Figyelem! Az állatkórház forgalma szombat 8-10-ig és hétfő 8-10-ig a legmagasabb.
Ezekre számíts kölyökkutyád oltásai során!
Ha kölyökkutyát fogadtál örökbe, akkor van néhány dolog amit tudnod kell kis kedvenced oltási sorozatát illetően.
kolyokkutyak oltasai

Ha kölyökkutyát fogadtál örökbe, akkor van néhány dolog amit tudnod kell kis kedvenced oltási sorozatát illetően. Cikkünkből megtudhatod, hogyan működnek a vakcinák és mire kell figyelned, amikor kedvenced megkapja őket.

A védőoltások kutyák számára nem kötelezőek, de az egészségük megőrzése érdekében ajánlottak. Magyarországon csak a veszettség elleni oltás kötelező, de emellett még legalább 8 féle oltást érdemes beadatnod neki élete első évében.

Hogyan működik a kutyák védőoltása?

A védőoltásokkal a kórokozó vírusokat és baktériumokat erősen legyengített formában juttatják be a szervezetbe. Ezáltal olyan védettséget vált ki, hogy a kórokozóval való későbbi találkozás során a betegség már nem tud kialakulni.

A kisállatok védőoltásának biztosítása fontos feladat, hiszen nekik is vannak fertőző betegségeik, melyek megelőzése nem elhanyagolható. Ilyen pl. a parvovírusos bélgyulladás, a szopornyica vagy a veszettség. Ezek a betegségek korszerű vakcinákkal, megfelelően elvégzett vakcinázási programmal megelőzhetők. Ráadásul nem csak a megfertőződéstől, de a komoly szenvedéstől és a legrosszabbtól is megóvhatod négylábú társadat.

Vannak-e a kutya oltása után oltási reakciók?

Aki találkozott már védőoltással, az tudja, hogy az oltás felvételét követően jelentkezhetnek oltási reakciók. Nincs ez máskét az állatoknál sem! Ez azért történik, mert a vakcinák beadásával szándékosan aktiváljuk az immunrendszert. Ezek a tünetek a védőoltások hatékonyságának jelei. Rendszerint külön kezelés nélkül elmúlnak.

Ritkán előfordulhat (10 000 beoltott állat közül kevesebb, mint 10 alkalommal) túlérzékenységi (más néven anafilaxiás) reakció is, ami állatorvosi ellátást tesz szükségessé.

Összességében azonban az oltással kapcsolatos kényelmetlenség kis kockázatot jelent a vakcinás védelem előnyeihez képest. A veszettség például gyógyíthatatlan és halálhoz vezet emberben és állatban egyaránt, védőoltással azonban 100%-ban megelőzhető.

Az oltási sorozatot ajánlott már 8 hetes korban megkezdeni

A szopós kölyökkutyák a szukatejjel az anyából származó védőhatású ellenanyagokat is felveszik. Ezek az első hónapokban bizonyos fokú, de folyamatosan csökkenő mértékű védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben. Ezek azonban a korán beadott vakcinák hatékonyságát csökkenthetik. Az anyai védelemnek az időtartama egyedenként eltérő lehet. Emiatt érdemes előre egyeztetned az állatorvossal, aki javaslatot tesz az oltási sor megkezdésének időpontjára.

Amit a veszettség elleni oltásról tudni kell

A kutyák veszettség elleni védőoltásának beadatása és oltási könyvben való igazolása a 164/2008. FVM rendelet szerint a kutya tartójának a kötelessége. Az állattartó köteles

– minden 3 hónaposnál idősebb kutyát 30 napon belül veszettség ellen beoltatni,

– az oltást az első oltás után 6 hónapon belül megismételtetni,

– majd ezt követően évenként ismételni.

Később az éves emlékeztető oltásokhoz már használhatók kombinált veszettség elleni oltások is.

Kórházunkban ajánlott oltási sor kutyák számára:

A kutyákat körülbelül 8 hetes korban kezdjük oltani: majd kéthetente ismétlő oltások szükségesek

  1. parvovírus elleni vakcina
  2. 2 hét múlva kiskombinált oltás
  3. 2 hét múlva kiskombinált oltás
  4. 3 hónapos korban 1. veszettség elleni oltás
  5. 2 hét múlva kiskombinált
  6. első veszettség elleni oltást 6 hónappal követően 2. veszettség elleni oltás.

Kérdésed merült fel a kedvenced oltásaival kapcsolatban? Kérdezd állatorvosainkat bizalommal!

08:00 09:00 10:00 11:00 12:00 13:00 14:00 15:00 16:00 17:00 18:00 19:00 20:00
Hétfő
Kedd
Szerda
Csütörtök
Péntek
Szombat
Vasárnap

Figyelem! Az állatkórház forgalma szombat 8-10-ig és hétfő 8-10-ig a legmagasabb.