Görcsrohammal járó betegségek kutyában

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 30.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

 

Mi a görcsroham 3 szakasza?

 • „Pre-ictalis (görcs előtti) szakasz, vagy aura”:

Ilyenkor a kutya viselkedése megváltozik, elbújik, izgatottá válik, vagy keresi a gazdáját. Nyugtalan, ideges lehet, sivíthat, remeghet, és nyálzás jelentkezhet nála. Ez a szakasz néhány másodperctől néhány óráig is eltarthat.

 • „Ictalis (görcs) szakasz”:

A tényleges roham, ami néhány másodperctől 5 percig tarthat. A test izmai erős összehúzódást mutatnak, a kutya oldalra dől, remeg és a végtagok paralitikusak. A fej hátracsavarodik. Vizeletürítés, bélsárürítés és nyálzás fordulhat elő igen gyakran. Ha öt perc alatt magától nem rendeződik a görcsroham, ún. „status epilepticus”, vagy „elhúzódó görcsroham” esete áll fenn.

 • „Post-ictalis” (görcs utáni) szakasz:

Ez alatt zavartság, tájékozódási zavar, nyálzás, nyugtalan járkálás és/vagy a látás átmeneti elvesztése jelentkezhet. Nincs direkt összefüggés a roham súlyossága és ennek a szakasznak a hossza között.

Veszélyben van-e a kutya görcsroham alatt?

A drámai tünetek ellenére a kutya nem érez fájdalmat, csupán zavarodottságot. A nyelvét sem tudja lenyelni. Ha görcs alatt a szájába nyúlunk, ezzel nem segítünk rajta, viszont könnyen megharaphat bennünket az állat. A legfontosabb, hogy megvédjük őt a leesésétől, vagy, hogy kárt tegyen magában. A sérülés kockázata akkor a legkisebb, ha a földön fekszik. Ha a görcsroham tovább tart néhány percnél, a testhőmérséklet emelkedni kezd. Ha másodlagos hipertermia jelentkezik a görcs következtében, ez egy sor másfajta problémára irányíthatja a figyelmet.

Mi válthat ki görcsrohamot?

Számtalan oka lehet a görcs kialakulásának. Az epilepszia a leggyakoribb kutyák esetében. Ezen kívül májbetegség, veseelégtelenség, mérgezés és agyi tumorok is előidézhetik. A görcsök előidézői lehetnek agyon belüli (pl. trauma, daganat, fertőzés) vagy kívüli (alacsony vércukorszint, keringő toxikus anyagcsere termékek, pajzsmirigy alulműködés vagy mérgezés) történések.

Az első lépés az agyon kívüli okok kizárása, elsősorban vérvizsgálatok segítségével. Érdemes szemészeti vizsgálatot is végezni, hiszen a retina (ideghártya) mutathat elváltozást.

Ha a tesztek negatívak, az állat életkora szerinti osztályozás következik:

 • Egy évesnél fiatalabb állatok:

A görcsöket ilyenkor általában az agyat érintő fertőzések okozzák. Az agy- és gerincvelői folyadék vizsgálata ez esetben nagyon fontos lehet.

 • 1 és 5 év közötti állatok:

Sokszor nem találunk kiváltó okot és a görcsrohamot epilepsziának tekintjük. Ha a rohamok elég gyakran jelentkeznek, megkezdjük a gyógyszeres kezelést ezek elnyomására. A schnauzerek, basset hound, skót juhászok és a cocker spánielek esetén 2-3x gyakrabban fordul elő epilepszia, mint a többi fajtában.

 • 5 évnél idősebb állatok:

Ebben a csoportban a koponyán belüli növekvő, és az agyra nyomást gyakoroló daganat áll a rohamok hátterében (pl. meningeoma). A legtöbb ilyen daganat, ha időben észlelésre kerül, operálható. CT vagy MR vizsgálat szükséges a diagnosztizáláshoz. Ha az operáció nem kivitelezhető, alternatívát jelenthet a kortiko szteroidokkal való kezelés az agyban kialakuló duzzanat visszaszorítására. Továbbá itt is szükség van a rohamok elleni gyógyszeres terápiára.

Epilepszia

Gyakorlatilag ezen a néven illetjük azokat a görcsrohamokat, amelyek kiváltó okát nem sikerült megtalálni. Önmagában sem számít nagyon ritka kórképnek. Kutyában viszonylag gyakran születik ez a diagnózis, macskák esetében viszont kimondásához általában az agy-gerincvelői folyadék analízisére és az agy képalkotó eljárással való vizsgálatára van szükség

Reaktív rohamok

Azok a görcsrohamok sorolhatók ide, amelyek anyagcsere problémákkal vagy mérgezéssel állnak összefüggésben. Ekkor az agy maga normálállapotú.

Másodlagos rohamok

Azonosítható agyi ab normalitásból származó kórképek tartoznak ebbe a csoportba.

Elsődleges rohamok

Azokat a görcsrohamokat tekintjük elsődlegesnek, amelyek egyik fent említett csoportba sem férnek bele (vagyis nem sikerült megtalálni a kiváltó okot).

görcsroham kutyáknálA görcsrohamok elnyomásának gyógyszeres lehetősége

A fenobarbitál:

A görcsrohamok kezelésének alapvető célja a rohamok számának leredukálása. Az egyik legjobb választás a fenobarbitál.

 • Mit kell tudnunk a fenobarbitálról?

Ez a hatóanyag egy hosszú hatású barbiturát, ami képes az agyból kiinduló görcsrohamok intenzitását mérsékelni. Nem drága gyógyszer. Hasznos a rendszeres fenobarbitál-vérszint ellenőrzés a megfelelő dózis kiválasztásához.

Az epilepsziás kutyák 20-30%-a csak fenorbarbitállal önállóan nem kontrollálható. Ha egy kutya a fenobarbitál kezelés ellenére görcsrohamot mutat, elsőként vérszint ellenőrzés szükséges, és mielőtt más gyógyszerhez nyúlunk, ki kell mutatni, hogy a maximális terápiás dózis hatástalan. (Sok kutya csak azért mutat görcsrohamot, mert kevesebb gyógyszert kap, mint a megengedett legmagasabb dózis). Ha viszont nem használ, vagy a mellékhatások felerősödnek, kálium bromid kiegészítés (ld. alább) válik szükségessé, alacsonyabb fenobarbitál dózis mellett.

A fenobarbitál monitorozásának egy másik fontos része a toxicitásával függ össze. A gyógyszer ugyanis májkárosító lehet, emiatt a májfunkciók időszakos ellenőrzése feltétlenül indokolt (ajánlás: évente 2x).

A fenobarbitál leggyakoribb mellékhatásai

Szedáció: Az állat bódultságot mutathat. A hatás átmeneti, addig tart, amíg az állat anyagcseréje rendeződik (általában ez nem hosszabb néhány napnál). Ha agydaganata van az állatnak, hosszabb idejű szedáció várható.

Túlzott szomjúságérzet és étvágy: Ez a nemkívánatos hatás sajnos permanensen jelentkezik. Ha kifejezetté válik, le kell csökkenteni a fenobarbitál adagját és kiegészítő terápia szükséges. Macskáknál általában ez a hatás nem jelentkezik.

Mi a teendő, ha a fenobarbitál nem működik, vagy mellékhatások lépnek fel?

Ilyen esetekben a kálium bromid a legjobb választás. Ilyenkor a fenobarbitál dózisát általában lecsökkentjük, és a kálium bromidot magas dózisban kezdjük adni egy-két nappal a későbbi fenntartónak szánt dózis előtt. A bromidok nagyon lassan érik el a terápiás vérszintet 8akár hónapok alatt), emiatt általában nem önmagában adjuk, hanem fenobarbitállal kombináltan. Mikor mindkét szert együtt adjuk, a mellékhatások összeadódhatnak.

Az epilepsziás kutyák 25-30%-ában a megfelelő fenobarbitál és/vagy bromid vérszint ellenére sem kontrollálható a görcsroham. Az emberi görcsellenes szerek hosszú listája ismert ugyan, de kutyáknál nem mind alkalmas (pl. számos tablettát kellene napjában többször adni), vagy elérhetetlenül drága. Néhány gyógyszer, ami adható a fenobarbitál és/vagy kálium-bromid kezelés kiegészítéseként:

 • Clorazepam (Clonazepam, Rivotril®, Clonapam)
 • Felbamate (Taloxa®)
 • Gabapentin (Gabagamma, Gabator, Gordius, Neurontin®)
 • Levetiracetam (Keppra®)

Görcsrohamok otthon (Mi számít vészhelyzetnek?

Szerencsés helyzet, ha a gyógykezelés megkezdése után az állat egyáltalán nem mutat görcsrohamot. Alkalomadtán előfordulhatnak görcsök a kezelés ellenére is, ezek azonban általában nem adnak okot aggodalomra. Fontos, hogy a görcsölő állat veszélyes is lehet a tulajdonosára.

A nem akaratlagos állkapocs csattogtatás közben a kutya könnyen haraphat, és a post-ictalis szakaszban (a görcs után) az állat zavarodott lehet, nem ismeri fel a gazdáját, ilyenkor szintén óvatosnak kell lennünk vele szemben.

Vannak azonban tényleges vészhelyzetek:

 1. Megállás nélküli görcsroham, több mint 5 percen keresztül (”status epilepticus”)
 2. Háromnál több görcsroham 24-óra alatt.

Ha rendkívül heves, vagy a két vészhelyzet valamelyikére jellemző görcsroham jelentkezik, speciális elsősegély szükséges: ilyen diazepam tartalmú rektális (végbélen át adandó) oldat adása. Ez a legkönnyebb gyógyszerbeadási mód és a legveszélytelenebb is. Sikerrel alkalmazzák évek óda epilepsziás gyermekeken is, gyakorlatilag ezt a technikát adaptáltuk az állatorvoslásba.

Leállhatunk-e a gyógyszerezéssel?

Legalább egy éves görcsmentes időszakra van szükség, hogy felvetődjön a gyógyszer elhagyás gondolata. Azoknál a fajtáknál, amelyeknél a görcskontroll eleve nehézségekbe ütközik (ld. fenn), a legjobb sohasem abbahagyni a kezelést. Fontos, hogy a fenobarbitált nem lehet hirtelen abbahagyni. Minden a gyógyszerekkel kapcsolatos változtatást meg kell beszélni állatorvosunkkal.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a görcsrohamokat?

A kezelést tehát általában csak akkor kezdjük el, ha havonta többször, vagy sorozatban, illetve nagy rohamok jelentkeznek. Innentől fogva görcselleni készítményt adunk egy életen át. Törvényszerű, hogy ha a görcsellenes terápiát hirtelen abbahagyjuk, megnő a kockázata annak, hogy még súlyosabb és még veszélyesebb rohamok alakuljanak ki. Az állatorvos feladat, hogy mérlegelje a dózisokat és kezelési sémát készítsen.

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 09:00 - 20:00

Ebben az időszakban a kórházi betegek vizsgálatát és kezelését végezzük, ekkor csak az életveszélyes állapotban lévő betegeket és a műtétre érkezőket hívjuk be.

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 18:00
Szombat-vasárnap:ZÁRVA

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117