Kutyatápok: Melyik a legjobb?

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 25.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

kutyatápA gazdák mindig jót akarnak kedvenceiknek, ezért etetésükre is a legjobb tápot szeretnék kiválasztani. Azt eldönteni azonban, hogy melyik a legjobb, nem is olyan egyszerű.

A TV, a rádió, az újságok vég nélkül ontják a hirdetéseket, melyek igyekeznek meggyőzni bennünket arról, hogy az adott cég tápja a legtökéletesebb, a legegészségesebb, és természetesen attól lesz az állat a legvidámabb, a legboldogabb, a legnagyobb, a legellenállóbb. De mi is az igazság?

Nehéz a döntés, főleg, ha az állat gazdája nem képzett dietetikus, nem táplálkozás szakértő, nem állatorvos, nem tanult évekig takarmányozástant.

Így a kutya és macska tulajdonosok általában nem szakmai szempontok alapján döntenek.

A legtöbbet hirdetett tápok neve ugrik be a vásárláskor, a szupermarketek polcain legnagyobb mennyiségben kipakolt tápokat veszik le, gyakran a legolcsóbb zsákok kelnek el leghamarabb. A gazdák érzelmeire hatni is kifizetődő, egy-egy fajta képe a zsákon, jelentősen növeli egy táp népszerűségét az adott fajta tartóinak körében, sokszor a bel tartalomtól függetlenül!

A gazdák egy része azonban - szerencsére- tanácsot kér az állatorvostól.

Az állatorvosok pedig már inkább szakmai érvek alapján javasolnak tápot, mert különbséget tesznek a reklám és a szakmai érvek között, tudják mi a jelentősége az olcsóbb és drágább tápok bel tartalmi értékei közötti eltéréseknek, és a reklámok érzelmeket manipuláló hatása sem befolyásolja szakmai véleményüket.

Milyen szempontok alapján érdemes tápot választani?

Melyek a lényeges szempontok?

Az állattartók számára sokszor az első és egyik legfontosabb szempont az ár, ezen kívül fontos, hogy szeresse az állat a táp ízét, a gazda számára kellemes legyen a táp illata. A figyelmesebb gazdák esetleg megnézik még a fehérjetartalmat, befolyásolja a döntésüket a csomagolás, a reklámok.

A különböző tápok árának összehasonlításakor a leggyakoribb tévedés általában az, amikor a zsákok árát hasonlítják össze. Az egyik zsák 15kg tápot tartalmaz a másik többet vagy kevesebbet. Az is megtévesztő lehet, ha a táp kilogrammonkénti árát hasonlítják össze: hiszen ugyanannak a kutyának, macskának az egyik tápból többet a másikból kevesebbet kell megennie ahhoz, hogy napi tápanyag és energia igényét kielégítse.

Ezért mindig a napi etetési költségeket kell összehasonlítani!

A drágább tápokból általában kevesebbet kell etetni, tehát a zsák tovább tart, mint az olcsóbbakból. Lehet, hogy egyszerre többet kell fizetni, de később kell újabb zsákot venni. A drágább tápokat az állatok jobban hasznosítják, mint a silányabb összetételű, olcsóbbakat.

Fontos megnézni a napi etetendő adag mennyiségét is. Főleg nagytestű kutyáknál kell figyelni arra, hogy a túlságosan telt gyomor estén nagyobb a gyomor csavarodásának veszélye, ami végzetes lehet. A munka és verseny kutyáknál sem mindegy mekkora súlyú táppal terheljük meg a gyomrukat, verseny kutyáknál mekkora plusz súlyt visznek magukkal. A csomagoláson található etetési útmutatón a napi adagok ellenőrizhetők és összehasonlíthatók.

Az ár vizsgálatánál azt is érdemes figyelembe venni, hogy a táp milyen alapanyagokból készült. A kutyák macskák ragadozó állatok, nem növényevők. Állati eredetű fehérjékre van szükségük!

Az állati eredetű fehérjeforrások (baromfi, bárány, hal, stb.) pedig drágábbak, mint a növényi eredetűek, mint például. szója, stb.

Az alapanyagok minősége is befolyásolja az árat: a jobb minőségű összetevők drágábbak. A tiszta, friss, csirkehús drágább, mint a húsipari melléktermékek, a toll, a csont, belsőségek. A kutyáknak, macskáknak állati fehérje (hús) alapú tápra van szükségük, ezért a tápválasztásnál az összetevőket mindig érdemes megnézni. A csomagoláson az összetevők között elsőként feltüntetett alapanyagból van a legtöbb, tehát hús alapú a táp, ha az összetevők listájában első helyen valamely állati eredetű összetevőt tüntetnek fel pld. csirke, bárány, hal. Megtévesztő lehet az összetétel is.

Ez a csomagoláson azt mutatja, hogy az egyes tápanyagokból összesen milyen mennyiségeket tartalmaz a táp, de az alapanyagok forrásától függetlenül: tehát pld. megadja a fehérjetartalmat, de azt nem mutatja, hogy az állati vagy növényi eredetű fehérje.

A tulajdonosok általában jobban szeretik a konzerveket, mint a száraz tápokat, sokszor az állatok is szívesebben eszik ezeket.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a száraz tápok összetétele stabilabb, kevésbé romlandóak, felbontás után is hosszabb ideig elállnak, az állatok pedig szoktatás után ugyanolyan szívesen eszik, mint a konzerveket.

Sok gazda szerint fontos az állatok számára naponta változatos, mindig más táplálékot biztosítani. Valójában azonban, az állandóság fontosabb, hiszen ha naponta változtatjuk a tápot, azzal jobban terheljük az emésztőrendszert.

Az állat gazdája számára fontos szempont az is, hogy a tápnak milyen az íze, szereti-e az állat, szívesen fogyasztja vagy sem.

Nem lehet azonban az íz az elsődleges választási szempont.

A gyerekek is jobban szeretik a csokoládét, mint a tejet, mégis a tej az egészségesebb számukra. Az állatok néhány napos szoktatás után megszokják az új ízt. Tudni kell, hogy - ugyanúgy, mint a humán élelmiszereknél- a tápok íze különböző íz javító adalékokkal fokozható, így akár a gyengébb minőségű tápok is könnyen ízletessé tehetők például konyhasó vagy zsír hozzáadásával, de valóban szüksége van erre az állatnak?

kutyatápA táp akkor jó, ha az állat mindenkori, aktuális, tápanyag igényét minél jobban kielégíti.

A tápanyagigényt pedig az állat nagysága (testmérete) kora, (életszakaszok) és életmódja (aktív, vemhes, kövér, stb.) határozza meg.

Azonban minden méretre, minden életkorra, a különböző életmódokra külön tápot készíteni nagyon drága, de mégis kell, hiszen más a tápanyagok iránti igénye egy növendék, egy aktív felnőtt egy idősödő felnőtt vagy egy idős állatnak.

Minden életkoron belül is más az igénye egy kis , vagy közepes , vagy egy nagytestű kutyának, és természetesen a kutyák, macskák mindegyikének más és más az életmódja is: lehet elhízott vagy vemhes, munka kutya, stb.

Ennek a sokféle szempontnak a kielégítésére szolgáló tápsort nagyon kevés tápgyártó cég képes elkészíteni, hiszen ennyiféle táp gyártása bonyolult, folyamatos kutatást igényel, s mindez nagyon drága.

Érdemes azt is nézni a táp kiválasztásánál, hogy a tápanyag és energia igény kielégítése mellett milyen egyéb újdonságokat, előnyöket nyújt. Ilyen lehet például. ha a táp tartalmazza a mostanában oly sokat kutatott, a halolajban előforduló egyik zsírsavat: a DHA-t, mely jótékonyan hat a gyerekek és kölyökkutyák intelligenciájára, tanulási képességeikre.

A fentiek alapján tehát tápválasztásnál a következő szempontokat érdemes figyelembe venni:

 • Napi etetési költséget hasonlítsuk össze
 • NE a zsák árát, vagy a táp kilógrammonkénti árát!

 

 • Napi adag: – a kisebb napi etetendő mennyiséget részesítsük előnyben
 • A gyomorcsavar megelőzése és
 • A kisebb napi etetési költség érdekében!

 

 • Összetevők: a csomagoláson
 • Az első helyen állati eredetű (csirke, bárány, hal) fehérje alapanyag szereplejen!

 

 • Életkor-testméret- életmód: melyik cég biztosít teljes tápsort
 • Külön tápot 4 életszakaszra:
  • növendék
  • aktív felnőtt
  • érett felnőtt
  • idős kutyák számára

 

 • A különböző méretű:
 • kis
 • közepes
 • nagytestű kutyák számára.

 

 • A különböző életmódú:
 • elhízott,
 • vemhes,
 • aktív,
 • lusta, kutyák macskák számára!

 

 • Csomagolás:

A rajta feltüntetett érdemi információkat, (összetevők, összetétel, napi adag, életkor, méret, életmód)

NE pedig az érzelmekre ható képeket például. saját kutyánk fajtájának képét- keressük!

Soha NE a reklámok, érzelmi hatások, mintacsomagok kóstoltatása alapján, hanem mindig kizárólag az állat érdekeinek figyelembevételével és reális költségszámítások alapján döntsünk!

 

Dr. Berkényi Tamás
Állatorvos
IAMS Europe

 

 

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Németh Berill

Asszisztens

Németh Berillnek hívnak, jelenleg Székesfehérváron lakom. Körülbelül fél éve költöztem ide Budapestről. Itt Székesfehérváron szereztem meg Állattenyésztő és állategészségügyi technikus végzettségemet, utána költöztem ide. Egészen kicsi korom óta állatokkal szeretnék foglalkozni. 12 éve önkénteskedem különböző állatmenhelyeken. Sokáig rehabilitációs csoportot vezettem az egyik menhelyen, ezzel segítve a kutyák mielőbbi gazdisodását. 17 éve lovagolok, legfőképp a tereplovaglás és a díjugratás körében. Mindig nagy álmom volt az állategészségügyben dolgozni ezért is végeztem el a technikusi képzést. Szerintem nagyon jó, hogy ezt a szakmát választottam. Szeretem a kihívást és ez a munkakör egyáltalán nem mondható monotonnak, hisz minden nap más. Mindig találkozunk érdekes esetekkel.

Sólyom Beatrix

Asszisztens

"Mindig egy jó ügy miatt szerettem volna cselekedni, igaz dolog mellett kiállni. Minden nap tanít, és egy új lehetőséget ad erre. Úgy gondolom, hogy a legtöbb ember számára házi állataink nyújtják az utolsó lehetőséget arra, hogy kapcsolatot teremthessenek az anyatermészettel. Ezért is nagyon fontos vigyázni rájuk. "

Szemenyei Gitta

2013-ban érettségiztem Székesfehérváron és 2015 tavaszán szereztem meg az Állattenyésztő és Állategészségügyi Technikusomat. Szeretem az állatokat, mindig is állatokkal szeretem volna dolgozni, foglalkozni.

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 8:00 - 20:00

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117