Kutya szőrzetápolás

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 30.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

 

  • A koronaszőrök a leghosszabb és legvastagabb szőrszálak, a nyakon, a gerinc felett, a mellkas oldalán és az alkarokon fordulnak elő.
  • A fedőszőrök valamivel rövidebbek, vékonyabbak, de mindenhol befedik a testet, ez a szőrszáltípus adja meg a szőrzet zártságát.
  • A pehelyszőr a legvékonyabb és legrövidebb, hullámos, csavart, közvetlenül a bőr felszínére simul, így fontos szerepet játszik a szervezet hőháztartásának szabályozásában.

A szőrszál fontos tartozékai még a faggyúmirigyek. A szőrszál mellett elhelyezkedő faggyútartályok a növő szőrszál kerületét állandóan kenik sűrű zsíros váladékukkal, így biztosítva a bunda vízlepergető hatását. Kutyában verejtékmirigyek csak a talppárnák körül fejlődtek ki, így jelentőségük elhanyagolható.

A szőrzet cserélődése a vedlés, amely a környezethez való alkalmazkodás egyik bonyolult biológiai folyamata.

Kiváltásában nem is a hőmérséklet változásának tulajdonítanak szerepet, hanem a fény állatra gyakorolt hatásának. A megvilágított órák számának növekedése illetve csökkenése a szőrzet sűrűségére és hosszúságára egyaránt hatással van.

Háromféle vedlés ismeretes:

  • az életkorral járó (kölyökszőr cseréje),
  • az időszakos (tavaszi, őszi évszakos) és a
  • szüntelen (szőrszál életciklusa, lakásban tartott ebeknél kifejezett).

A szőrzet ápolása a kutya esetében meghatározó jelentőségű, mivel szereti a tisztaságot és saját maga is rendszeresen ápolja testét. Fekvés után felkelve megrázza magát, hogy a hosszabb szőrök egyenletesen elrendeződjenek, metszőfogait és karmait használva távolítja el a szőrzetbe ragadt idegen anyagokat, szőrcsomókat, érdes felületű nyelvével távolítja el a rátapadt szennyeződéseket.

A szőrzet ápolásába a gazdának is bele kell segíteni.

A rövidszőrű kutyákat hetente kétszer, háromszor kefével simítsuk végig, a hosszú szőrűeket 2 naponta fésüljük át. Távolítsuk el a szőrzetbe tapadt növényi részeket, a bőr felszínét átnézve győződjünk meg róla nincs-e benne külső élősködő (kullancs, bolha, tetű). A szennyezett testtájékokat (szem, szájszél, orrnyílás, fül, végbél, nemi szerv) alaposan tisztítsuk meg. 2-4 havonta a teljes testfelület lefürdetése is lehetséges.

A tavaszi és az őszi szőrváltás időszaka alatt forduljunk kutyakozmetikushoz, aki szakszerűen a teljes szőrzetet rendbe teszi. Ha foltokban találunk szőrhullást, amelyhez bőrtünetek (kipirosodás, korpázás, nedvezés) is társulnak, akkor mindenképpen keressünk fel állatorvost!

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 09:00 - 20:00

Ebben az időszakban a kórházi betegek vizsgálatát és kezelését végezzük, ekkor csak az életveszélyes állapotban lévő betegeket és a műtétre érkezőket hívjuk be.

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 18:00
Szombat-vasárnap:ZÁRVA

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117