Vakcinázási hibák

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 25.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

 

2.) Az oltóanyag tulajdonságai

Fontos tudni, hogy bár a legtöbb vakcina igen hatékony, egyik sem garantál 100 %-os védelmet.

3.) A kutya nem egészséges a vakcinázás pillanatában

Nagyon lényeges, hogy a páciens immunrendszere tökéletesen működjön a vakcinázáskor, azért hogy válaszolni tudjon az oltásra. Amennyiben az immunrendszer fejletlen, ezt nem tudja megtenni. Ha az állat éppen beteg és az lenyomja az immunrendszerét, megint csak nem fog megfelelően válaszolni. Amennyiben például lázas, az immunrendszere azzal lesz „elfoglalva” és gyengébb választ ad az oltóanyagra. Éppen ezért elengedhetetlenül fontos az, hogy a vakcinázás előtt közvetlenül az állatot alaposan vizsgálja meg az állatorvos! A testhőmérséklet mérése nagyon fontos, lázas állatot nem szabad vakcinázni! Az alapos fizikális vizsgálat nélkül történő vakcinázást nem szabad megengedni. Az állatot akkor is alaposan át kell vizsgálni, hogyha azelőtt napokkal vagy hetekkel azelőtt már meg volt vizsgálva! Nem a vakcina beadása a lényeg, mert azt bármelyik állattartó el tudná végezni, hanem az alapos állatorvosi fizikális vizsgálat!

4.) Fajtánkénti különbségek

Egyes kutyafajták érzékenyebbek bizonyos vírusokra. Régóta megfigyelték, de az utóbbi időben vált ez nyilvánvalóvá például Rottweilereknél és kutyák parvovírusánál. A Rottweiler kölykök igen nagy százaléka kapja meg ezt a betegséget, annak ellenére, hogy rendszeresen vakcinázzák őket.

5.) Az anyai ellenanyagok közrejátszása

Az újszülött kölykök az anyától immunfehérjéket kapnak. Ezeket anyai vagy maternális ellenanyagoknak, antitesteknek nevezzük. Ezek az anyai, ellenanyagok azok ellen a kórokozók ellen védik az újszülöttek, ami ellen az anyai is védve van. Ezek a fehérjék csak néhány hétig vannak jelen a kölyök szervezetében, azzal arányosan, hogy az anya mennyire volt védett ezek ellen. Például, ha az anya immunstátusza veszettség ellen igen magas, a kölyökben az ellenanyagok 3 hónapon keresztül megtalálhatóak. Ha az anya védettsége alacsony szinten mozog, akkor csak hat hétig. Amíg ezek a fehérjék jelen vannak, a kölyök védve van veszettség ellen, azonban ezek az antitestek blokkolják a vakcinák hatékonyságát. Így tehát ha a kölyök az előtt kap veszettség ellen oltást, hogy ezek az ellenanyagok eltűnnének, a vakcina hatástalan lesz és nem fog kifejlődni megfelelő immunitás a veszettség ellen. Ez a feltétel igaz a vakcinák egyéb komponenseire is, tehát az időleges immunitás, amit az anyától kap a kölyök, blokkolja a vakcinák hatékonyságát.

Például az anya a parvovírus ellen is immunitást biztosít, ami elég hosszú ideig tart, akár 4 hónapig is egyes kutyákban. Ezért egyes esetekben az a legbiztosabb, ha a kutya kap még egy monovalens parvo vakcinát, miután a teljes oltási sort végigoltotta az orvos, ez általában a 20. hétre esik.

A fentiek alapján elméletileg akkor kéne vakcinázni, amikor a maternális ellenanyagok már nem találhatóak meg a kutya szervezetében és a kölyök már fogékony a kórokozó baktériumokra és vírusokra. Azonban nem túl gyakorlatias ezt az időt meghatározni minden egyes vakcina-komponens esetében. Természetesen meg lehetne tenni, de az borzalmasan nagy kiadással járna.

Az állatorvosok által javasolt oltási sor különböző vakcinák meghatározott időben történő beadatását jelenti. Ezek a beadatott oltások az esetek igen nagy százalékában sikeresek és védenek. Azonban, ha az anyai ellenanyagok eltűnnek még a következő oltás előtt, és a kölyök fogékony a kórokozókra, akkor sajnos megbetegedhet.

A probléma megoldása számos különböző oltás beadása lenne egy előre meghatározott oltási sorban. Ez azt jelentené, hogy a kölyköket 6 és 20 hetes koruk között mintegy 10-14 naponta oltanánk be különböző vakcinákkal. Ez a lehetőség igen nagy kiadással járna. A jelenlegi 3-4 vakcina helyett 6-8 oltást kéne beadni, természetesen a kiadás ennek megfelelően nőne. A lehetséges előnyök és kockázatok természetesen megbeszélhetőek az állatorvossal.

 

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Németh Berill

Asszisztens

Németh Berillnek hívnak, jelenleg Székesfehérváron lakom. Körülbelül fél éve költöztem ide Budapestről. Itt Székesfehérváron szereztem meg Állattenyésztő és állategészségügyi technikus végzettségemet, utána költöztem ide. Egészen kicsi korom óta állatokkal szeretnék foglalkozni. 12 éve önkénteskedem különböző állatmenhelyeken. Sokáig rehabilitációs csoportot vezettem az egyik menhelyen, ezzel segítve a kutyák mielőbbi gazdisodását. 17 éve lovagolok, legfőképp a tereplovaglás és a díjugratás körében. Mindig nagy álmom volt az állategészségügyben dolgozni ezért is végeztem el a technikusi képzést. Szerintem nagyon jó, hogy ezt a szakmát választottam. Szeretem a kihívást és ez a munkakör egyáltalán nem mondható monotonnak, hisz minden nap más. Mindig találkozunk érdekes esetekkel.

Sólyom Beatrix

Asszisztens

"Mindig egy jó ügy miatt szerettem volna cselekedni, igaz dolog mellett kiállni. Minden nap tanít, és egy új lehetőséget ad erre. Úgy gondolom, hogy a legtöbb ember számára házi állataink nyújtják az utolsó lehetőséget arra, hogy kapcsolatot teremthessenek az anyatermészettel. Ezért is nagyon fontos vigyázni rájuk. "

Szemenyei Gitta

2013-ban érettségiztem Székesfehérváron és 2015 tavaszán szereztem meg az Állattenyésztő és Állategészségügyi Technikusomat. Szeretem az állatokat, mindig is állatokkal szeretem volna dolgozni, foglalkozni.

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 8:00 - 20:00

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117