A kutyák helyes táplálása

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 25.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

A tápgyártás a kialakult "piaci harc" miatt rendkívül sokrétűvé vált (szinte már minden fajtának, testméretnek, életkornak kínálnak egyedi receptúra alapján elkészített termékeket) és egy önálló tudományág, a dietetika sorakozott fel mögé.

Mégis ennek dacára hogyan alakulhatnak ki a mozgásszervi bajok?

Az élőlények életműködésük fenntartásához energiát igényelnek. A növekedés fázisában ez az energiaszükséglet duplája az alap energiaszükségletnek.

A növendék kutyák mozgásszervi problémáinak hátterében szinte mindig a túlzott energia-bevitel áll, amit a gyári tápok étvágy szerinti "túladagolása" okoz. Ez azt jelenti, hogy az eb és gyakran a gazda is elégedetlen a gyártó által előírt napi adaggal és pazarló módon "jól lakásig" etet. Ez egyrészt a napi etetési költség tetemes növekedését, másrészt az állatnál túlzott energia- és táplálóanyag bevitelét vonja maga után.

Az intenzív növekedés szakaszában (1-6hó) a csontok növekedése és megszilárdulása bonyolult biokémiai és hormonális folyamatok szabályozása alatt történik és szigorúan kötött az életkorhoz. Az izomzat ugyanakkor az életkortól függetlenül a táplálékkal bevitt energia és táplálóanyag mennyiségétől függően fejlődik (lásd testépítők). Tehát a túlzott energia-bevitel az intenzív növekedés szakaszában nagy és óriás testű fajtáknál (25-80 kg) nagy izomtömeget (testsúlyt) eredményez egy nem kellően szilárd, még nem kifejlett csontvázon. Legnagyobb terhelés a hosszú végtagcsontokat éri, amelyek a túlterhelés hatására elgörbülhetnek.

Az ízületekre is nagyobb terhelés jut, aminek következtében az ízületi porc és körülötte levő lágyrészek is károsodnak (tokok, szalagok). A porc kopik, berepedezik, a szalagok, ínak túlnyúlnak. A kutya teli talpon jár, az ujjai szétnyílnak (medvetalpúság) és a végtag tengelye és az ízületek szögellése is változik, változó intenzitással sántít.

Bevett szokás a csonterősítő és ízületvédő táplálék-kiegészítők (ásványi anyag, vitamin) adása kölyök korban. A legújabb kutatások szerint a csontfejlődési zavarok kialakulása nincs összefüggésben kalcium- és vitamin ellátási problémákkal. A kutyák féléves korukig a bélrendszer fejletlensége miatt nem képesek szabályozni a felszívódó kalcium mennyiségét, így a túlzott bevitel mindenképpen kerülendő!

Az örökletes izületi problémákkal született egyedeknél (váll, könyök, csípő) a nagy izomtömeg és a gyenge csontváz miatt a meglévő ízületi problémák súlyosbodnak és a tünetek a várhatónál korábban jelentkeznek.

Hogyan kerülhetjük el a bajt?

kutya helyes táplálásaSzigorúan csak a termék csomagolásán feltüntetett ajánlott napi adagokat etessük 3-4 részletben fél éves korig. Az éhség enyhítésére és a gyomor teltség érzésének fokozására nagy rosttartalmú zöldségeket, gyümölcsöket, gabonákat (sárgarépa, spárga, cukkini, alma, dinnye, búzakorpa, rozskorpa stb.)

Az ásványi anyag és vitamin kiegészítők mértéktelen adását mellőzzük. A nagy- és óriás testű fajtákat a növekedési szakaszban csak kíméletes fizikai megterhelésnek tegyük ki (napi 30-40 perc séta, kocogás).

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Németh Berill

Asszisztens

Németh Berillnek hívnak, jelenleg Székesfehérváron lakom. Körülbelül fél éve költöztem ide Budapestről. Itt Székesfehérváron szereztem meg Állattenyésztő és állategészségügyi technikus végzettségemet, utána költöztem ide. Egészen kicsi korom óta állatokkal szeretnék foglalkozni. 12 éve önkénteskedem különböző állatmenhelyeken. Sokáig rehabilitációs csoportot vezettem az egyik menhelyen, ezzel segítve a kutyák mielőbbi gazdisodását. 17 éve lovagolok, legfőképp a tereplovaglás és a díjugratás körében. Mindig nagy álmom volt az állategészségügyben dolgozni ezért is végeztem el a technikusi képzést. Szerintem nagyon jó, hogy ezt a szakmát választottam. Szeretem a kihívást és ez a munkakör egyáltalán nem mondható monotonnak, hisz minden nap más. Mindig találkozunk érdekes esetekkel.

Sólyom Beatrix

Asszisztens

"Mindig egy jó ügy miatt szerettem volna cselekedni, igaz dolog mellett kiállni. Minden nap tanít, és egy új lehetőséget ad erre. Úgy gondolom, hogy a legtöbb ember számára házi állataink nyújtják az utolsó lehetőséget arra, hogy kapcsolatot teremthessenek az anyatermészettel. Ezért is nagyon fontos vigyázni rájuk. "

Szemenyei Gitta

2013-ban érettségiztem Székesfehérváron és 2015 tavaszán szereztem meg az Állattenyésztő és Állategészségügyi Technikusomat. Szeretem az állatokat, mindig is állatokkal szeretem volna dolgozni, foglalkozni.

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 8:00 - 20:00

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117