Kutyák cukorbetegsége (Diabetes mellitus)

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 25.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

 

Hányféle diabetes van?

Az ún. diabetesnek kutyában 2 formája létezik:

 1. diabetes mellitusés
 2. diabetes insipidus.

Az utóbbi igen ritka megbetegedés, aminek a lényege a szervezet vízvisszaszívást szabályozó mechanizmusának elégtelensége. A diabetes mellitus a klasszikus értelemben vett cukorbetegség, amit leginkább 5 éves, vagy annál idősebb kutyákban alakul ki. Ez az ún. II-es típusú, vagy felnőttkori diabetes mellitus. Létezik veleszületett formája is, amely kölykökben fordul elő, ezt I-es típusú, vagy juvenilis cukorbetegségnek nevezik. Utóbbi igen ritkán fordul elő.

A cukorbeteg emberek egy részét inzulin injekciót, más részük pedig szájon át adott gyógyszert kap kezelésként. Ez a kutyák esetében is így van?kutya cukorbetegség

Embereknél a diabetesnek két alapvető formáját ismerjük. Ezek abban hasonlítanak egymásra, hogy mindkettő esetében a szervezet vércukor szabályozó mechanizmusainak zavara tapasztalható, azonban a betegség alapvető folyamatai különböznek egymástól.

I-es típusú, vagy inzulin-függő diabetes mellitus: 

 • A ß-sejtek teljes, vagy majdnem teljes pusztulása miatt következik be. Ez a kutyák leggyakoribb cukorbetegsége. A vércukorszint beállítása ez esetben inzulin injekcióval történik.

II-es típusú, vagy nem inzulin-függő diabetes mellitus: 

 • Ennél a formánál még megmaradnak inzulintermelő sejtek a hasnyálmirigyben, azonban összességében a termelt inzulin mennyisége kevés, a hormon kibocsátása késedelmes, és a szövetek valamekkora izulin-rezisztenciát mutatnak. Ez a típus gyakran mutatkozik idős, elhízott kutyákban. Embereknél ez az a forma, ami szájon át adott gyógyszerekkel kezelhető: ezek a megmaradt, működőképesß-sejtek működését, inzulin termelését és kibocsátását stimulálják, helyreállítva ez által a vér cukorszintjét. Sajnálatos módon a kutyák nem reagálnak jól a szájon át adott készítményekre, így tablettával nem kezelhetők.

Miért fontos az inzulin?

Az inzulin olyan, mint egy „ajtónálló”: a test sejtjeinek felszínén ácsorogva kinyitja az ajtót, és beengedi a vércukrot a véráramból, hogy az a sejt belsejébe lépjen. A glükóz (szőlőcukor, vércukor) egy létfontosságú anyag, ő biztosítja a sejtek energiaszükségletének legnagyobb hányadát az élet során. Inzulin hiányában a glükóz nem képes belépni a sejt belsejébe, és részt venni ezekben a folyamatokban. Ilyenkor felgyülemlik a vérben, és ez olyan történések sorozatát indítja el a szervezetben, amely végzetessé válhat.

Ha nincs inzulin, a sejt energia hiányossá válik, azaz éhezik. A szervezet ilyenkor nem tehet mást, minthogy a raktáraihoz nyúl: elkezdi lebontani a zsírt és a fehérjéket. Ezek az ún. alternatív energiaforrások. Ennek következtében a kutya próbál ugyan többet enni, sőt, farkas étvágya van, de mégis fogy. A szervezet közben próbál a felesleges cukormennyiségtől megszabadulni, és a vizelettel kiválasztani azt. Mivel a szőlőcukor egy olyan aktív molekula, ami magával viszi a vizet, az állat vizeletének mennyisége nagymértékben megnő. Hogy elkerülje a kiszáradást, a kutya egyre többet és többet kezd el inni.

A négy legfőbb tünete a cukorbetegségnek:

1.) súlyvesztés
2.) megnőtt vízfogyasztás
3.) megnőtt étvágy
4.) nagy mennyiségű vizelet ürítése

Hogy lehet a betegséget diagnosztizálni?

A diagnózis három alappilléren nyugszik:

 1. a négy legfőbb tünet,
 2. a folyamatosan magas vércukorszint,
 3. és a glükóz megjelenése a vizeletben.

A normál vércukorszint 4.4-6.6 mmol/l.

Ez étkezés után közvetlenül megemelkedhet (13.6-16.5 mmol/l-re), azonban cukorbetegség fennállásakor akár 22 mmol/l fölé (általában 22-33 mmol/l) is nőhet az érték. Extrém esetben 44 mmol/l vércukorszintet is mértek már.


Mi a teendő?

A legfontosabb: a cukorbeteg kutya vércukor szintje kezelés nélkül nem fog normalizálódni!

Bár ha egy-két napig nem kap kezelést, nem feltétlenül kerül kritikus állapotba az eb, azonban az inzulin-adás a napi rutin részévé kell, hogy váljon. A kezelés nemcsak az injekció beadását, hanem az étkezés időpontjainak helyes megválasztását, és az eleség összetételének megváltoztatását (ún. cukorbeteg-diéta) is magában foglalja.

A tulajdonos számára tehát a cukorbetegség kezelése egy financiális és egy személyes elkötelezettséget is jelent. Ha a vércukor beállítása megtörtént, a fenntartási költségek kevesebbek lesznek, de az állat egész fennmaradó életében megmaradnak.

A cukorbetegség megállapításakor lehetőség van a kutya pár napra történő kórházi elhelyezésére az esetleges krízis kivédése, a kiegészítő vizsgálatok elvégzése és a vércukor beállítása (ez napi többszöri vérvételt jelent) miatt. A krízis leginkább akkor következik be, ha a kutya napok óta nem eszik, és nem iszik. Az ekkor kialakuló állapotot ketoacidózisnak nevezzük, amelynek megállapítása különböző laboratóriumi vizsgálatokat igényel, kezelése pedig intenzív ellátást. Ideális esetben, vagyis ha a krízis nem következik be, elvileg 1-2 nap alatt beállítható a vércukorszint, elvégezhetők a különböző vizsgálatok és megválasztható a megfelelő terápia. Ezután az első kontroll vizsgálat 3-7 nap után válik szükségessé. Kb. 1 hónap múlva érhető el látványos javulás.

Nagyon fontos, hogy a Tulajdonos minden orvosi instrukciót pontosan kövessen: beleértve a gyógyszer beadást, a diétát és az otthoni „monitorozást” (a vízivásnak és vizeletürítés mennyiségének, súlyváltozásnak a nyomon követése). Egy fontos esetleges komplikáció lehet a hipoglikémia, azaz a vércukorszint leesése. Ez fatálissá is válhat. Többek között ezt elkerülendő nagyon fontos a kezelés folytonosságának biztosítása és az előírt dózis betartása. A kezelés során napi egy vagy két alkalommal, meghatározott időben kapnak inzulint a kutyák, az előírt diétát pedig úgy kell tartani, hogy a táplálék összetétele előírásszerű legyen, az etetési időpontoktól próbáljunk nem eltérni és alkalmanként hozzávetőlegesen ugyanakkora adagokat etessünk.

Mit foglal magába a kezelés?

A diabetes kezelésében a legfontosabb a következetesség. A cukorbeteg kutya folyamatos gyógyszerbeadást, megfelelő etetést és stabil, stressz mentes életet igényel.

Az etetés alapja a rost dús diéta, mivel ennek cukortartalma alacsony és lassan emésztődik. Vagyis nem emeli hirtelen a vércukorszintet. Emellett a rost stimulálja az inzulin termelést a II-es típusú diabetesben.

Ajánlott tápok: Eukanuba, Hill’s Prescription Diet Canine w/d, elhízás esetén r/dà a tápok linkje h rögtön meglehessen vásárolni


Nem helyes, ha a táplálékot egész napra a kutya előtt hagyjuk!

Fontos viszont, hogy az inzulin injekció beadása előtt kapjon enni az állat.

A vércukor megfelelő szabályozása csak az inzulin injekcióval lehetséges. Sokan ódzkodnak a beadásától, tartanak a kezeléstől. Számukra álljanak itt a következő megjegyzések:

 • Az inzulin beadása semmiféle fájdalmat nem okoz.
 • Az injekciós tű rendkívül vékony, a szúrást alig érzi az állat.
 • A készítményt bor alá adjuk, olyan területre, amely semmiféle létfontosságú szervet nem érint, és nem károsít.

Semmiképpen ne kezdjük el kezelni az állatot, amíg az állatorvos be nem mutatta, meg nem tanította a beadás helyes technikáját. Ezután látni fogjuk, hogy nem is olyan nehéz, és az állat milyen jól tolerálja.

Szükséges-e a folyamatos vagy időszakos monitorozás?

Fontos, hogy a kutya folyamatos ellenőrzés alatt álljon, szabályos időközönként vigyük el kontroll vizsgálatra és állatorvosunkkal szorosan együttműködjünk.

Otthoni teendők

Az otthoni ellenőrzés alapvetően két részből áll:

Az első otthoni teendő:

a.) Folyamatosan kísérjük figyelemmel az állat étvágyát: elfogyasztja-e az aznapi adagokat, esetleg éhes marad-e utána,

b.) Testsúlyát: legalább havonta meg kell mérni, lehetőleg ugyanazzal a mérleggel,

c.) Vízfogyasztását: normálisan egy kutya nem ihat többet 225 ml/4,5 kg-nál 24 óra alatt. Ez kutyánként némileg eltérő lehet, így a vízfogyasztás változását legjobb a saját állatunk ismert mennyiségéhez mérni. Az egyszerűség kedvéért megadhatjuk a vízfogyasztások számát is: normál esetben ez maximum 6 alkalom naponta. Ha viszont ezt meghaladja, pontosabb vízfogyasztásmérés válik szükségessé.

d.) A vizeletürítés mennyiségét.

Bármilyen eltérést tapasztalunk a fentiek valamelyikében, ez azt jelzi, hogy a cukorbetegség nincs megfelelően kontrollálva. Ekkor mielőbbi vércukormérés szükséges.

A második otthoni teendő:

A vércukor kimutatása a vizeletben. Ha a cukorbetegség jól kezelt, a kutyánk vizelete cukormentes kell, hogy legyen. A kimutatást tesztcsíkkal végezzük, amely bármelyik patikában beszerezhető. A humán vizeletcsíkok is alkalmasak a meghatározásra. Friss vizeletből végezzük a vizsgálatot, és ha pozitív glükóz jelenlétére, a következő 1-2 napban is ismételjük meg. Ha egymás után többször tudunk glükózt kimutatni, vércukor meghatározást kell végezni.

A vércukorszint monitorozása

Kétféle teszt létezik a vércukorszint meghatározására.

Az egyiket elég csak 3-4 havonta elvégezni, ha a kutya egyébként tünetmentes. Minden más helyzetben, vagyis ha a cukorbetegség klinikai tünetei jelentkeznek vagy a vizeletben cukor jelenik meg, azonnal szükséges a vércukor meghatározása. Fontos, hogy a vérvétel legalább 6 órával az étkezés után történjen, hiszen az evés átmenetileg megemeli a vércukorszintet.

Amikor vércukorszintet mérünk, a napi legmagasabb és legalacsonyabb értékre vagyunk kíváncsiak. A legmagasabb az inzulin beadása előtt, a legalacsonyabb pedig az inzulin hatásmaximumán mérhető (általában 5-8 órával az injekció beadása után).

 

Legjobb, ha a következők szerint járunk el:

1.)A reggeli etetés után 30 percen belül érkezzünk a kontroll vizsgálatra (ha ez nem lehetséges, vigyük magunkkal az aznap reggeli eleség adagot).

2.)Fontos, hogy ne adjunk inzulint.

3.)Ha megtörtént a vérvétel, beadható az inzulin, illetve ha otthon nem evett, meg is kell etetni a kutyát.

4.)A második vérminta vétele a hatásmaximumon történik.

Figyelembe kell venni, hogy ha a kutya nyugtalanná, izgatottá válik a behozatal alatt, tévesen magasabb vércukorérték mérhető.

Létezik egy másik lehetőség is a cukorbetegség monitorozására: az ún. fruktózamin-teszt. A mért érték az elmúlt két hét vércukor-koncentrációinak átlagát mutatja meg. Így független a stressz, izgatottság vagy a nem megfelelő étkezés okozta vércukorszint változásoktól, vagyis ezek a tényezők kiküszöbölhetők. Sok kutya számára ez az igazán megbízható vizsgálati módszer. További előnye, hogy nem szükséges előtte koplaltatni az állatot és bármelyik napszakban elvégezhető.

 

Előfordul hipoglikémia kutyákban?

A hipoglikémia alacsony vércukorszintet jelent. Ha a mért érték 40 mg/dl-nél alacsonyabb, az állat életét veszélyeztetheti. Alapvetően két okból fordulhat elő:

 • Ha az inzulin dózis túl magas

Habár a legtöbb kutya hosszútávon ugyanazt, azt inzulin dózist igényli, előfordulhat, hogy az inzulin-igény megváltozik. Legtöbbször csökkent étvágy, vagy megnőtt aktivitás áll a háttérben. Az inzulin beadása előtti etetés egyik oka éppen az, hogy felmérjük, milyen étvágya van az állatnak. Ha a kutya nem eszik, csökkenteni kell az inzulin dózist: ha csak a felét eszi meg az ennivalónak, a fele dózist adjuk.

FONTOS: Még mindig jobb a szervezet számára a túl magas, mint a túl alacsony vércukorszint.

 • Túl sok inzulin adása

Leginkább akkor fordul elő, ha nem pontosan szívtuk fel az inzulint fecskendőbe, vagy véletlenül kétszer került beadásra (érdemes a naptárba bejelölni a beadások idejét, hogy ez ne fordulhasson elő).

A hipoglikémia leggyakrabban a hatásmaximumon következik be, vagyis 5-8 órával az injekció beadása után. Ha csak kissé alacsony a vércukorszint, azt látjuk, hogy a kutya fáradt, szólításra nem reagál. Ilyenkor néhány óra múlva emelkedni kezd a vércukorszint, és a kutya állapota rendeződik. (Szembeötlő tünet egyébként, ha a kutya napok alatt egyre aluszékonyabbá válik, vagy a nap nagy részét átalussza. Ilyenkor feltétlenül forduljunk állatorvoshoz.).

Ha nem rendeződik az állapot, feltétlenül adjunk 1 kávéskanál kukorica szirupot (mézet, szőlőcukor-oldatot) a szájába. Ha 15 percen belül nincs változás, ismételjük meg a műveletet. Ha ezután sem történik semmi, feltétlenül forduljunk állatorvosunkhoz.

Nagyon súlyos hipoglikémia esetén a kutya görcsölhet, vagy elvesztheti öntudatát. A nem kezelt hipoglikémia kómához, vagy halálhoz is vezethet. Ez egy abszolút vészhelyzet, ilyenkor intravénás glükózt kell, hogy kapjon az állat.

 

ÖSSZEFOGLALÁS

1.) Érdemes többször átolvasni és észben tartani a fenti instrukciókat, hogy hipoglikémia esetén felismerjük a tüneteket és tisztában legyünk a teendőkkel

2.) Minden legyen kéznél otthon, beleértve a megfelelő mennyiségű és koncentrációjú inzulin készítményt, és a helyesen megválasztott inzulinos fecskendőt. Érdemes a glükóz kimutatására vizelet csíkot is tartani otthon.

3.) Tartsuk be az instrukciókat, ami az inzulin beadások idejére, dózisára vonatkozik.

4.) Tartsuk be az etetési előírásokat (etetések száma, ideje, az eleség összetétele).

5.)  A kontrollok idején is tartsuk be az instrukciókat (reggeli vérvétel ideje, csak etetés, inzulint nem beadni, stb.)

6.) A kórházi vércukor beállítást követően a következő 2-3 napban, majd az elkövetkező két hétben hetente 2x ellenőrizzük a vizelet cukortartalmát tesztcsíkkal. Ha negatív, minden második héten 2 napon át kell a vizeletet tesztcsíkkal megvizsgálni.

7.) Ha nem tudunk vizeletvizsgálatot végezni, 2-4 napon belül végeztessünk vércukormérést állatorvosunkkal. Ennek ideje: 5-8 órával a reggeli inzulin beadása után.

8.) Ezután 1 hónap múlva kell kontrollra visszamenni állatorvosunkhoz, a vérvétel ideje hasonló az előző pontban leírtakhoz. (Ha fruktózamin-tesztet végeztetünk, bármelyik napszakban mehetünk vérvételre).

 

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Németh Berill

Asszisztens

Németh Berillnek hívnak, jelenleg Székesfehérváron lakom. Körülbelül fél éve költöztem ide Budapestről. Itt Székesfehérváron szereztem meg Állattenyésztő és állategészségügyi technikus végzettségemet, utána költöztem ide. Egészen kicsi korom óta állatokkal szeretnék foglalkozni. 12 éve önkénteskedem különböző állatmenhelyeken. Sokáig rehabilitációs csoportot vezettem az egyik menhelyen, ezzel segítve a kutyák mielőbbi gazdisodását. 17 éve lovagolok, legfőképp a tereplovaglás és a díjugratás körében. Mindig nagy álmom volt az állategészségügyben dolgozni ezért is végeztem el a technikusi képzést. Szerintem nagyon jó, hogy ezt a szakmát választottam. Szeretem a kihívást és ez a munkakör egyáltalán nem mondható monotonnak, hisz minden nap más. Mindig találkozunk érdekes esetekkel.

Sólyom Beatrix

Asszisztens

"Mindig egy jó ügy miatt szerettem volna cselekedni, igaz dolog mellett kiállni. Minden nap tanít, és egy új lehetőséget ad erre. Úgy gondolom, hogy a legtöbb ember számára házi állataink nyújtják az utolsó lehetőséget arra, hogy kapcsolatot teremthessenek az anyatermészettel. Ezért is nagyon fontos vigyázni rájuk. "

Szemenyei Gitta

2013-ban érettségiztem Székesfehérváron és 2015 tavaszán szereztem meg az Állattenyésztő és Állategészségügyi Technikusomat. Szeretem az állatokat, mindig is állatokkal szeretem volna dolgozni, foglalkozni.

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 8:00 - 20:00

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117