KUTYÁKNAK

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 25.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

KUTYÁKNAK

Nem várt vendégek

kullancs oltás kutyáknakA kullancsok, annak ellenére, hogy a vérszívást követően tekintélyes méretűre híznak, mégis gyakran maradnak észrevétlenek az állat szőrzetében, látogatásukra már csak a betegségek jelentkezéséből lehet következtetni.

A kullancsok gazdaállaton okozott kártételei különböző súlyosságúak lehetnek. A fertőzött kullancs nem csak a kutyára, de sok esetben köztigazdaként az emberre is veszélyes lehet. A bőrbe fúródás után helyi bőrirritáció, gyulladás, gennyesedés, allergiás reakció alakulhat ki. A vérszívás folyamán Borrelia (Lyme-kór) nevű bakteriális és Babesia nevű egysejtű kórokozót juttathatnak a gazdaállat vérébe. A babesiosis kutyánál, lónál és szarvasmarhánál fordul elő.

A kórokozó a vörösvérsejteket támadja meg, vérszegénységet, vérfesték vizelést, súlyos vese-, májkárosodást és akár elhullást okozva. Lappangási ideje 5-21 nap. Időben diagnosztizálva sikeresen gyógyítható. A Lyme-kór kutyánál fordul elő, bőrgyulladást, vérfertőzést, ízület-, szívbelhártya-, agyvelő-, gerincvelő gyulladást idéz elő. Lappangási ideje akár több hónap is lehet. 12 Gyógyszeres kezelése hosszas, ritkán kevés eredménnyel kecsegtet.

Bővebben: A kullanccsal járó komoly fertőzések

A Lyme-kór, idegrendszeri és mozgásszervi betegség. Az esetszám növekedéséhez hozzájárul, hogy egyre több az ilyen irányban vizsgált állat, a labordiagnosztikai módszerek jelentősen javultak és a tájékozottság is nőtt a kutyatartók körében.

Milyen betegségről is van szó?

A betegséget egy kullancs által terjesztett baktérium alakítja ki. A kullancs nyálmirigyeiben is szaporodik a baktérium, így vérszívás alkalmával, a kullancs testnedveivel kerül a gazdaállat szervezetébe.

A szervezetbe jutó baktérium először helyi bőrgyulladást okoz, ami a bőrön kivörösödött, duzzadt, érzékeny folt formájában jelentkezik. A bőrgyulladásos terület kiterjedése nőhet, sőt a korábban gyulladt bőrterületek megnyugszanak és újak kerülnek gyulladásba. Ezért ezt a fázist vándorló bőrpírnak is nevezik. Ezek után a baktérium eljut a környéki nyirokcsomóba nyirokcsomó-gyulladást okozva.

A nyirokkal eljut a kórokozó a vérpályába és ott szaporodik tovább, ezáltal vérfertőzés alakul ki.

Bővebben: A Lyme-kór

A jó idő beköszöntével a kullancsok feléledésével együtt az állattartókban egyre gyakrabban fogalmazódik meg a kérdés:

"Mit használjak a kutyám védelmére?"

A piacon rengeteg készítmény áll rendelkezésre, sőt a bőség zavara, gyakran nehezíti a megfelelő készítmény kiválasztását, sőt nem ritka a rossz választás miatti csalódás. A készítmények felsorolása helyett inkább azokat a paramétereket ismertetem, amelyekkel egy jó készítménynek rendelkeznie kell.

  1. Az első legfontosabb szempont a hatékonyság.

A megbízható készítmények a megadott hatástartamon belül 95-99%-os élősködő mentességet garantálnak. Fontos, hogy ne csak a vérszívók megtelepedésétől védjen, hanem azokat távol, is tartsa. Ezt nevezik repellens hatásnak, ami a szer hatástartamáig folyamatosan biztosítja, hogy az élősködők elkerüljék a gazdaállatot.

Bővebben: A kullancsok ellen - más szemszögből!

A leggyakoribb fertőzés a babesiosis, amelyik kórokozó egy kis egysejtű vérélősködő. Felmérések szerint a kullancsok több mint 10 %-a fertőzött ezzel a nem kívánatos kórokozóval. A kullancs vérszívása által a gazdaállat vérpályájába kerülő vérparazita a vörösvérsejteket támadja meg, azokban szaporodik. A kórokozó vérpályában való szaporodásának következtében egyre több vörösvérsejt (hemolízis) esik áldozatul.

Milyen betegségről is van szó?

A károsodott vörösvérsejtek a lépbe kerülnek feldolgozásra, tárolásra. A vörösvérsejtek festékanyagából (hemoglobin) a májban epe készül, ami normális esetben a széklettel kiürül. A fertőzés következtében olyan mértékű a vörösvérsejtek pusztulása, hogy a máj nem képes lépést tartani a szabaddá váló hemoglobin feldolgozásával. A fel nem dolgozott hemoglobin egyre nagyobb mennyiségben halmozódik fel szabadon a vérpályában. A vérpályából a nagy mennyiségű szabad hemoglobint a vese kiválasztja a vér szűrése során. A kiválasztódó hemoglobin egy része a vese kis szűrő csatornácskáiban lerakódva a csatornákat eltömi, a vese működését egyre inkább beszűkíti, a vese leállhat. Az említett folyamat ismeretében a tünetek már jobban érthetőek lesznek. A kórokozó szaporodása a vérpályában lázat okoz a fertőzés kezdetén.

Tünetek:

Bővebben: A Babesia

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Németh Berill

Asszisztens

Németh Berillnek hívnak, jelenleg Székesfehérváron lakom. Körülbelül fél éve költöztem ide Budapestről. Itt Székesfehérváron szereztem meg Állattenyésztő és állategészségügyi technikus végzettségemet, utána költöztem ide. Egészen kicsi korom óta állatokkal szeretnék foglalkozni. 12 éve önkénteskedem különböző állatmenhelyeken. Sokáig rehabilitációs csoportot vezettem az egyik menhelyen, ezzel segítve a kutyák mielőbbi gazdisodását. 17 éve lovagolok, legfőképp a tereplovaglás és a díjugratás körében. Mindig nagy álmom volt az állategészségügyben dolgozni ezért is végeztem el a technikusi képzést. Szerintem nagyon jó, hogy ezt a szakmát választottam. Szeretem a kihívást és ez a munkakör egyáltalán nem mondható monotonnak, hisz minden nap más. Mindig találkozunk érdekes esetekkel.

Sólyom Beatrix

Asszisztens

"Mindig egy jó ügy miatt szerettem volna cselekedni, igaz dolog mellett kiállni. Minden nap tanít, és egy új lehetőséget ad erre. Úgy gondolom, hogy a legtöbb ember számára házi állataink nyújtják az utolsó lehetőséget arra, hogy kapcsolatot teremthessenek az anyatermészettel. Ezért is nagyon fontos vigyázni rájuk. "

Szemenyei Gitta

2013-ban érettségiztem Székesfehérváron és 2015 tavaszán szereztem meg az Állattenyésztő és Állategészségügyi Technikusomat. Szeretem az állatokat, mindig is állatokkal szeretem volna dolgozni, foglalkozni.

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 8:00 - 20:00

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117