Figyelem! Az állatkórház forgalma szombat 8-10-ig és hétfő 8-10-ig a legmagasabb.
Ezért érdemes ivartalanítani a macskát
a-macska-ivartalanitasanak-elonyei

Ha egy macskát nem tenyésztés céljából tartasz, több okból is érdemes ivartalanítani, éppúgy, ahogy a kutyát is. Cikkünkből most megtudhatod, miért fontos ez és mi történik kedvenceddel, ha az ivartalanítás mellett döntesz.

A házikedvencek ivartalanítása a felelős állattartás része. Évente állatok százezrei pusztulnak el otthon és megfelelő életmód biztosításának hiánya miatt. Elképzelni is nehéz, hány állat kóborolhat az utcákon, és hány szoporulat menhelyi körülmények közé!

Az ivartalanítás előnye, hogy

– megelőzhető vele a macska nem kívánt túlszaporodása

– hosszabb és egészségesebb életet élhet

– megelőzhet bizonyos hormonális változások okozta betegségek.

Tények és tévhitek a macska ivartalanításáról

Az emberek számára – a kedvencük humanizálása révén – idegen lehet az ivartalanítás gondolata, ezért számos tévhit kering róla. Ezeknek legtöbbször semmilyen tudományos alapja nincs. Ha bármilyen kétely felmerülne benned, jobb, ha ezeket a kérdéseket jobb, ha állatorvosod segítségével tisztázod.

Tévhit, hogy a macska az ivartalanítás után el fog hízni. Hajlamos lehet a hízásra, de ha alacsony kalóriatartalmú eledelt kap, és a napi szükségletein túl nem eteted, nem lesz túlsúlyos.

Az ivartalanítással megelőzhető betegségek

A macska ivartalanítását lehetőleg ivarzás előtt (6-8 hónapos kosa előtt) végeztesd el, mert így:

  1. elkerülhető a nemkívánatos szaporulat
  2. elmarad az ivarzás
  3. a nőstény macska nem vonzza a házhoz a környék kandúrjait, és a kandúr kevesebbet kóborol
  4. kevesebbet érintkezik más, idegen állatokkal
  5. nőstény macskánál megelőzhető a gennyes méhgyulladás
  6. csökkenthető a rosszindulatú tejmirigy daganat kialakulásának veszélye.

 

Amit a macska ivarzásáról tudni érdemes

A nőstény macska évente többször, ciklikusan ivarzik, ami átlagosan 2-3 hétig tart. Ha a megtermékenyítés elmarad, 1-2 hét múlva ismételten ivarzani kezd.

Az ivarzó nőstény macskák a környékükre vonzzák a kandúrokat, akik gyakran összeverekednek a párzási jogokért. A verekedés során szerzett sérülés akár az állat életébe is kerülhet. A szerzett sebek kezelés híján elfertőződhetnek. Megsérülhet a szemük, vagy harapás, karmolás és szexuális úton súlyos, vírus okozta betegségeket kaphatnak el (pl. macskaleukosis (FeLV), macska-AIDS (FIV)). Ez utóbbiaktól nem védi meg kedvenced az ivartalanítás, de a fertőzés lehetőségét és kockázatát egyértelműen csökkenti.

Ha szeretnéd, hogy kedvenced hosszú és egészséges életet éljen, az ivartalanítás nem lehet kérdés. Ha mégis felmerülne benned némi kétely, keresd kórházunk orvosait bizalommal. Készséggel állnak rendelkezésedre.

08:00 09:00 10:00 11:00 12:00 13:00 14:00 15:00 16:00 17:00 18:00 19:00 20:00
Hétfő
Kedd
Szerda
Csütörtök
Péntek
Szombat
Vasárnap

Figyelem! Az állatkórház forgalma szombat 8-10-ig és hétfő 8-10-ig a legmagasabb.