatni a kutyát és SOS bonbonnal enyhíteni az esetlegesen felmerülő szorongását. Az ismerős szagok megnyugtatják a kutyát, ezért vigyünk magunkkal valamilyen otthoni, saját játékot, pokrócot vagy egyéb tárgyat.

Ha érdekesnek találta cikkünket, olvassa el ezeket is:

VIHETEM-E MAGAMMAL A KUTYÁT NYARALNI?

HOGYAN VÉSZELJÜK ÁT KUTYÁVAL A KÁNIKULÁT?

08:00 09:00 10:00 11:00 12:00 13:00 14:00 15:00 16:00 17:00 18:00 19:00 20:00
Hétfő
Kedd
Szerda
Csütörtök
Péntek
Szombat
Vasárnap

Figyelem! Az állatkórház forgalma szombat 8-10-ig és hétfő 8-10-ig a legmagasabb.