Felnőtt kutyák táplálása

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 30.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

 

A kis és közepes kutyákat kb. 1 éves koruktól, a nagytestű fajtákat 1,5-2 éves koruktól tekinthetjük felnőttnek.

A fordítottja igaz az öregedésre: a kistestű fajták később, a nagyobbak korábban kezdenek öregedni. Egy kistestű kutyát kb. 7 éves kora után kezdünk idősnek tekinteni, míg egy nagytestűt már 5-6 éves korától. Ennek megfelelően változnak az igényeik is.

A különböző nagyságú fajták anyagcseréje is eltérő sebességű. A kisebb testűek anyagcseréje gyorsabb, azaz többet fogyasztanak testtömeg kilogrammra számítva, mint a nagytestű fajták. Tudományosabban: a kistestűek metabolizációs rátája nagyobb, mint a nagyobb testűeké. Ezért látható különbség a kis közepes vagy nagytestűeknek készített tápok összetételében.

(Amíg egy kistestű kutyának készített felnőtt táp 26 % fehérjét és 4,000 kcal /kg energiát tartalmaz, addig egy nagytestűé 23 % fehérjét és 3,900 kcal/kg energiát.)

Tápanyag és energiaigényüket nagyságuk mellett még az aktivitásuk is befolyásolja. Az adott fajtára jellemző átlagos tápanyag és energiaigényt fenntartó szükségletnek nevezzük, a kutya igénye azonban aktivitása függvényében ettől több vagy kevesebb lehet. Nagyobb az igénye egy vemhes, szoptató vagy egy munkakutyának, kevesebb az ivartalanított vagy egész nap lakásban, fotelben heverésző házi kedvencnek.

A mindennapi gyakorlatban azonban egyszerűbb a kiválasztott táp csomagolásán megkeresni az ajánlott napi etetési adagot, és annak megfelelően etetni a kutyát, majd pedig becsléssel hozzáigazítani az adagját az igényeihez: ha soványnak tartjuk, akkor kicsit emelhető az adag, ha pedig az elhízás jeleit fedezzük fel, akkor csökkentjük a napi

adagot.

A kutya tápanyag igényét alapvetően meghatározza ragadozó származása.

A kutya bélcsatornája rövid, tehát gyorsan emészthető tápanyagokra van szüksége:

  • Állati eredetű fehérje alapú táplálékot igényel, nem növényi fehérjéket.
  • Húst: csirkét, bárányt, nem pedig szóját, glutént.

Emellett szüksége van szénhidrátokra és zsírokra is, valamint vitaminokra, ásványi anyagokra, makro- és mikroelemekre, ráadásul mindezekre megfelelő mennyiségben és arányban. A táp összeállítása tehát nem egyszerű feladat, ezért célszerűbb kész tápot venni, mint otthon elkészíteni a kutya eledelét. Számtalan táp közül lehet ma választani, érdemesebb állatorvosi rendelőkben, szakboltokban vásárolni, ahol szaktanácsot is adnak.

Célszerű az állat igényeit kielégítő, jó minőségű kutyatápot választani, ezek napi etetési költsége nem drága

Felnőtt korban általában elegendő naponta egy alkalommal etetni a kutyát, lehetőleg este, célszerűen akkor, amikor utána pihenni tud az állat.

Nem szabad etetés után mozgatni, játszani vele, mert – főleg a nagytestűeknél – telt gyomor esetén nagyobb a gyomorcsavarodás kockázata. Tele gyomorral mi sem szívesen szaladgálunk, kutyánktól se kívánjuk.

Fontos a rendszeresség is, próbáljuk tartani az etetési időpontot is, lehetőség szerint ne váltogassuk. Elképzelhető az is, hogy rossz étvágyú kutya több részletben eszi meg a szükséges mennyiséget, és az is előfordulhat, hogy kistestű kutya kisméretű gyomra miatt több részletben eszi meg a napi adagját.

Abban az esetben, ha konyhai maradékot is etetünk – de inkább ne tegyük- a kutyával a táp mellett, akkor vigyázni kell, nehogy túl sokat etessünk. Ilyenkor csökkentsük a táp napi előírt mennyiségét a konyhai maradék mennyiségének megfelelően. Így megelőzhetjük az elhízást. Abban az esetben, ha a kutyánk étvágyát nem tartjuk megfelelőnek, először is ellenőrizzük, hogy valóban keveset eszik, vagy mi adunk neki túl sokat. Előfordulhat, hogy túl meleg van, esetleg a szomszédban tüzelő szuka miatt nem eszik a kan, esetleg előző nap többet evett.

Keressük az esetleges zavaró körülményeket. Ha valóban nem eszi meg az előírt adagot, próbáljuk megkínálni kedvenc jutalomfalatjával, jóízű csemegével. Így kideríthetjük, hogy válogat, vagy beteg. Ha semmit nem fogad el, esetleg levert, bágyadt is, akkor célszerű felkeresni az állatorvost.

Rendszeresen figyeljük a kondícióját, természetesen a fajta jellemzőinek ismeretében. Általában a bordák felett ellenőrizhetjük a kutya tápláltsági állapotát egyszerűen. Ha nem láthatóak, de könnyen tapinthatóak a bordák, akkor feltehetőleg ideális a kondíciója, ha nehezen tapinthatóak, zsírszövettel fedettek a bordák akkor túlsúlyos, ha pedig szabad szemmel is láthatóak a bordák, akkor sovány a kutya.

Kutyánk tápanyag és energia igényét számos más szempont is befolyásolhatja, például: hosszú szőrű kutyák fehérjeigénye nagyobb, mint a rövid szőrűeké, de többet igényelhet vedlés idején is

Óvatosabban kell etetni egy érzékenyebb emésztésű kutyát is. Fontos figyelni az esetleges táplálék okozta allergiára és intoleranciára. A tápallergia egy olyan allergiás reakció, melynek során túlérzékenység alakul ki a táplálék valamely összetevőjével szemben, ettől megkülönböztetendő a táplálék intolerancia, mely nem allergiás reakció, hanem emésztési zavarok következménye. A táplálék szinte minden összetevője képes túlérzékenységi reakciót kiváltani, azonban a fehérje összetevő vezet a leggyakrabban ilyen allergiás reakcióhoz.

A nem fehérje alapú tápallergiák esetében a tartósítószerek, színezékek, gombák okoztak túlérzékenységi reakciókat. A mesterséges adalékok általában önállóan nem okoznak allergiás reakciót, de az arra hajlamos állatokban hozzájárulhatnak a tünetek kialakulásához.

Befolyásolhatják az etetendő tápanyagok mennyiségét a különböző –táplálékkal összefüggő – betegségek.

Emésztési zavarok esetén a prebiotikus rostok jótékony hatásúak, segítik az emésztést, a lebontásuk során keletkező zsírsavak táplálják a bélhámsejteket, ezáltal javítják a felszívódást. Hasnyálmirigy működési zavarok esetén fontos a táplálék zsírtartalmának csökkentése, a vese csökkent működése esetén pedig a fehérjetartalom mérséklése. Az immunrendszer működésének alapfeltétele a megfelelő fehérjeellátás, hatékonyságát pedig javítják az antioxidánsok. Összességében elmondható, hogy a kutyák felnőttkora a leghosszabb életszakasz szerencsés esetben, és azt jelentősen meghosszabbíthatja a minőségi táplálás.

Dr.Berkényi Tamás

Eukanuba állatorvos

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 09:00 - 20:00

Ebben az időszakban a kórházi betegek vizsgálatát és kezelését végezzük, ekkor csak az életveszélyes állapotban lévő betegeket és a műtétre érkezőket hívjuk be.

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 18:00
Szombat-vasárnap:ZÁRVA

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117