Etetési hibák és tévhitek

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

 

Vajon miért hiszik, hogy jobb alapanyagokat tudnak vásárolni, jobb receptúrával, jobb előállítási technikával valóban jobb eledelt tudnak olcsóbban biztosítani kutyájuknak?

Kezdjük az alapanyagokkal.

  • Honnan juthat egy állattartó jobb minőségű alapanyagokhoz, mint egy tápgyártó?
  • Valóban minden szükséges összetevőt beletesz a házi kutyaeledelbe?
  • Milyen recept alapján készíti az eledelt?
  • Milyen arányban tartalmazza az egyes összetevőket?

Gyakori vád a tápgyártókkal szemben, hogy tartósítószerekkel, vágóhídi maradékokból készítik tápjaikat.

A valóság ezzel szemben az, hogy a minőségi tápgyártók szinte mindegyike minőségi alapanyagokból, mesterséges tartósító, színező, ízesítőszerektől mentesen gyártja a tápot, a gyártás pedig az emberi élelmiszerek előállításának színvonalán történik, melyeket hatóságok tanúsítványai igazolnak. Ha pedig minőségi alapanyagokból, megfelelő összetételű eledelt szeretne valaki otthon elkészíteni, az lényegesen többe kerül, mint a legdrágább tápból is a napi adag ára.

Ez független, németországi egyetemen végzett összehasonlító kutatás során megállapították, hogy a bőrbetegségben szenvedő kutyák tüneteit és bőrviszketését a gyári táp hatékonyan csökkentette, míg az ugyanolyan alapanyagokból készített házi koszt egyáltalán nem.

kutya étrendAz ember számára készített konyhai maradékok –tehát nem kifejezetten a kutya számára otthon készített eledel- a fentebb elmondottaknál még kevésbé alkalmas a kutya táplálék igényének kielégítésére, egyes összetevők, ízesítőt szerek pedig kifejezetten ellenjavallottak.

Gyakori kérdés a kutyatáp fehérjetartalma is:

Többen ezt mennyiségi versenynek gondolják, mivel vannak állattartók, akik a „minél több annál jobb” elvben hisznek, és olyan tápot keresnek, melynek minél nagyobb a fehérjetartalma. Ez azonban nem jobb, sőt. A kutyák ragadozó származásuknak megfelelően állati eredetű fehérjét igényelnek, mely tartalmazza az összes nélkülözhetetlen aminosavat a szükséges mennyiségben. A fehérjetúletetés ezen felül azonban értelmetlen, sőt akár káros is lehet. A fehérje, - túletetés során- energiaforrásként túlsúly kialakulásához vezethet, amely számos egészségügyi veszélyt jelent, pld. a fokozott fehérjelebontás terheli a veséket is. Ma pontosan ismert a kutyák minimális és ideális fehérjeigénye, (18-22%). Ettől eltérni értelmetlen. Mint az életben mindig, itt is a mértékletesség, az arany középút az ideális. A kutyák ragadozók, húsra, azaz állati eredetű fehérjére, - de nem csak arra (!) - van szükségük. Ezért a kizárólagos húsetetés is káros. A túl sok helyett a megfelelő minőségen, a megfelelő mennyiségen és arányon van a hangsúly.

Ebből máris következik a következő kérdés a ma divatos vegetáriánus kutyaeledelek.

Amint már szó volt róla, a kutyáknak (is) szükségük van nagy biológiai értékű (azaz a nélkülözhetetlen aminosavakat tartalmazó) állati eredetű fehérjékre. Ha a kutya kizárólag növényi eredetű fehérjéket kap, akkor azt vagy ki kell egészíteni a növényi fehérjéből hiányzó – állati fehérjeforrásokban előforduló-aminosavakkal (de akkor miért lenne vegetáriánus?), vagy fehérjehiányos állapot alakul ki, ami betegségek kialakulásához vezethet. A kutyák nem növényevő állatok, ne is etessük így őket!

Gyakran hallott tévhit, hogy a növendék táptól túl gyorsan nő a kutya, ezért inkább felnőtt táppal etetik a nagytestű fajták növendékeit.

Talán a legnagyobb etetési hiba, amit el lehet követni egy növendék kutyával szemben. Főleg a gyorsan növő nagytestű kölykök számára veszélyes a felnőtt táp etetése, mivel annak összetétele nem igazodik a növekedés tápanyag és energiaigényéhez. A hibás gyakorlat oka az, hogy a növendék tápoknak magasabb a fehérje-, és energiatartalma, ugyanakkor ismert, hogy a növendékkori elhízás pedig csontfejlődési rendellenességekhez vezet. A gyors növekedés során a kölykök csontozata még nem szilárdult meg, nem elég erős a növekvő testsúly megtartásához, ezért a túlsúlyos kölyköknél csontfejlődési rendellenességek alakulhatnak ki (csípőízületi diszplázia). Ezért feltétlenül el kell kerülni a növendékkori elhízást – de nem felnőtt táp etetésével. Nem szabad ugyanis elfeledkezni a kalciumról sem. A nagytestű fajtáknak készült felnőtt táp kalcium tartalma magasabb, mint a növendék tápé, ugyanis a túlzott kalcium bevitel növendék korban porcképzési zavarokhoz vezethet , ezért a nagytestű növendék tápok kalcium tartalma csökkentett. Ha tehát a növendék nagytestű kutyát a nagyobb kalciumtartalmú, de alacsonyabb energia és fehérjetartalmú felnőtt táppal etetjük, akkor azzal túl sok kalciumot adunk a kutyának, ami porc fejlődési zavarokhoz vezet.

A helyes megoldás a növendék táp etetése, de az előírt, visszafogott napi adagban. A minőségi tápoknál ezért adják a mérőpoharat a táp kiméréséhez. Soha nem szabad a jó minőségi tápokat a kutyával szabadon etetni, a kutya előtt hagyni nagyobb mennyiséget. Ez biztosan túletetéshez, elhízáshoz, stb. vezet.

A növendék kutyának a táp mellé csonterősítőt adni a fentiek alapján felesleges, sőt káros. A nagytestű növendék kutyák etetésének pontosan a visszafogott kalcium bevitel a lényege. Csökkentett kalciumtartalmú növendék táp mellé csonterősítőt adni értelmetlen, hiszen így a nagytestű növendék etetési szabályait szegjük meg vele. Pénzkidobás, és káros.

Gyakori tévhit, hogy a kutyáknak váltogatni kell a tápját, mert előbb-utóbb megunja, új ízekre van szüksége. A valóság ezzel szemben pontosan az, hogy a kutya a megszokott táplálékát részesíti előnyben. Teljesen felesleges különböző tápokat keverni, ill. váltogatni. A jól bevált tápon nyugodtan tarthatjuk a kutyát, számára az evés nem kulináris élvezet, hanem biológiai szükséglet.

Általános tévhit, hogy a jó minőségű táp drága. Csak az mondja, aki még soha nem számolta ki, hogy mennyibe kerül az etetés. Tagadhatatlan, hogy nagy különbségek vannak a különböző tápok zsákjainak árai között. Azonban nem a zsáknak az árát, hanem a napi etetési költséget érdemes összehasonlítani. A kiváló minőségű alapanyagokból készült tápok nagyon jól emészthetők, nagy részük hasznosul, ezért lényegesen kevesebbet kell etetni belőlük, mint egy gyengébb minőségű, de olcsóbban megvásárolható tápból. Azt kell eldönteni, hogy keveset,de jót, vagy sokat és rosszabb minőséget etetünk közel hasonló árért.

Sokszor hallott tévhit az is, hogy minden táp egyforma. Aki így gondolja, kérdezzen meg egy táplálkozással foglalkozó, tápokhoz értő szakembert. Órákig tudja bármelyikük sorolni a különbségeket, de talán az is elég, ha megtanuljuk értelmezni a csomagoláson feltüntetett adatokat. Nézzük meg az összetevőket, vajon az adott táp húst, állati fehérjét tartalmaz első helyen vagy gabonát. Nézzük meg a mennyiségeket. Nézzük meg a csomagoláson a tájékoztatókat, milyen diétás hatást várhatunk a táptól ( fogtisztító hatás, szőr- , bőrtápláló összetevők, ízületvédelem, emésztést segítő – prebiotikus rostok, antioxidánsok, stb.) Végezetül pedig nézzük meg az etetési adagokat. Hamar láthatóvá válnak a különbségek.

 

Forrás:http://www.eukanuba.hu/kolyokkutyak/cikkek-a-helyes-taplalasrol/48-etetesi-hibak-tevhitek.html

 

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Németh Berill

Asszisztens

Németh Berillnek hívnak, jelenleg Székesfehérváron lakom. Körülbelül fél éve költöztem ide Budapestről. Itt Székesfehérváron szereztem meg Állattenyésztő és állategészségügyi technikus végzettségemet, utána költöztem ide. Egészen kicsi korom óta állatokkal szeretnék foglalkozni. 12 éve önkénteskedem különböző állatmenhelyeken. Sokáig rehabilitációs csoportot vezettem az egyik menhelyen, ezzel segítve a kutyák mielőbbi gazdisodását. 17 éve lovagolok, legfőképp a tereplovaglás és a díjugratás körében. Mindig nagy álmom volt az állategészségügyben dolgozni ezért is végeztem el a technikusi képzést. Szerintem nagyon jó, hogy ezt a szakmát választottam. Szeretem a kihívást és ez a munkakör egyáltalán nem mondható monotonnak, hisz minden nap más. Mindig találkozunk érdekes esetekkel.

Sólyom Beatrix

Asszisztens

"Mindig egy jó ügy miatt szerettem volna cselekedni, igaz dolog mellett kiállni. Minden nap tanít, és egy új lehetőséget ad erre. Úgy gondolom, hogy a legtöbb ember számára házi állataink nyújtják az utolsó lehetőséget arra, hogy kapcsolatot teremthessenek az anyatermészettel. Ezért is nagyon fontos vigyázni rájuk. "

Szemenyei Gitta

2013-ban érettségiztem Székesfehérváron és 2015 tavaszán szereztem meg az Állattenyésztő és Állategészségügyi Technikusomat. Szeretem az állatokat, mindig is állatokkal szeretem volna dolgozni, foglalkozni.

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 8:00 - 20:00

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117