Kutyabaj-krónikus veseelégtelenség

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 25.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

 

A krónikus veseelégtelenség főbb tünetei:

  • Fokozott vízivás, gyakoribb, több, világosabb vizelet. krónikus veseelégtelenség
  • Egyre inkább jellemzőek lesznek a kiszáradás tünetei.
  • A kutya bőrének és leheletének jellegzetes, vizeletre emlékeztető szaga lesz.
  • A szőrzete tompa fényűvé, korpássá, viszketővé válik.
  • A nyálkahártyákon kilépő ammóniavérző fekélyeket okoz a szájban és a gyomor-bélcsatornában,
  • Nyálzás, hányás, hasmenés alakulhat ki.
  • Emelkedik a vérnyomás, így a pulzus jól tapinthatóvá válik, továbbá a szemben vérzések jelenhetnek meg, majd szívpanaszok és idegrendszeri tünetek mutatkoznak.
  • Zavart szenved a véralvadás, a sebgyógyulás, az immunrendszer károsodása miatt másodlagos fertőzések társulhatnak az alapbetegséghez.

A krónikus veseelégtelenség súlyos, folyamatosan rosszabbodó betegség, melynek kezelésében a megfelelő diétának fontos szerepe van, ugyanis a vesén keresztül választódnak ki, többek között a fehérje-anyagcsere végtermékei karbamid formájában, továbbá zavar keletkezik a víz, elektrolit és sav-bázis háztartásban is.

 

Az idült veseelégtelenség terápiájának elsődleges célja a folyamat lassítása és a tünetek csökkentése. Ebben a diétának fontos szerepe van, ugyanis a klinikai tünetekért – más mellett - a fehérjéből származó nitrogén anyagok (karbamid) vérben történő feldúsulása a felelős.

A fehérje bomlástermékek csökkentésére az etetett fehérje mennyiségének korlátozása tűnik a legkézenfekvőbb megoldásnak, több vesediéta is alapul ezen az elven. Tudni kell azonban, hogy a fehérjemegvonás is negatívan befolyásolja a szervezet egészét, hiszen az egyik legfontosabb tápanyagról van szó. Hiányában zavart szenved a szervezet működése, az anyagcsere folyamatok, csökken az izomtömeg, romlik a védekező rendszer hatékonysága, hiszen az immunanyagok előállításához is fehérjére van szükség. A fehérjehiányos diéta gyorsan súlyos, fehérjehiányos állapothoz vezet, mely végül az állat életét veszélyezteti.

A cél tehát az, hogy a megfelelő fehérje mennyiségének etetése mellett csökkentsük a fehérje végtermékek szintjét a vérben, és ne terheljük tovább a már amúgy is károsodott működésű veséket. Erre oly módon van lehetőség, hogy a vérből történő karbamid kiválasztása - a vesék helyet - részben a bélen keresztül történik meg.

Az jól ismert, hogy a bélcsatornában élő bélbaktériumok végzik az emésztési folyamatok egy részét. Ezek a baktériumok bontják a rostokat, melyekből zsírsavak keletkeznek. Ezek a zsírsavak a bélhámsejtek elsődleges energiaforrásai. Prebiotikus rostok etetésével tehát egyrészt tápláljuk a bélbaktériumokat, így megnöveljük a számukat, ami javítja a baktériumos emésztés hatékonyságát, másrészt pedig a képződő zsírsavak táplálják a bélhámsejteket, fokozzák azok működését, ezáltal a felszívódást is. A prebiotikus rostok etetésének azonban van még egy másik, kedvező hatása is. Abban az esetben, ha speciális prebiotikus rostokat etetünk, az abból keletkező zsírsavak fokozzák a bélfal vérellátását, vérbőséget okoznak. A bélfalba a fokozott véráramlással több karbamid érkezik, amit a bélbaktériumok nagy mennyiségben képesek felvenni. Igy a vérből a bél üregébe áramlik a karbamid, ahol a bélbaktériumok felveszik, és saját szervezetük felépítésére használják fel, végül a baktériumok, karbamidostól, bélsárral távoznak.

Ily módon a szervezet a vesék helyett a bélen keresztül szabadul meg a karbamidtól.   A speciális rostkeverék etetésével akár 33 % - kal csökkenthető a vesék terhelése, a klinikai tünetek, a fehérjeszint megőrzése mellett.

A megfelelő rostok etetése esetén tehát nem kell a vesebeteg állat diétájának fehérjeszintjét drasztikusan csökkenteni, így fehérjeellátása nem szenved zavart, ugyanakkor csökkentjük a vesék terhelését, egyidejűleg megoldjuk a karbamidnak a vérből történő kiválasztását, ezáltal csökkentjük a krónikus veseelégtelenség klinikai tüneteit.

Dr.Berkényi Tamás

Eukanuba állatorvos

 

 

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 09:00 - 20:00

Ebben az időszakban a kórházi betegek vizsgálatát és kezelését végezzük, ekkor csak az életveszélyes állapotban lévő betegeket és a műtétre érkezőket hívjuk be.

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117