Káros-e a fehérje túletetése a kutyáknál?

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 25.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

 

A fehérjebevitel hatása az élettartamra. A maximális teljesítményhez (növekedés, termékelőállítás) lényegesen több fehérje kell, mint amennyi a hosszú élettartamhoz. Több mint 70 éve ismert, hogy a táplálóanyag-bevitel korlátozása meghosszabbítja a kísérleti állatok életlét. A tartósan (évekig) kísérletben tartott beagle kutyák számára készült táp 22% nyersefehérjét, 5,5% nyerszsírt és 3% nyersrostot tartalmaz. A fehérjetúletetés hatása az immunválaszra és a tumorképződésre. Bár idősebb korban inkább a fehérjehiány az, ami károsítja az immunválaszt, kísérletekből és gyakorlati megfigyelésekből tudjuk, hogy esetenként a szükségletet jóval meghaladó fehérjeadag minősége és összetétele is kifogásolható. A tumorképződés tulajdonképpen a megfelelő immunválasz hiányának is fölfogható. A ráksejtek anyagcseréje nagymértékben függ a közeg metionintartalmától: diéta növekvő metioninkoncentrációja elősegíti a daganatok kialakulását. A hús és a tejtermékek mértéktelen fölvétele, azáltal, hogy fokozzák a vér inzulinszerű növekedési faktora koncentrációját, elősegítik a mell-, remese-, prosztata- és tüdőrák kialakulását. Az amiloidózis során a májban, lépben, vesében és más szervekben a kiserek fala körül jóddal barna színt adó kondroitin-kénsavval konjugált fehérje rakódik le. Oka a vér magas globulinszintje, amit fehérjetúletetés illetve toxikus hatások idéznek elő s a kor előrehaladtával gyakorisága nő. A kutyában is előforduló Alzheimer-kórban ß-amiloid rakódik le az agyszövetbe, a szövettani kép - s részben a klinikai - megegyezik az emberével: kognitív diszfunkció, dezorientáltság, aluszékonyság, tompaság. Kutyában és macskában elsősorban a máj- és veseamiloidózissal lehet számolni.

Fehérjetúletetés okozta bélbeli zavarok A fehérjetúletetés megzavarhatja a bélbeli baktériumok egyensúlyát. A vastagbélbe eljutó, tökéletlenül emésztett fehérjéből a baktériumok hatására káros anyagcseretermékek keletkeznek, rothadásos diszpepszia léphet föl. A biogén aminok az aminosavak dekarboxilezésével keletkeznek. Káros hatásuk akkor jelentkezik, ha a béltartalomban koncentrációjuk megemelkedett. A túlzott fehérjefölvétel, s a vele párosult kéntartalmú aminosavak fölöslege a bél lumenében toxikusak a vastagbél sejtjeire. A lehetséges következmények között az idült, fekélyes vastagbélgyulladást írták le. Táplálékallergiák. A normális mennyiségben fogyasztott táplálékfehérje az ún. orális tolerancia miatt nem okoz kárt, amit összetett mechanizmus biztosít. A túl nagy mennyiségű fehérje fölvétele viszont, amit nem tud az állat tökéletesen megemészteni, elősegíti a tápallergia kialakulását. A szója és a földidió fehérjéjénak allergizáló hatása kiemelkedő, s azt még a hőkezelés sem szünteti meg teljesen.

A veseműködés és a fehérjeellátás. Még az egészséges, korosodó szervezetben is az egyes szervek működési kapacitása fokról fokra beszűkül. Érvényes ez a vesére és a májra is. Így a következő megállapítások enyhébb fokban minden idős(ödő) egyedre érvényesek, de különös figyelmet érdemel a fehérjeellátás, ha a vese-, vagy a májbántalom is jelen van. A veseműködést tovább gyöngíti a fehérjetúletetéssel bejutó bizonyos aminosavak túlzott mennyisége, amely károsítja a vesét és veseelfajulást, sőt köszvényt idézhet elő. A mérsékelt fehérje- és foszforbevitel ugyanakkor a vesebetegség súlyosbodását lassítja. A májműködés és a fehérjeellátás. A rendellenes májműködés következményeként a fehérjebontás és az elágazó szénlácncú aminosavak perifériás fölhasználása fokozódik. A mértéktelen fehérjebevitel rendkívül káros (a fölösleges aminosavak bontása és ammónia keletkezése miatt), ugyanis a károsodott máj képtelen az ammónia méregtelenítésére. Mivel a pozitív N-egyensúly előföltétele a máj regenerációjának, a májbeteg kutyák fehérjeszükséglete legalább 2,1 g/ts-kg nagy biológiai értékű fehérje, ami gyakorlatilag megegyezik a veseelégtelenségben szenvedő kutyák diétájával)..

A fehérjetúletetés elkerülése és a megfelelő energiaellátás (az energiát pótló izombontás elkerülésére) a legfontossabb pillérei a sav-bázis egyensúly fönntartásának és az acidosis megelőzésének. A kutyatápok fontos alkotói (a fehérjehordozók és a gabonafélék) fölöslegben acidosist okoznak. Csontritkulás: a túlzott fehérjefölvétel (különösen a kéntartalmú aminosavakban gazdag állati fehérjék) elősegíti a csontokból és az izmokból mozgósított kalcium- és glutaminürítést, ami hosszabb távon csontritkuláshoz vezet. A fehérje bőséges bevitele fokozza az ásványianyag- és vitaminigényt (főként növendék állatokban). A növendék kutyák energia- és fehérjetúletetése megkönnyíti a csípőízületi dysplasia, illetve a chondrodysplasia klinikai megjelenését. A fehérjetúletetés miatti acidosis kalciumot mozgósít a csontokból. Ez jórészt a vizelettel ürül és megnöveli a vesekövek kialakulási esélyét. A fogkőképződés és ritkán a szövetek elmeszesedése, valamint a köszvény előfordulási arányát szintén növeli a fehérjetúletetés. A hosszú ideig tartó erőltetett túlműködés közvetve májelfajuláshoz illetve, petefészek-ciszták kialakulásához vezethet, zavar támad a szteroid-szállítófehérjék szintézisében. A párhuzamosan föllépő acidosis megváltoztatja a hüvelyváladék pH-ját, rontva a spermiumok penetrációját. Mindez összességében meddőségi problémákat okozhat. Az egyes minosavak túlsúlya is káros, ígyz arginin fölöslege növeli a ciszteinigényt, továbbá súlyosbítja az E-vitamin hiányában, vagy avas takarmány etetésekor kialakuló izomelfajulás mértékét. A metionin, triptofán és glicin aminosavak fölöslege károsítja a vesét és veseelfajulást, sőt köszvényt okozhat.

Megválaszolva tehát a címben föltett kérdést, a hosszabb időn át fönnálló fehérjetúletetés semmiképpen sem közömbös a kutya egészségére, s bizonyos élettani állapotokban pedig kifejezetten káros.

Prof. Dr. Fekete Sándor György, az MTA doktora

SZIE Állatorvos-tudományi Kar Budapest,állattenyésztési, takarmányozástani és laborállat-tudományi intézet

1400 Budapest, Pf. 1. E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

Forrás: http://www.eukanuba.hu/tudas-centrum/cikkek/101-karos-e-a-kutyak-feherje-tuletetese.html

 

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 09:00 - 20:00

Ebben az időszakban a kórházi betegek vizsgálatát és kezelését végezzük, ekkor csak az életveszélyes állapotban lévő betegeket és a műtétre érkezőket hívjuk be.

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117