Idegenek a bélben kutyáknál

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

 

Ha lenyelésre kerül az idegen tárgy, akkor a nyelőcsőben 2 helyen akadhat meg:

  1. a mellkas bejáratánál és
  2. a mellkasban a szív felett.

A nyelőcsőben megakadó:

Idegentestek esetén a legfeltűnőbb tünet, hogy a lenyelt eleség vagy folyadék azonnal visszajön (reflux), főleg, ha tömör képletről van szó. Kimutatásukhoz röntgen és kontrasztos röntgen vizsgálat szükséges. Eltávolításuk endoszkópos módszerrel, vagy nyelőcsőmetszéssel lehetséges.

Az idegentestek gyomorba kerülése esetén:

Sokszor nincsenek tünetek. Több napig, akár hétig is ott tartózkodhatnak (sima felületű apró tárgyak) úgy, hogy nem okoznak tüneteket. Tünetek akkor jelentkeznek, ha a képlet (érdes felületű) a gyomor nyálkahártyáját izgatva gyomorgyulladást okoz. Ebben az esetben gyakori a hányás, amely főleg az eleség elfogyasztása után alakul ki. A hányással a lenyelt idegen anyag (ok) is távozhat (nak), ezzel a kialakult tünetek is végleg megszűnhetnek.

A gyomorban tartósan megbúvó:

Tárgyak étvágytalanságot, a hányogatás miatti fogyást, kiszáradást, és a vér lúgosodását okozzák.

A gyomor kivezető nyílásába ékelődik be:

Ilyenkor a gyomortartalom ürülési zavara miatt gyorsan alakulnak ki a bélelzáródásra jellemző legsúlyosabb tünetek, folyamatos hányás, rendkívül rossz általános állapot, erőteljes hasi fájdalom (a fájdalom nem minden esetben jelentkezik). Diagnosztizálása röntgen és kontrasztos röntgenvizsgálattal lehetséges. Orvoslása altatásban végzett gyomormetszéssel történik.

A leggyakoribb eseteket a vékonybélben elakadó tárgyak adják:

Azok a bélbe jutó tárgyak akadhatnak el, amelyek elérik vagy meghaladják a bél üregének átmérőjét. Szemléltetésül a kiskutyák vékonybél átmérője félujjnyi a nagytestűeké egy, kétujjnyi.

Az elzáródást okozó idegentesteket csoportosítva lehetnek:

  1. tömörek (kavics, barackmag, vadgesztenye, gumilabda, üveggolyó),
  2. üregesek (gumicső, csirkecsigolya csont)
  3. hosszú szálúak (zsineg, fonal, zokni, szalámi műbőr).

idegenek a bélbenA bélbe jutó idegentárgyra a bélfal görcsösen ráfeszül, a bélfalban vérkeringési zavar alakul ki, emiatt gyakran a bélfal elhal, kilyukad, és következményes hashártyagyulladást okoz.

Előfordul, hogy a képlet a bélösszehúzódások miatt tovahalad a vékonybél teljes hosszán és a vékony- és vastagbél találkozásánál levő szűk keresztmetszetű billentyűnél ékelődik be. Tömör idegentestek teljes, az üregesek és a hosszúak részleges bélelzáródást okoznak. Az előzőnél a béltartalom tovahaladása teljesen akadályozott, az utóbbinál egy része képes keresztülhaladni rajta.

A teljes elzáródásnál:

Rendkívül súlyos tünetek alakulnak ki,

  • hányás,
  • erőteljes hasi fájdalom miatt púposított testtartás,
  • rendkívül rossz általános állapot és
  • gyakran a bélfal elváltozásai miatt nagy mennyiségű friss vér ürül a végbélen keresztül.

A részleges elzáródás:

Tünetei gyakran alattomosak, viszonylag jó általános állapot mellett időnként jelentkező hányogatás hívhatja fel rá a figyelmet.

A diagnosztizálása röntgen (kavics, üveg, fémek) és kontrasztanyagos röntgenvizsgálattal történik (növényi magok, fadarab, műanyag, gumi, szivacs).

A vékonybélben levő tüneteket okozó idegentestek csak műtéti úton távolíthatóak el.

Fontos a minél korábbi diagnosztizálás és gyógykezelés, mert a bélfal károsodásai, a következményes hashártyagyulladás, vérfertőzés, kiszáradás miatti veseelégtelenség könnyen elhulláshoz vezethet.

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Németh Berill

Asszisztens

Németh Berillnek hívnak, jelenleg Székesfehérváron lakom. Körülbelül fél éve költöztem ide Budapestről. Itt Székesfehérváron szereztem meg Állattenyésztő és állategészségügyi technikus végzettségemet, utána költöztem ide. Egészen kicsi korom óta állatokkal szeretnék foglalkozni. 12 éve önkénteskedem különböző állatmenhelyeken. Sokáig rehabilitációs csoportot vezettem az egyik menhelyen, ezzel segítve a kutyák mielőbbi gazdisodását. 17 éve lovagolok, legfőképp a tereplovaglás és a díjugratás körében. Mindig nagy álmom volt az állategészségügyben dolgozni ezért is végeztem el a technikusi képzést. Szerintem nagyon jó, hogy ezt a szakmát választottam. Szeretem a kihívást és ez a munkakör egyáltalán nem mondható monotonnak, hisz minden nap más. Mindig találkozunk érdekes esetekkel.

Sólyom Beatrix

Asszisztens

"Mindig egy jó ügy miatt szerettem volna cselekedni, igaz dolog mellett kiállni. Minden nap tanít, és egy új lehetőséget ad erre. Úgy gondolom, hogy a legtöbb ember számára házi állataink nyújtják az utolsó lehetőséget arra, hogy kapcsolatot teremthessenek az anyatermészettel. Ezért is nagyon fontos vigyázni rájuk. "

Szemenyei Gitta

2013-ban érettségiztem Székesfehérváron és 2015 tavaszán szereztem meg az Állattenyésztő és Állategészségügyi Technikusomat. Szeretem az állatokat, mindig is állatokkal szeretem volna dolgozni, foglalkozni.

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 8:00 - 20:00

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117