Kutyák húgykövessége

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 25.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

Egyre gyakrabban kerül diagnosztizálásra a húgykövesség kutyákban. A húgykövek felfedezése főleg képalkotó eljárásokkal: RTG vagy ultrahang vizsgálattal történik, jellegzetes tünetek jelentkezésekor vagy akár vizsgálati mellékleletként. A gyógykezelést a kő összetételének ismeretében határozzuk meg, a különböző összetételű kövek eltérő kezelést igényelnek. A húgykő laboratóriumi vizsgálata a gyógykezelés sikeressége érdekében tehát elengedhetetlen.

Kutyákban leggyakrabban,

  • az esetek 50 % - ában struvit,
  • 25 % -ában oxalát,
  • 25 %-ában purin illetve cisztin kövek fordulnak elő.

A húgykövek a vizelet oldatban lévő alkotórészeiből kristályosodnak ki, típusukat a vizelet összetétele határozza meg. Attól függően, hogy mely kőalkotók halmozódnak fel a vizeletben, függ a kő összetétele és a gyógykezelés módja is.

A leggyakoribb a struvit kő:

Magnézium – ammónium-foszfát összetételű, a kő kristályosodását gyulladásos folyamatok indítják el. Baktériumos fertőzés során a baktériumok által termelt anyagok módosítják a vizelet kémhatását, lúgos irányba tolják el. A struvit kő összetevői savas vizeletben oldódnak, lúgos vizeletben viszont kicsapódnak. Így a baktériumok tevékenységének hatására lúgos irányba módosult vizelet kémhatás indítja el a kő képződését. Ennek értelmében tehát a struvit kő kezelésének alapja a megfelelő gyulladáscsökkentő, antibiotikumos kezelés, valamint a kő gyógyszeres - vizeletsavanyítókkal történő - oldása vagy szükség szerint műtéti eltávolítása.

Az oxalát kövek (kalcium oxalát)

Általában anyagcsere betegségek vagy civilizációs ártalmak miatt alakulnak ki. Az oxalát kövek, a struvittal ellentétben - a savas környezetben csapódnak ki. Az oxálsav a vizelet természetes alkotórésze, így abban az esetben, ha megemelkedik a vizelet kalciumtartalma, akkor egy adott koncentráció felett megkezdődik az oxalát kő kiválása. Hajlamosítanak oxalát kőképződésre egyes tartási hibák, például a ritkán sétáltatott kutya, mivel ritkán van lehetősége vizelet ürítésre, ezért hosszabb időn át pang a vizelet a húgyhólyagjában, vagy ha keveset iszik, koncentráltabb vizelet alakul ki. Az oxalát kövek nem oldhatók gyógyszeresen, ezért szükség szerint műtéti eltávolításuk lehetséges, továbbá a kiváltó okok megszüntetése.

Fentiek alapján érthető, hogy a kő összetételének ismerete nélkül, helytelenül elkezdett vizeletsavanyítás, akár oxalát kőképződéshez is vezethet. A purin húgykövesség hátterében anyagcsere betegségek állnak, melynek során a követ alkotó húgysav felhalmozódik a vizeletben. Ilyen lehet a máj működési zavara, mivel itt zajlik a húgysav lebomlása, ami májbetegségek esetén zavart szenved, ezért megemelkedik a húgysav mennyisége. Ismert egyes fajtákban a purin kő gyakoribb megjelenése is, például dalmaták, orosz fekete terrierek. A purin kövesség kezelése során fel kell deríteni a kiváltó-, alapbetegséget, továbbá – nem savasító- kőoldó és fehérjeszegény diéta javasolt.

A cisztin

A kövesség hátterében szintén anyagcserezavarok állnak, melynek következtében felszaporodik a cisztin a vizeletben. Ebben az esetben lúgosító kőoldó diéta, a fehérjebevitel és a cisztin koncentráció csökkentése szükséges. A felsoroltakon kívül kisebb számban többféle más összetételű kő is képződhet a húgy utakban. A terápia mindig a kő összetételének megállapításával kezdődik. Ennek ismeretében lehet következtetni a kiváltó okokra és annak tudatában határozható meg a gyógykezelés.

Ez mindig a kő eltávolítását, az alapbetegség kezelését, és a kiújulás megelőzését jelenti. A kezelés támogatásában, és a megelőzésben van szerepe a helyesen beállított diétának. A húgykövesség diétájában fontos az összetevők mennyiségének csökkentése, például fehérjebevitel korlátozása, vizelet koncentrációjának csökkentése, a bőséges ivóvíz biztosítása, a vizelet kémhatásának beállítása. Az állandó kontroll és a tartási körülmények javítása is elengedhetetlen.

Írta Dr. Berkényi Tamás.
Állatorvos EUKANUBA

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Németh Berill

Asszisztens

Németh Berillnek hívnak, jelenleg Székesfehérváron lakom. Körülbelül fél éve költöztem ide Budapestről. Itt Székesfehérváron szereztem meg Állattenyésztő és állategészségügyi technikus végzettségemet, utána költöztem ide. Egészen kicsi korom óta állatokkal szeretnék foglalkozni. 12 éve önkénteskedem különböző állatmenhelyeken. Sokáig rehabilitációs csoportot vezettem az egyik menhelyen, ezzel segítve a kutyák mielőbbi gazdisodását. 17 éve lovagolok, legfőképp a tereplovaglás és a díjugratás körében. Mindig nagy álmom volt az állategészségügyben dolgozni ezért is végeztem el a technikusi képzést. Szerintem nagyon jó, hogy ezt a szakmát választottam. Szeretem a kihívást és ez a munkakör egyáltalán nem mondható monotonnak, hisz minden nap más. Mindig találkozunk érdekes esetekkel.

Sólyom Beatrix

Asszisztens

"Mindig egy jó ügy miatt szerettem volna cselekedni, igaz dolog mellett kiállni. Minden nap tanít, és egy új lehetőséget ad erre. Úgy gondolom, hogy a legtöbb ember számára házi állataink nyújtják az utolsó lehetőséget arra, hogy kapcsolatot teremthessenek az anyatermészettel. Ezért is nagyon fontos vigyázni rájuk. "

Szemenyei Gitta

2013-ban érettségiztem Székesfehérváron és 2015 tavaszán szereztem meg az Állattenyésztő és Állategészségügyi Technikusomat. Szeretem az állatokat, mindig is állatokkal szeretem volna dolgozni, foglalkozni.

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 8:00 - 20:00

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117