Az idős kutyák táplálása

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 25.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

 

Fontos tehát az állat egészségi állapotának a rendszeres ellenőrzése, állatorvosi vizsgálata, a szükséges kezelések elvégzése. Fontos továbbá tisztában lenni azzal, hogy ebben az időben más az állat tápanyagok iránti igénye, ennek megfelelően a korának megfelelően módosítani kell a táplálékát. Ebben a korban tehát már nem a növendék vagy az aktív felnőtt állatoknak készült tápokra van szükségük.

A szervezet működését táplálékkal és az életmód megváltoztatásával kedvezően befolyásolhatjuk, javíthatjuk például a bőr és szőrzet, a testsúly, az ízületek és a fogak állapotát, de az immunrendszer és védekezőképesség, az izomzat, a vesék, a máj, az agy vagy a látás működését is támogathatjuk a megfelelő tápanyagokkal.

Az egészségtudatos (mániás) emberek rengeteget költenek egészségük és fittségük, jó kondíciójuk és fiatalságuk megőrzésére. Orvosi ellenőrzésre és kezelésekre járnak, ha kell, változtatnak életmódjukon annak érdekében, hogy mind tovább megőrizzék egészségüket, mind mentálisan mind fizikailag a lehető legtovább fiatalok maradjanak.

Ma egyre több gazda gondolkodik hasonlóan kedvencéről is. Nagyon fontos azonban, hogy már az aktív felnőtt kor vége felé odafigyeljenek a kutya változó igényeire és egészségi állapotára. Sokan nincsenek tisztában ennek jelentőségével: megtéveszti őket az állat fénylő szőre, egészséges külső megjelenése, változatlan fizikai teljesítőképessége. A kezdeti változások gyakran rejtve maradnak a tulajdonosok előtt.

Általánosságban a kistestű kutyák később, a nagyobbak korábban kezdenek öregedni. Egy nagytestű kutya (testsúlya: 25 ttkg felett) szervezetében már 5 éves kora körül megfigyelhetők az öregedésre jellemző változások, egy közepes testű (10-25 ttkg között) 6 éves kora után, míg egy kistestű (10 ttkg alatti) kutya csak 7 éves korától számít idősnek.

Érdemes azonban elkülöníteni a felnőtt kor második felét és valódi idős kort:

A felnőtt kor második felében csökken a kutya aktivitása, megváltoznak az igényei, de még nem igazán beszélhetünk idős, öreg állatról. Ez az időszak csalóka, a szervezetben már jelentkeznek a korral összefüggő változások, de még nem láthatóak. Ebben az időszakban az állatorvosok sem túl gyakran találkoznak az egészséges, idősödő állatokkal, inkább csak akkor hozzák őket, ha betegek, panaszaik vannak, de nem az egészségi állapotuk ellenőrzésére.

Pedig az időben elvégzett állatorvosi vizsgálat, amelyre még a panaszok megjelenése előtt sor kerül, jó lehetőséget biztosít az állatorvosnak , hogy felvilágosítsa a tulajdonost ennek az életkornak a jellegzetességeiről. Elmondja a gazdának a rendszeres – megelőző - állatorvosi ellenőrzés jelentőségét, másrészt tájékoztatja arról, hogy a 6-10 éves állatoknál változtatásokra van szükség - a táplálkozásban és az életmódban.

Melyek a legjellemzőbb, korral összefüggő változások?

idős kutya táplálásaA kor előre haladtával csökken a kutya – csak úgy mint az ember- aktivitása, mozgékonysága, ezáltal megindul az elhízás, ezzel együtt pedig megjelennek a túlsúllyal együtt járó panaszok.

A csont - ízületrendszer korral járó elhasználódásának, kopásának – főleg nagytestűeknél- a jelei nehezebb mozgással, az ízületek fájdalmával jelentkezik.

Az szőrzet, a bőr állapotában is változások mutatkoznak, megjelennek az első ősz szőrszálak, fokozódhat a szőrhullás, a bőr veszít víztartalmából, rugalmatlanabbá, sérülékenyebbé válik, könnyebben alakulhatnak ki bőrbetegségek.

Romlik a belső szervek működése, mint pld. az emésztőrendszer hatékonysága, csökken az emésztőenzimek mennyisége, a bélfal felszívóképessége, ezáltal a felvett táplálékból is kevesebbet hasznosít, mint fiatal korában.

Csökken a vesék kapacitása, vizeletürítési - vizelettartási panaszok jelentkezhetnek. Érdemes a keringést és a szívműködését is rendszeresen ellenőriztetni. Kutyánk figyelme idegrendszerének állapotától függ, romlik a látása, hallása is.

Az élettani változások és a kutya állapotának figyelembevételével kell a táplálékát is megváltoztatni.

Az elhízás megelőzése érdekében a táplálék energiatartalmát csökkenteni kell, ugyanakkor az emésztés romló hatékonyságának ellensúlyozására könnyen emészthető, tápanyagokban gazdag eledelt kell biztosítani számukra.

Az immunrendszer támogatására, a védekezőképesség fokozására, az öregedés folyamatainak lassítására adjunk antioxidánsokat, immun stimulánsokat, erre kiváló például. az E-vitamin és a béta - karotin. Nagyon fontos a megfelelő fehérjeellátás, egyrészt az immunrendszer működésének, továbbá a szőrzet állapotának javításához, de az izomtömeg megőrzése érdekében is.

A szénhidrátokat, különösen az un. magas glikémiás index-el jellemezhetőeket ( például. rizs) óvatosan etessük, ezek gyorsan és nagymértékben megemelik elfogyasztásuk után a vércukor szintet, ami a szervezetet raktározásra, ezáltal elhízásra kényszeríti. Az alacsonyabb zsírtartalom kisebb energia bevitelt jelent, ami szintén csökkenti az elhízás veszélyét.

Ugyanakkor fontos a megfelelő omega 3 zsírsavak bevitele, a sejtműködés támogatása és a gyulladásos folyamatok csökkentése érdekében. A prebiotikus rostok segítik az emésztést, javítják a bélbaktériumok működését. Az ízületek kopásának enyhítésére jótékony hatású a glükózamin és a chondroitin –szulfát, továbbá az idült ízületgyulladást csökkentik az omega-3 zsírsavak, az ízületek terhelését pedig csökkenti az elhízás megelőzése. Végezetül ne feledkezzünk meg a friss, nagymennyiségű ivóvíz fiatalító hatásáról sem, tehát mindig legyen kutyánk előtt víz, de figyeljük is, hogy rendszeresen és eleget igyon.

Abban az esetben, ha a változásoknak megfelelően etetjük kutyánkat, és odafigyelünk az életmódjára, biztosítjuk számára az elegendő mozgást, rendszeresen ellenőriztetjük az állapotát állatorvossal, elvégeztetjük a szűrővizsgálatokat és szerencsénk is van, akkor hosszabb ideig maradhatunk együtt kutyánkkal.

 

Dr. Berkényi Tamás

Eukanuba állatorvos

forrás : http://www.eukanuba.hu/tudas-centrum/cikkek/160-ids-kutya-nem-ven-kutya-de-ez-attol-is-fuegg-hogy-mivel-etetjuek.html

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Németh Berill

Asszisztens

Németh Berillnek hívnak, jelenleg Székesfehérváron lakom. Körülbelül fél éve költöztem ide Budapestről. Itt Székesfehérváron szereztem meg Állattenyésztő és állategészségügyi technikus végzettségemet, utána költöztem ide. Egészen kicsi korom óta állatokkal szeretnék foglalkozni. 12 éve önkénteskedem különböző állatmenhelyeken. Sokáig rehabilitációs csoportot vezettem az egyik menhelyen, ezzel segítve a kutyák mielőbbi gazdisodását. 17 éve lovagolok, legfőképp a tereplovaglás és a díjugratás körében. Mindig nagy álmom volt az állategészségügyben dolgozni ezért is végeztem el a technikusi képzést. Szerintem nagyon jó, hogy ezt a szakmát választottam. Szeretem a kihívást és ez a munkakör egyáltalán nem mondható monotonnak, hisz minden nap más. Mindig találkozunk érdekes esetekkel.

Sólyom Beatrix

Asszisztens

"Mindig egy jó ügy miatt szerettem volna cselekedni, igaz dolog mellett kiállni. Minden nap tanít, és egy új lehetőséget ad erre. Úgy gondolom, hogy a legtöbb ember számára házi állataink nyújtják az utolsó lehetőséget arra, hogy kapcsolatot teremthessenek az anyatermészettel. Ezért is nagyon fontos vigyázni rájuk. "

Szemenyei Gitta

2013-ban érettségiztem Székesfehérváron és 2015 tavaszán szereztem meg az Állattenyésztő és Állategészségügyi Technikusomat. Szeretem az állatokat, mindig is állatokkal szeretem volna dolgozni, foglalkozni.

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 8:00 - 20:00

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117