A vesetúlműködés, azaz a Cushing-kór

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 30.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

 

Megnő a vízfogyasztásuk, következményesen több vizeletet ürítenek, megnő az étvágyuk, szőrhullást mutatnak és tipikus, lógó, körteszerű hasuk van. A betegségnek számos diagnosztikai és kezelési lehetősége van. Ez egy nagyon összetett betegség, sokféle tünettel és kórokkal. Ez az írás megpróbál egy tömör leírást adni róla, és bemutatni a diagnosztizálását, illetve kezelését is.

Cushing-kórMilyen állatok lehetnek érintettek?

Elsősorban a középkorú és idősebb kutyák, illetve macskák. Átlag 6-7 éves életkorban találkozunk vele, de 2 éves és 12 éves kutyában is megfigyeltük már. Kutyákban egyébként jóval gyakrabban fordul elő (jelen írás épp ezért elsősorban rájuk fókuszál). Macskákban a betegség hasonlóan játszódik le, azzal a különbséggel, hogy majdnem 80%-uk egyidejű cukorbetegségben is szenved. Nemi, vagy fajtabeli hajlam nem mutatható ki (bár bizonyos kutyafajtákban mégis gyakrabban tapasztalható).

Tünetek

A krónikusan emelkedett glükokortikoid (szteroid) szint miatt a kutyákban drámai klinikai tünetek és hiányállapotok kombinációja mutatkozik. A betegség lassan fejlődik ki. Egy tanulmány szerint a kutyák nagy része már 1-6 évvel a diagnózis felállítása előtt legalább egy, a betegségre jellemző tünetet produkál. Mivel tényleg fokozatosan alakul ki a tünet együttes, a tulajdonos gyakran az öregkornak tudja be az elváltozások megjelenését. A jellegzetes tünetek, amiből egy vagy több biztosan előfordul:

 • Megnőtt vízfogyasztás és vizeletürítés

A jelentősen fokozott vízfogyasztás következménye a vizeletürítés gyakoriságának és mennyiségének növekedése (poliuria/polidipszia). A kutyák a normál vízmennyiségnek akár 2-10x-esét is megisszák, és ennek megfelelően sokat vizelnek. Ez a két tünet a Cushing-kóros kutyák 85%-ára jellemző. A korábban szobatiszta kutyák emiatt újra bepisilőssé válhatnak.

 • Fokozott étvágy (polifágia)

Ez egy szintén gyakori tünet, a beteg kutyák 80%-ban mutatják. Gyakran el is csenik a kinn felejtett ételt, vagy folyamatosan pitiznek érte és föltúrják a szemetest. A gazdi ilyenkor többnyire azt gondolja, mivel más tünet sokszor egyáltalán nincsen, hogy minden rendben, csak nagyon jó étvágyú az állat.

 • Hasterime növekedés

Ez a tünet szintén az esetek 80%-ában megtalálható. A jellegzetes lógó, körte alakú has a zsírszövet ezen a területen való lerakódásának, illetve a meggyengült, lesorvadt hasfalizomzatnak a következménye.

 • Szőrhullás és a bor elvékonyodása

Ezek a tünetek is igen jellegzetesek a Cushing-kórban (a kutyák 50-90%-ában biztosan látható). A szőrhullás vagy alopecia az egyik legtipikusabb ok, amiért a tulajdonos állatorvoshoz fordul. A tünetek a kiálló testrészeken (pl. könyöktájék) kezdődnek, majd haladnak a lágyék és has tájék felé. Előfordul, hogy már csak a fejen és lábvégeken marad szőr. A bor elvékonyodik, sérülékennyé válik, és ezek a sérülések nagyon lassan gyógyulnak.

 • Egyéb tünetek

Lihegés, másodlagos húgyúti fertőzések, a nemzőképesség elvesztése, stb.

 

Cushing-kórA Cushing-kór három formája

A betegségnek három típusa különíthető el: az agyalapi mirigy függő hiperadrenokorticizmus (PDH), a mellékvese-eredetű atrogén forma.

 • Az agyalapi mirigy függő hiperadrenokorticizmus

Lényege, hogy az agyalapi mirigy túl sok ACTH hormont termel. Ez a hormon felel a mellékvese glükokortikoid termeléséért, stimulálja azt. A leggyakoribb kiváltó ok az agyalapi mirigydaganatos megbetegedése. A Cushing-kóros kutyák mintegy 80%-ában ez tehető felelőssé a betegség kialakulásáért.

 • Mellékvese eredetű hiperadrenokorticizmus

Ezt általában a mellékvese daganatos elváltozása okozza, aminek eredményeképpen glükokortikoid túltermelés alakul ki. Ez a Cushingos esetek 20%-ára jellemző.

 • Iatrogén hiperadrenokorticizmus

Az iatrogén forma a hosszú távon, magas dózisban adott szteroid kezelés eredménye lehet. Ilyenkor a tünetek addig állnak fenn, amíg a szteroid adás fennáll.

Diagnózis

A betegségnek számos tünete lehet (ld. fenn), és számos egyéb kórképet is magában foglalhat. Így a következők ajánlhatók, amennyiben a Cushing-kór gyanúja felmerül:

 • Teljes vérkép

A vérkép lehet normális, vagy mérsékelt fehérvérsejt szám emelkedés tapasztalható (elsősorban az ún. neutrofil granulociták számának emelkedése miatt), esetleg monocitózist, a limfociták megfogyását és az eosinofil granulociták megszaporodását is észlelni lehet. Esetenként megnő a vérlemezkék, vagy igen kifejezetten a vörösvérsejtek száma.

 • Biokémiai vizsgálatok

Emelkedést tapasztalunk az alkalikus foszfatáz (ALP) és az ALT nevű májenzimekben, megnő a koleszterinszint, csökkenhet a karbamidszint.

 • Vizeletvizsgálat

A vizelet jellegzetesen híg, alacsony suruségu lesz.

Különféle tesztek léteznek a Cushing-kór helyes diagnózisának felállítására. Sokszor egy vizsgálat önmagában nem is elegendő, pláne, hogy eldönthessük, a betegség melyik formájával állunk szemben. A diagnózis kimondása így is összetett, a laboratóriumi vizsgálatok önmagukban nem elegendőek: a klinikai tünetekkel és a kezelésre adott válaszokkal együtt áll össze.

 • Vizelet kortizol: kreatinin arány

Az otthon, stressz mentes környezetben gyűjtött vizelet a vizsgálat alapja. A vizeletet ezután speciális laborba küldjük. A legtöbb Cushing-kóros kutya abnormális eredményt fog mutatni, de még ilyenkor is szükség lehet bizonyos egyéb betegségek kizárására.

 • Kis dózisú dexametazon szupressziós teszt

Ez egy nagyon hasznos vizsgálati módszer a betegség diagnózisának felállításában. Amikor kis dózisban adunk dexametazont, az egészséges kutyák kortizol szintje 8 óra elteltével nagymértékben csökkenni fog. A Cushing-kóros kutyák több mint 90%-a nem mutatja ezt a csökkenést. Ez a teszt a betegség típusának kimutatásában is segíthet.

 • Hasi ultrahang vizsgálat

Ez a vizsgálat 3 szempontból tekinthető fontosnak: először is nagyon hasznos a hasi szervek elbírálása szempontjából. Másodszor: segít a mellékvese méretének és alakjának megítélésében. Agyalapi mirigy függő Cushing-kór esetén a mellékvesék lehetnek normál méretűek vagy megnagyobbodottak. Ha valamelyik mellékvesében daganat alakult ki, ennek mérete és formája is megváltozik, ez az eltérés csak az érintett mellékvesére vonatkozik. Harmadjára pedig daganat esetén az ultrahang segíthet az esetleges hasi metasztázis felderítésében.

 • Magas dózisú dexametazon szupressziós teszt

Ez a teszt elsősorban azt a célt szolgálja, hogy el tudjuk különíteni az agyalapi mirigy függő és a mellékvese eredetű Cushing-kórt egymástól.

 • Az ACTH stimulációs teszt

Ez egy másfajta, ritkábban használt vizsgálati módszer (az ACTH hormon preparátum igen drága és nehéz beszerezni). Itt nem lehetséges a két forma közötti különbségtétel, inkább a bonyolultabb, nehezen diagnosztizálható, kétes esetekben használjuk. A terápia hatásosságát is szokás ezzel a vizsgálattal tesztelni.

Kezelés

A kezelés sok tényezőn nyugszik.

 1. Sebészet

A betegség típusától függően szóba jön a sebészi beavatkozás lehetősége. Ha mellékvese daganat áll fenn, a sebészi eltávolítás járható út. Bizonyos daganattípusok áttétet képezhetnek a mellékvesébe, de ilyenkor mindig a daganat fajtája szabja meg a kezelést.

Agyalapi mirigyből kiinduló daganat estén is szóba jöhet a sebészi eltávolítás, azonban ez egy rendkívül speciális terület, a beavatkozás egyáltalán nem rutinszerű.

 1. Nem sebészi beavatkozás

Ez a leggyakoribb kezelési formája a kórképnek. Ugyan az agyalapi mirigyből kiinduló forma a gyakoribb, a szájon át adott kezelésre mind a két forma jól reagál, vagyis sok állatorvos nem is fektet hangsúlyt a két típus elkülönítésének fontosságára. A különböző, szóba jöhető gyógyszerek a következők:

 1. Lysodren

Sokáig a Lysodren (vagy más néven mitotán) volt az egyetlen terápiás lehetőség az agyalapi mirigy függo Cushing-kór kezelésére. Egyszerű az adagolása, viszonylag nem drága és széles körben elterjedt. Az, hogy kezd mégis kiszorulni a használatból, a súlyos mellékhatásának köszönhető, ami folyamatos kontroll vérvizsgálatokkal küszöbölhető ki. A terápia kezdetén ezt még inkább komolyan kell venni, vagyis fontos a gazdi és az állatorvos között működő rendszeres kommunikáció. Mi is ez a mellékhatás? A Lysodren úgy működik, mint egy kemoterápiás szer: elpusztítja a mellékvese glükokortikoid hormont termelő sejtjeit. Ahogy ezeknek a sejteknek a száma csökken, az agyalapi mirigy ugyan nagy mennyiségben termeli az ACTH hormont, a mellékvese azonban nem képes erre válaszolni, és a glükokortikoid produkció lényegében csökken. A probléma akkor áll fenn, amikor túl sok mellékvese kéreg terület pusztult el. Ilyenkor az állatnak rövid vagy hosszú hatású prednisolon kiegészítésre lesz szüksége.

A Lysodrent kezdetben naponta adjuk, és az állatot folyamatosan monitorozzuk: csökkennek-e a tünetei (a vízfogyasztása, étvágya). A kezdeti terápia 8. vagy 9. napján kontroll vizsgálat, és a kezelés hatékonyságát eldöntő ACTH-stimulációs teszt szükséges. Ha a gyógyszer működik, áttérhetünk a fenntartó terápiára. Ha nem, 3-7 napig folytatjuk a napi terápiát, majd újra teszteljük a gyógyszer hatékonyságát. Mindezt addig folytatjuk, míg a megfelelő választ nem kapjuk a Lysodrenre. Ha a kutya levertté válik, hányni kezd vagy hasmenés jelentkezik nála, vagy ha 30 nap múlva sem hozza a gyógyszer a várt hatást, a kezelési tervet újra kell gondolnunk. A kezelés sikerességét az jelzi, hogy 4-6 hónap elteltével eltűnnek a tünetek. Egyes kutyák visszaeshetnek, ilyenkor szükségessé válik egy újbóli napi terápia. Ha a Lysodren kezelés során bármiféle betegség mutatkozik a kutyán, azonnal abba kell hagyni az adását és állatorvoshoz fordulni. A Lysodren kezelést egész életen át folytatni kell.

 1. Ketokonazol (Nizoral tabletta)

A ketokonazol alapvetően egy gombaellenes készítmény, amit a 80-as évektől kezdve széles körűen alkalmaznak. Ennek a hatóanyagnak az egyik mellékhatása az, hogy gátolja a szteroid hormonok szintézistét, emiatt válhatott a Cushing-kór kezelésének egyik legelterjedtebb gyógyszerévé. Manapság kezd ez is háttérbe szorulni.

 1. Trilosztán (Vetoryl kapszula)

A trilosztán egy egészen új készítmény a kutyák Cushing-kórjának kezelésében. Drága, de alternatív lehetőség lehet a mellékvese daganatos kutyák kezelésében. A Lysodren-hez hasonlóan, azok a kutyák, akik ilyen kezelésben részesülnek, a terápia elején rendszeres kontroll vizsgálaton kell, hogy megjelenjenek. Ebben az esetben is az ACTH stimulációs tesztet használjuk monitorozásra. Sok esetben hónapokkal a terápia megkezdése után a terápiás dózis emelése válik szükségessé.

 

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 09:00 - 20:00

Ebben az időszakban a kórházi betegek vizsgálatát és kezelését végezzük, ekkor csak az életveszélyes állapotban lévő betegeket és a műtétre érkezőket hívjuk be.

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 18:00
Szombat-vasárnap:ZÁRVA

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117