Az otthon veszélyei kutya szemmel

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 25.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

 

A szemetesben talált hagyma, fokhagyma, vagy húsok erős fokhagymás pácolása során ellopott falatok kutyában vörösvérsejt károsító hatásúak, amelynek következtében vérszegénység alakul ki gyengeség, levertség, sötét vizelet, sárgaság tüneteivel. Az elöl hagyott cukormentes rágógumik, leheletfrissítő cukorkák szintén súlyos veszélyforrást rejtenek magukban. 8 db cukormentes rágógumi elfogyasztása súlyos inzulinemelkedést okoz a szervezetben, melynek hatására vércukor- csökkenés miatti görcsös állapot alakul ki.

A tünetek remegés, izomgyengeség, görcsök, tudatvesztés és kóma formájában mutatkoznak meg. A mérete miatt okozhat problémát a egészben lenyelt kesudió, mogyoró, dió, amelyek a bélrendszerben bélelzáródást okoznak. Ennek tünete a nagyon rossz általános állapot és a folyamatos hányás, véres széklet. A szemetesből kibányászott romlott, állott ételek, penész megtelepedése a bélcsatornában fertőzést, toxikus anyagaik révén májkárosodást idézhetnek elő. A konyhában használt tisztító, fertőtlenítőszerek bőrirritáció révén bőrgyulladást, elfogyasztva hányás, hasmenést idéznek elő.

A macskák sokkal érzékenyebben reagálnak ezen szerek hatásaira. Nem mellékes az sem, hogy a bekapcsolva hagyott főzőlap, sütéshez használt forró olaj súlyos égési sérüléseket okoz és a kisebb testfelület miatt ezek mindig kiterjedtebbek és súlyosabbak, mint embernél. A felvágottak héjai, zsinegei gyakran okoznak a bélrendszerben bélelzáródást, lefűződést, amelyek csak műtéttel orvosolhatóak. Láthatjuk, mennyire veszélyes üzem a konyha.

 

Veszélyek a fürdőszobában

veszélyek kutyákra a fürdőszobábanA fürdőszobával folytatva a sort, elemezzük ezen helyiségünk veszélyforrásait. A fürdőszoba már ember számára is tartogat veszélyeket, mivel együtt van jelen az elektromos áram és a nedvesség. Gyakran fordul elő, hogy elektromos vezetéket rágnak el állatok, a nedvesség miatt ezen sérülések még hatványozottabban fordulnak elő és hatásaik is súlyosabbak, mint egy száraz helyiségben.

Áramütés esetén az első teendő az állatot az áramkörből kiszabadítani (nem vezető rúd, biztosíték lenyomása),utána az állat tudatállapotát kell ellenőrizni (eszmélet) és a spontán légzés és szívverés megfigyelése is fontos. Ha légzés és keringés van, de eszméletlen, akkor mielőbb orvos által elvégzett elsősegélynyújtó kezelésre van szükség (shocktalanítás, légzés, keringéstámogatás). Egy áramütésnél fontos a következmények vizsgálata (labor, EKG). A bőrön az áram kilépés helyén nehezen gyógyuló sebek alakulhatnak ki (áramjegyek), amelyek ellátása orvosi feladat.

Egy vízzel telt kád is potenciális veszélyforrás lehet. Beleesett kis testű kutya és macska fulladásos halálát okozhatja. Fulladás esetén az állatot fejjel lefelé tartva a fejét rögzítve kíméletes rázással kell a légutakból a folyadékot eltávolítani. Ha már nem ürül, akkor meg kell kezdeni a mesterséges lélegeztetést szükség esetén. A különböző szappanok, tusfürdők, fogkrémek, testápolók, parfümök lenyelése gyomor-bélrendszeri irritációt gyulladást okozhatnak, amelyek nyálzás, hányás és hasmenés formájában nyilvánulhatnak meg. A számunkra kellemes aromaanyagok a kifinomultabb szaglással rendelkező állatoknál légúti nyálkahártya izgalmat válthatnak ki.

Ennek a következménye könnyezés, nyálfolyás, tüsszögés, köhögés, nagyon ritka esetekben nehezített légzés lehet. Hosszú időn keresztül ható irritatív szagingerek esetén az állat asztmatikus tüneteket produkálhat. Sokan a gyógyszereiket is a fürdőben tartják, amelyek a legnagyobb veszélyforrást rejthetik egy állat számára. Az emberi fájdalomcsillapító gyógyszerek gyomor,- bélvérzést, vérsejtkárosodást és véralvadási zavarokat okozhatnak. A nyugtatók, altatószerek elfogyasztása kistestű kutyáknál már kis adagban erős bódulatot, mély narkózist, sőt kómát okozhat. A fogamzásgátló gyógyszerek hormontartalmuk miatt nőstényeknél cikluszavarokat, az ivarszervek és az emlők gyulladását okozhatják, de kutyáknál nyugalmi állapotban kisebb erre az esély.

Mivel a macskák szeretnek folyóvízből inni, ezért a csordogáló WC-k tetejét mindig zárjuk le, mivel az abból elfogyasztott víz gyomorrontást, bélfertőzést válthat ki.

 

Veszélyek a nappaliban

veszélyek kutyákra a nappalibanFolytatva a lakás helyiségeinek sorát a nappali veszélyei kerülnek ismertetésre, hiszen bármilyen hihetetlen a szórakozás helyszíne is rejteget nem várt veszélyeket kedvenceink számára. A nappaliban elsősorban a szobanövények felelősek ezek előidézésében.

A tarka kroton leveleinek, magvainak elfogyasztásakor főleg gyomor-bélrendszeri tünetek alakulnak ki. A levelek megrágásakor helyi irritáció miatt hólyagképződés a szájüregben, a gyomorbatarka kroton jutva hányást, hasmenést hasi görcsöket okoz. A hányás és a hasmenés véres is lehet. Nagy mennyiség elfogyasztásakor izomgörcsök és izomrángások is kialakulhatnak.

A Dieffenbachia (buzogányvirág) monsztéra, filodendron, ránclevél, vitorlavirág, kála és flamingóvirág fajok kálcium-oxalát és fehérlebonó enzim tartalmuk miatt a levelek megrágásakor nyálzást, szájnyálkahártya duzzanatot, torok ödémát, nehezített légzést, hányást, hasmenést, nagy mennyiségben elfogyasztva szívritmuszavart, kómát és elhullást is kiválthatnak.

 

Ráclevél Kálavirág Monsztéra Vitorlavirág Buzogányvirág Flamingóvirág Filodendron
Ránclevél kálavirág Mondsztéra vitorlavirág buzogányvirág flamingóvirág Filodendron

ciklámen

A ciklámenek szaponin tartalmúk miatt gyomor és bél nyálkahártya izgalmat, ezáltal hasmenést, hasi görcsöket és ritka esetben bénulásokat okozhatnak. Az Azalea fajok elfogyasztása idegrendszeri tüneteket okozhatnak. Görcsök, izomremegés, letargia, gyengeség, vérnyomásesés és kimerültség jelentkezhet a toxinjaik miatt.

A leanderek minden részének elfogyasztása súlyos szívműködési zavarokat okoz. Elfogyasztás után nyálzás, hányás, hasmenés, öklendezés, hasi fájdalom kialakulása mellett súlyos szívritmus zavarok keletkeznek, aminek következtében vérnyomásesés, sokk, ájulás és kóma sem ritka. Kutyában, macskában 3 g növény elfogyasztása már halálos adag lehet. A liliomfélék minden részének elfogyasztása veseelégtelenség kialakulását idézheti elő. A felvétel után már 1-2 nappal létrejönnek a heveny veseelégtelenség tünetei, amelyek vizelethiányban és húgyvérűség tüneteiben nyilvánulnak meg. A macskák különösen érzékenyek a mérgezésre. A páfrányfélék elfogyasztása vérlavadási zavarok kialakulását vonhatja maga után. A mérgezés folyamán vérzéses bélgyulladás, véres vizelet, orrvérzés és bőrvézések jönnek létre. A vérvesztés miatt kialakuló vészes vérszegénység miatt fokozatos elgyengülés, leépülés is előfordulhat. A mérgező növények elfogyasztásakor a gyomortartalom azonnali kiürítése hánytatással a mérgezés elejét veheti, tünetek jelentkezésekor a kezelés a méreganyag mielőbbi kiválasztásának elősegítésére irányul infúziós vízhajtó terápiával. Speciális ellenszerek növényi mérgezésnél nem állnak rendelkezésre. A nappaliban ügyelni kell még a kisebb dísztárgyak lenyelésére, amelyek sok esetben bélelzáródást okozhatnak. Az elektromos vezetékek megrágásáról már volt szó.

 

Veszélyek a hálószobában

Bármilyen furcsa dolog, de lakásunkban a nyugalon helyszínén is sokféle veszély leselkedik házi kedvenceinkre. A hálószobában található szépítő, testápoló szerek nagy része belélegezve, felnyalva irritatív, az íze miatt intenzív nyálzást, hányásveszélyek kutyákra a hálószobűban okoznak, belélegezve orrfolyás, tüsszögést, köhögést idézhetnek elő. Előfordulhat allergiás reakció is bőrre kerülve, amely bőr kipirosodás, erős viszketegség és duzzanatok formájában nyilvánul meg. Az illatszerek alkohol tartalmúknál fogva az álatok számára ízletesek, elfogyasztva mennyiségtől függően szédelgést, inkoordinált mozást, hányást és delíriumot okozhat.

A ruhák molyirtására használt naftalin is mérgező anyag. Belélegezve orrfolyást, köhögést, lenyelve gyomor- és bélrendszeri tüneteket okoz, amely hányás és hasmenés formájában mutatkozik meg. A legnagyobb károsodást azonban felszívódva a vérpályában idézi elő,a vörösvérsejteket károsítva, azok szétesését okozva. A mérgezés következtében folyamatosan súlyosbodó vérszegénység alakul ki, ami hosszabb távon halálhoz is vezethet.

Dohányipari termékek éjjeli asztalon hagyása is komoly következményeket vonhat maga után. Már egy szál cigaretta vagy szivar elfogyasztása sem múlik el nyomtalanul. A gyomorból gyorsan felszívódik, pár óra múlva komoly vérnyomást esést okoz, nyálzás, hasmenés jelentkezik, majd ezek után vérnyomás emelkedés és súlyos idegrendszeri tünetek alakulnak ki. Epilepsziás görcsök, tudatzavar, eszméletvesztés, kóma, majd bénulások, köztük légző izom bénulás vet véget az állat életének.

Előfordulhat játék közben a TV távirányítóból, órából származó alkáli elem lenyelése is. Az elemek maró hatások révén a gyomorban fekély képződést okoznak, ami akár a gyomorfal kilyukadásához is vezethet. Enyhébb esetben is nyálzás, émelygés, étvágytalanság, hasi görcsök és hányás alakulhat ki. A gyomorból a vékonybelekbe jutó elemek méretűktől függően a béltartalom tovahaladását akadályozzák, kedvezőtlen esetben bélelzáródást is okozhatnak.

A hálószobában hagyott ruhadarabokkal (pizsama, zokni) való játék sok esetén okozott már hosszú bélszakaszokat érintő elzáródást. Cérnával vagy fonalgombolyaggal is találkozott már állatorvos a nyelvet lefűzve vagy a beleket felfűzve. Varrótű nyelőcsőben vagy gyomorban való jelenléte is igazolódott már röntgen leleteken.

Nem kisebb veszélyforrást jelentenek a magas szekrények, az azokról tévesztett ugrások macskák esetében. A leesés következtében súlyos zúzódások, tüdővérzés, agyrázkodás, végtagcsont törések, ficamok alakulhatnak ki. A már korábban említett gyógyszereket se hagyjuk éjjeli szekréynünk tetején.

 

Veszélyek a garázsban

Lakásban tett utunk során most egy kissé perifériára eső helyiségbe, a garázsba látogatunk. Sok háztartásban ez tekinthető az állatok számára a legveszélyesebbnek.

A garázsban történik a különböző növényvédő-, rovarirtó-, gombaölő- és rágcsálóirtószerek tárolása, az autóval kapcsolatos motorolajok, fagyálló folyadékok és a háztartási munkákhoz szükséges festékek, lakkok és ragasztószerek tárolása. A vegyszerek közül a gombaölő és a rovarirtószerek gyenge mérgek, de pupillatágulatot, izomgörcsöket, hányás és hasmenést előidézhetnek mérgezés esetén. A legsúlyosabb tüneteket a csigairtószer okozza. Már kis mennyiség felvétele (1-2g) 2-3 óra alatt drámai tüneteket okoz, nyálzás hányás, szapora légzés és szívverés, csillapíthatlan rángógörcsök,erős hasi fájdalom kíséretébe. A testhőmérséklet a szüntelen izomrángások miatt extrém magassá válik (41-42C).

A mérgezés a kezdeti tünetek megnyilvánulása után rövidesen halállal végződik. A rágcsálóirtószerek is elhullással járnak,de a lefolyásuk sokkal hosszabb. A méreganyag mennyiségétől függően napok, sőt a májbeli raktározódás miatt hetek alatti elhullás is lehet. A méreganyag véralvadási zavart és érkárosodást okoz, melynek következtében fokozatos elvérzés alakul ki gyengeséggel, étvágytalansággal, szédelgő, imbolygó járással.

Az autóval kapcsolatos kémiai anyagok közül a fagyálló folyadékok okoznak súlyos mérgezéseket. Már kis mennyiségük (2-10 ml) elfogyasztása után nem sokkal idegrendszeri tünetek imbolygó járás, tudatzavar, epilepsziás görcsrohamok lesznek urrá az állaton, de a legnagyobb károsodást a vese szenvedi el. A vesekárosodás miatt órákon belül húgyvérűségben biztosan elhullik az állat. A motorolajok a fehér, érzékeny kutyák bőrére kerülve irritációt, enyhe bőrgyulladást, allergiás reakciót okozhatnak.

A garázsban tárolt festékek és lakkok közül az acetonos és az ólom tartalmúak a legveszélyesebbek. Az előbbiek felszívódva idegrendszeri tüneteket, görcsöket, kómát és akár elhullást is okozhatnak a felvett mennyiségtől függően. Az ólomtartalmú készítmények a perifériás idegek elfajulását okozzák, amelynek egyik leglátványosabb tünete a nyelési zavar és a gégebénulás.

A háztartásokban használt ragasztóanyagok a szőrzetre kerülve a szőrzet összecsomósodását és bőrirritációt és bőrgyulladást váltanak ki. Nem mellékes dolog az sem, hogy a ragasztóanyagokat speciális oldószerükkel is nehéz eltávolítani a szőrzetből. Az oldószerek, higítok pedig a ragasztóanyagokhoz, festékekhez hasonlóan irritálnak, gyulladást keltenek.

 

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 09:00 - 20:00

Ebben az időszakban a kórházi betegek vizsgálatát és kezelését végezzük, ekkor csak az életveszélyes állapotban lévő betegeket és a műtétre érkezőket hívjuk be.

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117