Kutya fogápolás felsőfokon

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 25.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

 

A fogkövesség kialakulása egy folyamat. Azzal mindenki tisztában van, hogy a szájüreg nem egy steril zóna, rengeteg baktérium található benne, melyek elszaporodva megváltoztatják a szájüregben uralkodó sav- bázis-egyensúlyt (pH-t), ami különböző anyagok kicsapódásához vezet, s ez fokozza az esetlegesen a fogra már lerakódott lepedék megvastagodását, „megkövesedését”. A rágás maga egy mechanikai tisztítást tesz lehetővé, illetve a termelődő nyál is segít a pH egyensúlyban tartásában.

Ha nem is ismerjük magát a folyamatot teljes valójában, azt mindenképpen illenék tudnunk, hogy miért fontos kedvencünk fogait ápolni, miért kell rágókákat, fogtisztító jutalomfalatokat, esetleg fogkefét venni a kutyánknak!

Termék ajánló: kapcsolódó link

A lepedék, ami többnyire a fogak ínyhez közeli felületén rakódik le, idővel megvastagszik és akár teljesen belepi a fogzománcot. Otthon ezt a réteget nem lehet eltávolítani. Senki ne kísérelje meg otthon bármiféle eszközzel lekapargatni, mert ha sérüléseket idézünk elő a fog felszínén (akár látszik, akár nem), az csak felgyorsítja azt a folyamatot, melynek eredményeképpen kihullik.

Ez a kialakult barnás színeződésű lepedék, fogkő folyamatosan irritálja, nyomja a fogínyt, ezáltal annak gyulladását, sorvadását idézi elő, védekezőképessége csökken, így a fogkőben megtelepedő és elszaporodó baktériumok akár be is törhetnek a véráramba, szóródhatnak, és súlyos szisztémás betegségeket idézhetnek elő (szívbelhártya-gyulladás, vesebetegség, tüdő-, májkárosodás, vemhes állat esetén átjuthatnak a placentán!, emésztési zavarok). Sajnos, mikor már ilyen stádiumban kerül állatorvoshoz az állat, gyakran nagyon rossz állapotban van, és egy „szimpla” fogkő-eltávolítás ilyenkor már nem elég, a kialakult betegséget is minden esetben kezelni kell!

Honnan lehet tudni, hogy már nagy a baj?

Ha azt tapasztaljuk, hogy a kutyánk egyre válogatósabb, inkább a lágy eleséget eszi, vagy már nem is akar enni, illetve szemmel láthatóan barnás-sárgás lepedék, fogkő borítja a fogak felszínét, sötétvörös marginális csík húzódik az ínyen, érezhetően bűzös az állat lehelete. Ha ilyet tapasztalunk, azonnal forduljunk állatorvoshoz!

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy már fiatal korban el kell kezdeni a fogazat ápolását, mivel ez egy folyamat, vagyis mire olyan mértékű lesz a fogkő, hogy komolyan veszélyezteti a fogak megmaradását, illetve az állat egészségét, előfordulhat, hogy már az idős kora is rizikótényezőként merül fel. Ennél fogva az altatás – mivel a fogkő-eltávolítást minden esetben bódításban végzi az állatorvos – és az ébredés rendkívüli figyelmet igényel és kockázattal jár!

A fogkő leszedése közben gyakori tapasztalat, hogy 1-2 fogat sajnos el kell távolítani, illetve néhány már egyszerűen magától kihullik pusztán a felrakódások eltávolítása közben, mert a fog maga már korábban elhalt a mérhetetlen nagy fogkő alatt, illetve a folyamatosan gyulladásban lévő ínyben. Sokan gondolják úgy, hogy nem akarják kedvencüket fogak nélkül látni, és sajnálgatják őket, hogy nem tudnak már kemény dolgokat rágni. Fontosnak tartom hangsúlyozni a fentieket! Jobb minél előbb kihúzni a már amúgy is haldokló, mozgó fogakat, és mielőbb megtisztítani a fogsort a fogkőtől, mert a folyamatos ínygyulladást semmilyen állat nem viseli el sem rövid, sem hosszú távon!

Súlyos egészségkárosodást okozhat, ha azt hisszük, jobb bent hagyni egy rossz fogat, mint kihúzni azt! Az állat nem fogja kevesebbnek érezni magát azáltal, hogy hiányzik pár foga, viszont nagyon hálás lesz nekünk, ha meggyógyul a gyulladt, fájdalmas ínye, és újra tud majd jóízűen enni.

A sokszor 10-14 éves barátságunkat kockáztatjuk azzal, hogy egy ilyen viszonylag egyszerűen megelőzhető dolog felett elsiklunk, és nem fordítunk kellő figyelmet állataink fogazatának védelmére. Egy betegséget mindig sokkal könnyebb megelőzni, mint gyógykezelni!  

 

Fontos már a kölyökkortól gondoskodnunk kedvencünk fogazatának megfelelő ápolásáról! A fiatal kutyák ösztönösen rágcsálnak mindenfélét, ez gyakran probléma is egy-egy családban. Érdemes a teljes fogváltást követően, ami 7-8 hónapos korra biztosan befejeződik, intenzíven odafigyelni a fogak ápolására. Vannak különböző rágókák, amelyek olyan anyagból készülnek, amit nem bír könnyen szétrágni a kutya, rengeteg -féle fogtisztító jutalomfalat is létezik már, illetve meg lehet próbálni kölyökkortól hozzászoktatni kedvencünket a fogmosáshoz. Bizony, léteznek már fogkefék és fogkrémek is hűséges barátainknak! Bármilyen otthoni fogápolásba is kezdünk, érdemes előtte egy állatorvossal megnézetni a kutyánk fogait, és az esetlegesen kialakult fogkövet leszedetni, mert a már gyulladt ínyű, fogköves fogakat nem szabad és nincs is értelme mosogatni.

A napi rendszeres fogmosásaink alkalmával gondoljunk kedvencünk fogainak ápolására is!

Írta: Dr. Dénes Angéla

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Németh Berill

Asszisztens

Németh Berillnek hívnak, jelenleg Székesfehérváron lakom. Körülbelül fél éve költöztem ide Budapestről. Itt Székesfehérváron szereztem meg Állattenyésztő és állategészségügyi technikus végzettségemet, utána költöztem ide. Egészen kicsi korom óta állatokkal szeretnék foglalkozni. 12 éve önkénteskedem különböző állatmenhelyeken. Sokáig rehabilitációs csoportot vezettem az egyik menhelyen, ezzel segítve a kutyák mielőbbi gazdisodását. 17 éve lovagolok, legfőképp a tereplovaglás és a díjugratás körében. Mindig nagy álmom volt az állategészségügyben dolgozni ezért is végeztem el a technikusi képzést. Szerintem nagyon jó, hogy ezt a szakmát választottam. Szeretem a kihívást és ez a munkakör egyáltalán nem mondható monotonnak, hisz minden nap más. Mindig találkozunk érdekes esetekkel.

Sólyom Beatrix

Asszisztens

"Mindig egy jó ügy miatt szerettem volna cselekedni, igaz dolog mellett kiállni. Minden nap tanít, és egy új lehetőséget ad erre. Úgy gondolom, hogy a legtöbb ember számára házi állataink nyújtják az utolsó lehetőséget arra, hogy kapcsolatot teremthessenek az anyatermészettel. Ezért is nagyon fontos vigyázni rájuk. "

Szemenyei Gitta

2013-ban érettségiztem Székesfehérváron és 2015 tavaszán szereztem meg az Állattenyésztő és Állategészségügyi Technikusomat. Szeretem az állatokat, mindig is állatokkal szeretem volna dolgozni, foglalkozni.

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 8:00 - 20:00

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117