Idős kutya nem vén kutya!

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 25.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

 

Az is ismeretes, hogy a keverék kutyák, kisebb fajták valamint az ivartalanított kutyák általában hosszabb életűek, ezzel szemben a túlsúlyos kutyák, a szabadban élő és városi egyedek rövidebb ideig élnek. Az emberekhez hasonlóan az élettartam a kutyánál is három szakaszra osztható.

A fejlődési szakasz kb. 2 éves korig tart, ezt követi a felnőtt kor, s átlagosan 7-8 éves kor után mondhatjuk, hogy kedvencünk belépett a „senior” klubba”, s nagyobb odafigyelést igényel. Az évek múlásával a kutyáknál is változik a szervezet és annak működése.

A csontok porózussá, az ízületek merevebbé válnak, a szervek lassabban dolgoznak, működésük már beszűkültebb, és az egész anyagcsere lelassul. Az immunrendszer meggyengül, ezáltal növekszik a megbetegedések kockázata. Az évek múlásával csökken a kutya azon képessége, hogy úrrá legyen a testi és lelki stressz hatásokon – pl. a túlerőltetés, hosszú utazás vagy társuk elvesztése.

Az öregedéssel párhuzamosan csökken a vér oxigénszintje, lelassul a szívműködés, és romlani kezdenek az agyi funkciók. A megváltozott állapot okozta tünetek az idősebb kutyák tartói számára sem ismeretlenek:

  • az éberség csökken,
  • látható a levertség, ezáltal
  • mérséklődik a testmozgásra való hajlandóság is.

Ma már nemcsak az embereknél, de az állatorvoslásban is egyre fejlettebb tudományág a geriátria, azaz az idős korban előforduló betegségekkel foglalkozó tudományág. Tankönyvek, cikkek sorozata foglalkozik ezen kor gyakori kórképeivel. Mind a tudomány, mind a dietetika, mind pedig az állattartó kultúránk fejlődésének köszönhetően egyre nő az öreg és öregedő házi kedvencek száma, egyes felmérések szerint ma már a kutyapopuláció 30 % nyolc év fölötti.

Mikor kiskutyát veszünk, tudjuk, hogy eleinte sok oltásra, sok állatorvosi látogatásra van szükség, majd ha kedvencünk felnő, akkor szerencsés esetben a rutinszerű éves ellenőrzésen, vakcinázáson, bolha- és kullancsírtason, féregtelenítésen kívül kevés dolgunk akad az állatorvossal.

Ez némiképp megváltozik, ha kutyusunk korosodni kezd, hiszen hasonlóan az idős emberekhez az idős állatok esetében nagyobb hangsúlyt kell fektetni a rendszeres ellenőrző vizsgálatokra, mert egyes betegségek gyakorisága megnő ebben a korban.

Leggyakoribbak:

  • a szív- és keringési rendszerrel összefüggő betegségek,
  • a mozgásszervi problémák,
  • a vese- és bőrbetegségek,
  • a gyomor- és bélrendszer rendellenességei,
  • de nem elhanyagolhatóak az idegrendszer megbetegedései sem.

Sokszor a tünetek a gazdinak nagyon könnyen felismerhetőek, mind például a sántítás, köhögés, nehezített légzés, s gondos megfigyelése nagy segítség az állatorvosnak is. Máskor pedig csak általános tüneteket veszünk észre, például kicsit meghízott, vagy fáradékonyabb a kutyánk. Akár mutatkoznak tünetek, akár nem veszünk észre semmi gyanúsat házi kedvencünkön, ebben a korban mindenképpen el kell őt vinni orvoshoz, mert különböző szűrővizsgálatokkal fel lehet deríteni a kutya egészségi állapotát, idejében elcsípni betegségeket. Törődéssel, állandó odafigyeléssel mi is részt veszünk abban, hogy hosszabb, kényelmesebb élete legyen társállatunknak.

A szűrővizsgálat egy részletes fizikális vizsgálattal kezdődik, melynek fontos része a fogak és a súlyellenőrzés, a s megfelelő táplálás, esetleg diéta kialakítása. Kiemelt része a fizikális vizsgálatnak a bőr és a szőrzet vizsgálata is, egyrésztidős kutya gondozása csomókat, daganatokat fedezhetünk fel, másrészt a kültakaró állapota sok más, szervi problémára enged következtetni. Egy részletes szemészeti vizsgálat során is fény derülhet olyan betegségekre - például szárazszem betegség, szürke hályog - amelyek gyakrabban alakulnak ki idősebb korban, s kezelés hiányában esetleg súlyosabb, akár vakságot okozó következménnyel is járhat.

Ezt követi a labor, az ultrahangos, EKG és röntgen vizsgálat, mely a belső szervek, így például a vese, a szív, a máj, a hasnyálmirigy a csontok és ízületek állapotáról ad pontosabb képet. Fontos, hogy az eredmények értékelése után megállapodjanak az állatorvossal, hogy milyen rendszerességgel találkoznak ezután, s hogy melyik vizsgálatot milyen gyakran kell megismételni, hiszen mind a kezelés, mind pedig a további kilátások miatt nagyon fontos, hogy egy-egy betegségre idejében fény derüljön, illetve amennyire csak lehet, a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt.

A legtöbb olyan betegség, ami gyakran kiderül idősebb korban, így például egyes szívbetegségek, ízületi bántalmak, esetleg cukorbetegség ma már a korszerű gyógyszereknek köszönhetően nagyon jól kordában tartható, s nem jelenti azt, hogy idő előtt meg kell válnunk kedvencünktől, vagy betegen, fájdalmak között kell élnie mindennapjait.

Abban, hogy állapotuk javuljon, legtöbbször otthon a gazdának komoly részt kell vállalni a kezelésben, sokszor mindennapi életünkben is változások állnak be, ha rendszeresen kell tablettát beadni kedvencének.

Ha s szűrővizsgálatok eredménye azt igazolja, hogy kutyánk korának megfelelő egészségi állapotban van, s nem derül fény semmilyen konkrét betegségre, akkor sem szabad a rendszeres kontrollokat elhanyagolni.

Érdemes vitaminokkal, táplálék kiegészítőkkel támogatni a szervezetét, sőt ma már létezik kimondottan kutyák számára kifejlesztett gyógyszer, amely csökkenti az idős kor tüneteit, mind például a lanyhuló mozgásigény, letargia vagy a hanyatló figyelmesség. A tabletta alkalmazása előnyös a középkorú és idősebb kutyák számára, javítja a légzésfunkciót, a szív- és érrendszer, a központi idegrendszer valamint, a vázizomzat működését Az aktívabb életmód így kutyájának is lehetővé válik!

Írta: Dr. Vass Andrea

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 09:00 - 20:00

Ebben az időszakban a kórházi betegek vizsgálatát és kezelését végezzük, ekkor csak az életveszélyes állapotban lévő betegeket és a műtétre érkezőket hívjuk be.

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117