Figyelem! Az állatkórház forgalma szombat 8-10-ig és hétfő 8-10-ig a legmagasabb.
Covid-19 és az állatok
A koronavírusok a vírusok nagy családja. Néhány koronavírus, például kutya és macska koronavírus, csak állatokat fertőz meg, és nem fertőz embereket.
coronavirus 2
A koronavírusok a vírusok nagy családja. Egyes koronavírusok megfázáshoz hasonló betegségeket okoznak az embereknél, míg mások bizonyos típusú állatoknál, például szarvasmarháknál, tevéknél és denevéreknél. Néhány koronavírus, például kutya és macska koronavírus, csak állatokat fertőz meg, és nem fertőz embereket.
Amit tudnia kell:
  • Nem ismerjük a 2019-es koronavírus-betegség (COVID-19) jelenlegi járványának pontos forrását, de tudjuk, hogy eredetileg állatból származott, valószínűleg denevérből.
  • Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az állatok jelentős szerepet játszanának a SARS-CoV-2, a COVID-19-et okozó vírus emberekben történő elterjesztésében.
  • Az eddig rendelkezésre álló korlátozott információk alapján a COVID-19 emberekre történő terjesztésének kockázatát alacsonynak tartják.
  • További vizsgálatokra van szükség annak megértéséhez, hogy a COVID-19 befolyásolhatja-e a különböző állatokat és hogyan.
  • Még mindig tanulunk erről a vírusról, de úgy tűnik, hogy bizonyos helyzetekben emberről állatra terjedhet.
  • A COVID-19 gyanúja vagy megerősítése esetén az embereknek kerülniük kell az érintkezést az állatokkal, beleértve a háziállatokat, az állatállományt és a vadállatokat.

Állatok és COVID-19 kutatása

Számos tanulmány készült annak megismerésére, hogy ez a vírus hogyan befolyásolhatja a különböző állatokat.

  • A legújabb kísérleti kutatások azt mutatják, hogy a macskák, kutyák, görények, gyümölcs denevérek, hörcsögök és favágók megfertőződhetnek a vírussal. A macskák, vadászgörények, gyümölcs denevérek és hörcsögök laboratóriumi körülmények között is átterjeszthetik a fertőzést ugyanazon faj többi állatára.
  • A vizsgálatok adatai szerint a kutyák megfertőződhetnek, de előfordulhat, hogy a vírust nem olyan könnyen terjesztik más kutyákra, mint a macskák és a vadászgörények a vírust ugyanazon faj más állataira.
  • Számos tanulmány vizsgálta a főemlősöket az emberi fertőzés modelljeként. A rhesus makákók, a cynomolgus makákók, a grivets és a közönséges marmosets megfertőződhetnek a SARS-CoV-2-vel, és laboratóriumi körülmények között megbetegedhetnek.
  • A laboratóriumi egerek, sertések, csirkék és kacsák a vizsgálatok eredményei alapján úgy tűnik, nem fertőződnek meg, vagy nem terjesztik a fertőzést.

Ezek a megállapítások kevés állaton alapultak és nem mutatják, hogy az állatok képesek-e fertőzést terjeszteni az emberekre. További vizsgálatokra van szükség annak megértéséhez, hogy a COVID-19 befolyásolhatja-e a különböző állatokat és hogyan.

A CDC, az USDA, az állami közegészségügyi és állategészségügyi tisztviselők, valamint a tudományos partnerek néhány államban azon dolgoznak, hogy aktívan felügyeljék a SARS-CoV-2-et olyan háziállatoknál, köztük macskáknál, kutyáknál és más apró emlősöknél, akik kapcsolatban álltak egy fogyatékkal élő emberrel COVID-19. Ezeket az állatokat tesztelik a SARS-CoV-2 fertőzés szempontjából, és azt is megvizsgálják, hogy a kedvtelésből tartott állat kifejleszt-e antitesteket a vírus ellen. Ez a munka azért segít, hogy jobban megértsük, milyen gyakori lehet a SARS-CoV-2 fertőzés a háziállatokban, valamint a háziállatok lehetséges szerepe a vírus terjedésében.

Forrás: cdc.gov
08:00 09:00 10:00 11:00 12:00 13:00 14:00 15:00 16:00 17:00 18:00 19:00 20:00
Hétfő
Kedd
Szerda
Csütörtök
Péntek
Szombat
Vasárnap

Figyelem! Az állatkórház forgalma szombat 8-10-ig és hétfő 8-10-ig a legmagasabb.