Kölyökkutyák táplálása

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 25.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

 

  • amelynek magas az emészthetősége,
  • tápanyagokban gazdag,
  • 100% komplett prémium formula a növekedéshez.

Ezek a kiváló minőségű formulák tartalmazzák azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjét, zsírt és szénhidrátot, melyek kutyád egészséges fejlődéséhez szükséges.

kölyök kutya táplálásaPrémium formula etetése során a következő eredmény látható:

  1. Rendkívüli izommunka
  2. fényes tömött bunda
  3. Egészséges, bor, csontok és fogak
  4. Kismennyiségű kemény széklet
  5. Vidám, egészséges hangulat
  6. Játékosság
  7. Tiszta csillogó szemek

A kölyökkutyád az első hónapban növekszik a leggyorsabban. Az immunrendszer fejlődik, a csontok növekednek, az izomzat erősödik. Ennek a növekedési intenzitásnak a tápanyagok pontosan meghatározott összetételére van szüksége. Hogy biztos lehess benne, hogy a kiskutyád igényeinek megfelelő táplálékot kap, mely megőrzi egészségét és biztosítja jólétét, a következőket kell szem előtt tartanod:

A kölykök táplálása

A kölyköket a választástól négy hónapos korukig az etetési táblázatnak megfelelően 2-szer, 3-szor kell etetni, majd négy hónapos koruk után kétszer, szabályos időközönként. Fontos, hogy a kutya előtt mindig legyen friss víz!

Több energia-több fehérje

Kutatások kimutatták, hogy a kölyköknek kétszer annyi energiára van szükségük, mint felnőtt társaiknak. Ebben az időszakban a fokozott mértékű növekedéshez szükséges energia fedezésére van szükség, melyet energiában és tápanyagban gazdag, teljes és kiegyensúlyozott étrend képes fedezni. A kiváló minőségű állati eredetű fehérje hozzájárul az új szövetek kialakulásához.

Eltérő méret-eltérő igények: Nem minden kölyöknek egyezik a tápanyagigénye.

kölyök kutya táplálásaHa kistestű kölyökkutyád van

Neki egy kilogrammra vetítve magasabb a metabolizációs rátája (gyorsabb az anyagcseréje), hamarabb éri el kifejlett kori testtömegét, mint a nagytestű fajták. Továbbá a kistestű fajták nagyobb arányú a fehérje, zsír, kalcium és foszfor igényük, melyet szervezetük a csontok növekedésére, valamint az izmok, és egyéb szövetek fejlődésére fordít. Tehát ha a kiskutyádnak olyan tápot adsz, mely kimondottan a kistestű fajták igényeihez mérten fejlesztettek ki, biztos lehetsz benne, hogy a növekedéséhez szükséges tápanyagok mennyiségét és minőségét biztosítod számára.

Termék link

A kistestű kölyköknek van még egy jellegzetessége: kis száj, és kis gyomor. Fontos, hogy ezek a kölykök olyan tápot kapjanak, melyek kis granulátumokból állnak, hogy könnyebben meg tudják rágni. A koncentrált tápanyagtartalmú formula biztosítja, hogy ezek a kölykök teljes értékű és kiegyensúlyozott tápot kapjanak, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy kisméretű gyomruk csak kis mennyiségű táplálékot képesek befogadni.

kölyök kutya táplálásaHa közepes testű kölyökkutyád van…

Akkor neki kissé magasabba az egy testtömeg kilogrammra vetített metabolizációs rátájuk, mint a nagytestűeknek. Ezek a fajták kifejlett kori testtömegüket 12-18 hónapos korukban érik el, tehát hamarabb, mint a nagytestű fajták. A közepes testű kölyköknek szükségük van fehérjére, zsírra, kalciumra és foszforra, hogy fedezzék a csontok, izmok, és egyéb szövetek fejlődésének igényét. Ezekből a tápanyagokból számukra többet kell biztosítani, mint a nagytestűek esetében.

Tehát ha a kiskutyádnak olyan tápot adsz, mely kimondottan a közepes testű fajták igényeihez mérten fejlesztettek ki, biztos lehetsz benne, hogy a növekedéséhez és anyagcseréjéhez szükséges összetételű tápanyagot biztosítod számára.

Ne feledd: a kölyköknek kis gyomruk van. Fontos, hogy tápanyagban gazdag tápot kapjon, így kis mennyiség felvételekor is hozzájuthat a teljes értékű, megfelelően összeállított esszenciális tápanyagokhoz.

Ha nagytestű kölyökkutyád van…

kölyök kutya táplálásaAkkor neki alacsonyabb a metabolizációs rátája, mint a kisebb testű fajtáké. Mivel növekedése nagyobb mértékű, kifejlett kori testtömegét a 18-24 hónapra éri el, később, mint a kisebb fajták, így számukra kisebb energiát kell biztosítani.

A nagytestű kölykök egy sor nagymértékű változáson megy keresztül. Tény, hogy a nagytestű fajták általában gyorsabban nőnek, mint kistestű társaik, de a legjobb, ha ezeket a kölyköket olyan táppal etetjük, mely fedezi igényeiket, azonban nem engedi a túl gyors növekedést, mert ez abnormális csontfejlődéshez vezethet.

A nagytestű kölykök igényeit a kisebb mennyiségű kalcium is fedezi. Azok a kölykök, melyek túl sok energiához és kalciumhoz jutnak, túl gyorsan növekednek, mely csontfejlődési, vagy ízületi problémákhoz vezethet. Az o esetükben a cél, egy visszafogott, egészséges növekedési arány. Ennek érdekében fontos, hogy olyan táplálást válasszunk, melyben precízen van összeállítva a zsír, a kalcium, a foszfor, és ez az összeállítás a nagytestű kölykök igényeinek felel meg.

A megfelelő táp kiválasztása kis- és közepes testű fajták számára:

Energia és fehérje mellette még számos fontos tápanyag és összetevőre van szükség a kölykök vitalitásához:

1.) Vitaminokban gazdag halolaj, mely biztosítja a teljes körű egészséget

2.) Esszenciális vitaminok és ásványi anyagok, mely az immunrendszert támogatja, és megalapozza a kölykök egészségét a növekedésnek ebben a kritikus szakaszában

3.) Állati fehérjére alapozott proteinforrás, mely táplálja a növekedő izmokat, életfontosságú szerveket, a bort és a szőrzetet

4.) A rostok segítik a kölykök érzékeny emésztőszervének egészséges működését, így több tápanyag marad a kiskutya szervezetében.

5.) A kalcium és a foszfor ideális szintje hozzá segít hogy erős csontozatuk és fogazatuk fejlődhessen.

A megfelelő táp kiválasztása nagytestű fajták számára:

Hogy megfelelő összetételű tápanyagot biztosíts nagytestű kölyökkutyád számára, a következőket tartsd szem előtt:

1.) Megfelelően beállított kalcium és foszfor szint, mely segíti az egészséges csontnövekedést.

2.) Csökkentett kalória és zsírtartalom, mely fenntartja az ideális növekedési arányt

3.) Vitaminokban gazdag halolaj, mely biztosítja a teljes körű egészséget

4.) Esszenciális vitaminok és ásványi anyagok, mely az immunrendszert támogatja, és megalapozza a kölykök egészségét a növekedésnek ebben a kritikus szakaszában

5.) Állati fehérjére alapozott proteinforrás, mely táplálja a növekedő izmokat, életfontosságú szerveket, a bort és a szőrzetet

6.) A rostok segítik a kölykök érzékeny emésztőszervének egészséges működését, így több tápanyag marad a kiskutya szervezetében. Ezek a fent említett összetevők a táplálás fontos építőkövei. Fontos hogy ezeket figyelembe vedd, mikor száraz, vagy esetleg konzerv tápot választasz a kölyökkutyának.

A tápanyag kiegészítés veszélye

Természetes, hogy ezekben a hónapokban kölyökkutyádnak a legmegfelelőbb táplálékot szeretnéd nyújtani. Egyesek úgy gondolják, ez csak úgy valósítható meg, ha kutyájuk tápját kiegészítik, ez azonban különböző egészségügyi problémához vezethet. Akár vitaminok, kalcium tabletta, konyhai ételmaradék, joghurt vagy hús etetésével felborítható az ásványi anyagok és tápanyagok egyensúlyban lévő kölcsönhatása, mely egyensúly igen fontos szerepet játszik.

Egy ásványi anyag túlzott bevitele megakadályozhatja más ásványi anyagok felszívódását. Túlzott mennyiségű kalcium csontnövekedési zavarokhoz vezethet, főleg a nagytestű fajtákban. Egy kiváló minőségű kutyatáp pontosan a kutya életszakaszának, illetve méretének megfelelően van kialakítva, biztosítja számára a teljes és optimális összetételű tápanyagot- kiegészítés nélkül.

 

 

 

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 09:00 - 20:00

Ebben az időszakban a kórházi betegek vizsgálatát és kezelését végezzük, ekkor csak az életveszélyes állapotban lévő betegeket és a műtétre érkezőket hívjuk be.

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117