Az ivartalanítás előnyei

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 25.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

Az ivartalanítás rutin műtét, teljes érzéstelenítésben, altatásban, steril körülmények között történik. Fiatal korban, egészséges állatban az altatásnak nem nagyobb a kockázata, mint egy védőoltásnak. A legújabb tapasztalatok szerint a műtét még több előnnyel jár, ha minél fiatalabban, akár kölyök korban, ivarérés előtt végzik el. A műtét után egy-két nappal Kedvencünk már ugyanolyan étvággyal eszik és boldogan ugrál, mint annak előtte. Világszerte több millió sterilizált állattal szerzett tapasztalat a garancia arra, hogy az Ön Kedvencének sem okoz az ivartalanítás károsodást, sőt, csak előnye származik belőle!

Összességében elmondható tehát, hogy az ivartalanított állatok egészségesebben és évekkel tovább élnek, mint nem ivartalanított társaik.

Mielőbb ivartalaníttassa Kedvencét!

Tévhitekivartalanítás

„Az ivartalanítástól megváltozik a kutya természete.”

Az ivarérett kutya alaptulajdonságai nem változnak meg a műtétet követően. Ha ivaréretté válás előtt sor kerül a műtétre, pozitív változásokra számíthatunk: csökken az állat csavargási kedve, ezáltal kisebb a kockázata, hogy közlekedési baleset áldozatává váljon, továbbá az állat agresszióra való hajlama is kisebb mértékűvé válik.

„Majd elzárjuk a párzási időszakban“

A párzási időszakban olyan erős a kutyákban a szaporodási ösztön, hogy szinte bármire képesek, tehát akárhonnan kiszabadulnak, és elkóborolnak.

„A szuka kutyát legalább egyszer meg kell elletni ivartalanítás előtt.“

Annak ellenére, hogy semmilyen gyakorlati tapasztalat nem támasztja alá ezt a nézetet, sajnos még mindig nagyon sok állatorvos hisz benne.

„Az én pénztárcámhoz mérve drága a műtét.“

Ne feledjük, hogy az ivartalanítási műtét csupán egyszeri kiadás, amíg egyetlen alom felnevelése a gazdához jutásig máris sokkal, nagyobb költségekkel jár. Nem is beszélve arról, hogy a párzási időszakban elcsavargó állatokat baleset érheti, illetve ha egymással összeverekednek, akkor annak is lehetnek plusz orvosi költségei.

A kölyköknek biztosan jó helyük lesz, máris akadt jelentkező, aki egyet el is vinne.“

Egyet… Igen ám, de mi van azzal az öt, hét, esetleg tíz kiskutyával, akik egy ellés alkalmával születnek? Biztosak vagyunk abban, hogy mindegyiknek felelős gazdit találunk, olyat, aki egész életen át gondoskodik róla? Gondoljuk csak át: ugye nem szeretnénk, hogy később az általunk nevelgetett kis állat az utcán vagy a menhelyen végezze?

„El fog hízni”

A hormonális hatásoknak köszönhetően átalakul ugyan az anyagcseréjük, de ez nem jár feltétlenül együtt az elhízással. A kutyája változatlanul odafigyelést igényel, helyesen megválasztott étrenddel és sok mozgással nincs esélye a felesleges kilóknak.

„Nem veszem el tőle a szaporodás lehetőségét, mert ez nem természetes.”

Annak idején az sem volt természetes, hogy a kutyát háziasítottuk sok ezer évvel ezelőtt. Jobb életfeltételeket teremtettünk számára, mint amit a természetben talált volna, ez természetesen több kutya megszületését jelentette. Mivel ezt mi magunk tettük lehetővé, így ennek a problémának a megoldásáért is mi vagyunk a felelősek.

„Szeretnénk tőle egy kölyköt, amely hasonlít rá.”

Arra, hogy az utódok közül valamelyik - akár csak külsőleg is - hasonlítson mostani kedvencünkre, nagyon kevés az esély.

"Legalább élvezze." vagy "Érezze át az anyaságot."

Az állat ivartalanítva nem érzi magát csökkentértékűnek,s nem is fosztjuk meg semmiféle örömtől - hiszen sem a párosodáshoz, sem az anyasághoz nem fűződnek érzelmeik. Számukra a párosodás, a szaporodás csupán egy ösztön, ami semmiképpen sem keverendő össze az igazi "szerelemmel".

ivartalanításAz 1998. évi XXVIII., az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény és végrehajtási rendeletei értelmében a tulajdonosnak állampolgári kötelessége, hogy gondoskodjon kutyájáról/kutyáiról. Mivel a kiskutyák is az Ön kutyájától származnak, így jogi értelemben azok is az Ön tulajdonát képezik. „Az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni.”

Az ivartalanítás lényegesen olcsóbb megoldás!

A műtét előkészületei

 1. Adtafelvétel
 • Klinikai alapértékek felvétele (kapilláris telődési idő vizsgálata, légzés, szívműködés, az állat testhőmérsékletének és a testsúlyának a mérése).
 • A számítógépes orvosi programban a kórlap kitöltése, fénykép készítése az állatról
 • Műtét részletes elmagyarázása a tulajdonosnak, utalva a műtéti kockázatokra (altatószerek hatására bekövetkező vérnyomásesés, szív-és a tüdő csökkent működése, ennek következtében kialakuló sokkveszély, fertőzések megeredése a műtéti területen, fonalgennyesedés.
 • Varratelégtelenség, sebfertőzés, vérzések jelentkezése), s azok csökkentésére végzett terápiás beavatkozásokra.
 • A tulajdonos aláírja a műtéti hozzájárulást.
 1. Műtét előtti premedikáció
 • Vénakanül behelyezése
 • Gyógyszerek beadása (altatószer, izomlazítók, fertőzésmegelőző antibiotikumok, vérzés- és fájdalomcsillapító gyógyszerek adagolása).
 • Légcsőtubus behelyezése
 • altatógépre történő helyezés, amelynek keretében:
 • szív-és légzésjavító gyógyszerek beadása,
 • tartós vénás cseppinfúzió bekötése,
 • fájdalomcsillapító gyógyszerek adagolása.
 1. Műtét utáni teendők
  • ébredés szervi funkcióinak ellenőrzése,
  • utóvérzés vizsgálata,
  • légutak átjárhatóságának a felügyelete,
  • az állat csendes, nyugodt helyen való ébredésének biztosítása.
  • védőgallér felhelyezése,
  • dokumentáció orvos által való elkészítése,
  • a műtéti képek a tulajdonosnak való bemutatása

Fontos tudni!

 • A műtéti seb otthoni kezelést nem igényel, emellett az állat nyugodtan tisztítható, fürdethető. A seb intenzív mozgás, játék közben sem szakad fel, a sebnek egyetlen ellensége van, ami gyógyulását akadályozza, ez pedig az, ha az állat nyalogatja.
 • A műtét elvégzése után, bódult állapotban az egész állatot (fogazat, fülek, szemek, bűzmirigy, szőrzet, bőr) átnézzük, és ahol elváltozást találunk, azonnal gyógykezeljük (fogtisztítás, fültisztítás, bőrbetegségek kezelése, bűzmirigy-nyomás, karomvágás, szemkörnyék megtisztítása)
 • Az állatokat ébren adjuk haza, a műtét után részletes tájékoztatást adunk, ami papíron és fényképeken is dokumentálásra kerül, az utókezelést szóban és írásban is részletesen elmagyarázzuk.
 • Az utókezelés során ügyelni kell a seb védelmére és az előírt gyógyszeres kezelés pontos betartására, amire mindig felhívjuk a tulajdonos figyelmét. A gyógyulási időszakban is (telefon, személyes konzultáció) segítséget nyújtunk az esetleges problémák felmerülése kapcsán.

Ne feledje!

Ha az orvos utasításait betartják és a problémák jelentkezésekor azokat jelzik, a műtét és az utána következő gyógyulási időszak mind a gazdának, mind az állatnak problémamentesen, nyugodtan telik.

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Németh Berill

Asszisztens

Németh Berillnek hívnak, jelenleg Székesfehérváron lakom. Körülbelül fél éve költöztem ide Budapestről. Itt Székesfehérváron szereztem meg Állattenyésztő és állategészségügyi technikus végzettségemet, utána költöztem ide. Egészen kicsi korom óta állatokkal szeretnék foglalkozni. 12 éve önkénteskedem különböző állatmenhelyeken. Sokáig rehabilitációs csoportot vezettem az egyik menhelyen, ezzel segítve a kutyák mielőbbi gazdisodását. 17 éve lovagolok, legfőképp a tereplovaglás és a díjugratás körében. Mindig nagy álmom volt az állategészségügyben dolgozni ezért is végeztem el a technikusi képzést. Szerintem nagyon jó, hogy ezt a szakmát választottam. Szeretem a kihívást és ez a munkakör egyáltalán nem mondható monotonnak, hisz minden nap más. Mindig találkozunk érdekes esetekkel.

Sólyom Beatrix

Asszisztens

"Mindig egy jó ügy miatt szerettem volna cselekedni, igaz dolog mellett kiállni. Minden nap tanít, és egy új lehetőséget ad erre. Úgy gondolom, hogy a legtöbb ember számára házi állataink nyújtják az utolsó lehetőséget arra, hogy kapcsolatot teremthessenek az anyatermészettel. Ezért is nagyon fontos vigyázni rájuk. "

Szemenyei Gitta

2013-ban érettségiztem Székesfehérváron és 2015 tavaszán szereztem meg az Állattenyésztő és Állategészségügyi Technikusomat. Szeretem az állatokat, mindig is állatokkal szeretem volna dolgozni, foglalkozni.

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 8:00 - 20:00

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117