A nyulak leggyakoribb betegségei

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 30.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

A nyulak leggyakoribb betegségei

nyulak betegségeiKisemlősök, köztük a nyulak betegvizsgálata sok esetben nehézkes, de betegség fennállásakor általános és specifikus tünetek is jelentkezhetnek.

A beteg állat:

 • levert,
 • bágyadt,
 • keveset mozog,
 • környezete iránt nem érdeklődő,
 • nem eszik,
 • a széklet és a vizeletürítés gyakorisága változhat,
 • szőre borzalt, csapzott, fénytelen,
 • testhőmérséklete megemelkedhet.

Bizonyos betegségeknek jellegzetes tüneteik vannak:

 • nehezített légzés,
 • hasmenés,
 • sárgaság,
 • véres vizelet,
 • ferde fejtartás,
 • rángógörcsök.

Nem fertőzőbetegségek közül nyúlnál a leggyakoribbak az emésztőszervi, légzőszervi, szem- és fülbetegségek.

Fogproblémák:

A rendellenes fogkopás nyúlnál gyakran okoz táplálék felvételi zavart ennek következtében folyamatos fogyást. A nyulak metszőfogai nyitott gyökerűek, emiatt életük folyamán állandó növésben vannak.

Ha veleszületetten rosszul illeszkednek a fogak (előharapás, utóharapás), folyamatosan puhatáplálékot fogyaszt vagy idősebb korban az állkapocs őrlő mozgásai csökkennek, akkor a fogak normális kopása nem következik be, túlnőnek.

A túlnőtt fogak miatt a száj záródása akadályozott, a táplálékfelvétel zavart szenved. Az állat nyálzik, folyamatosan fogy (éhezés), a szájban a túlnőtt fogaktól sérülések, majd gyulladás alakul ki.

A táplálék nem megfelelő aprítása miatt emésztőszervi (felfúvódás, emésztési zavar) és bélsárürítési (székrekedés) bajok jelentkeznek. A hosszú fogakat le kell vágni, majd a felületüket csiszolni kell.

nyulakGyomorbajok:

Felfúvódás alkalmával az emésztés során nagy mennyiségű gáz képződik a gyomorban vagy a vakbélben, amitől az állat nem képes megszabadulni. Következményként a has térfogata megnő, nehezített légzés jelentkezik és gyakran órák alatt elhullással végződik.

Kiváltó okai lehetnek a nem megfelelő takarmányetetése (friss lucerna, lóhere, káposztafélék, rothadt, penészes széna), rosszfogazat, idős korban a bélmozgás csökkenése, bélfalban rendellenes felszívódási viszonyok. Sürgős állatorvosi ellátást igényel.

Bélsárrekedés esetén a bélsármennyisége drasztikusan csökken annak ellenére, hogy az állat folyamatosan erőlködik, a bélsár állaga száraz, kemény lesz. Következményként bélfal károsodás, bélrepedés, hashártyagyulladás, végbélelőesés alakulhat ki.

Előidéző oka a durva rostú nehezen emészthető takarmány, a rossz fogazat, a vízhiány, a lázas megbetegedések, az időskorban a bélmozgás zavara. Időben elvégzett kezelés életmentő lehet.

Légzőszervi megbetegedések:

Az orrgyulladás, tüdőgyulladás és a tüdővizenyő a leggyakoribb. Kiváltó okai huzat, poros alom, izgató gázok (vizeletből képződő ammónia), baktérium és gomba (penész) toxinok.

A betegség gyengeségben, étvágytalanságban, elfekvésben orrfolyásban, nehezített légzésben nyilvánul meg.

Szem és fülbetegségek:

Ezeket a huzat, poros tartási hely, izgató gázok és idegentestek (faforgács darab) szembe, hallójáratba kerülése okozza. A betegségre az érintett szerv váladékozása, dörzsölése, vakarása hívja fel a figyelmet.

A fertőzővírusos betegségek:

Ezek közül a myxomatosis bír a legnagyobb jelentőséggel. A betegséget előidéző vírus csak a házi és az üregi nyulat betegíti meg, a mezei nyúl nem érzékeny a fertőzésre. A vírust vérszívó élősködők (szúnyog, bolha, tetű, kullancs) terjesztik. A vérbe jutva a vírus vérfertőzést alakít ki, majd ezután a bőr különböző helyeire eljutva (fül,ajak, szemhéj, végbél) gyulladást és vérérkárosodást okoz.

Ennek következtében sok apró duzzanat, daganatszerű csomó jelenik meg a bőrön. Ez leglátványosabb a fülcimpán, ahol a kis vérerek mellett jól észrevehetőek a csomók. A bőr elváltozásaihoz kötőhártya gyulladás és tüdőgyulladás társul. A megbetegedett állatok el hullanak, de előfordulhat átvészelés erős immunrendszerű állatoknál vagy gyengébb kórokozó képességű vírusok esetén.

Megelőzés szempontjából fontos az állatok védőoltásban részesítése és a vérszívó élősködők távoltartása (élősködő elleni cseppek, szúnyogháló).

A baktériumos betegségek:

Ezen betegségek közül a Pasteurellosis a leggyakoribb és legsúlyosabb. A baktérium a légzőszerveket, betegit meg elsősorban, de más szervek gyulladását is előidézheti. Kialakulhat vérfertőzés, hurutos orrgyulladás, tüdő-, mellhártya-, szem-, közép- és belsőfül-, agyhártya, agyvelő-, méh-, emlőgyulladás és a bőrben gennyes tályogok. A kórokozó az egészséges nyulak (10 %) légutaiban is előfordul és hajlamosító tényezők (immungyengeség, stressz, megfázás, vírusfertőzések, takarmány toxicosisok) hatására alakítanak ki tüneteket. A betegség idejében megkezdett gond orvosi kezelés esetén is elhullással járhat.

A külső élősködők:

Ezek közül a rühességnek van a legnagyobb jelentősége. Jellegzetes tünetei a vakarózás, durva, fénytelen ritka szőrzet kialakulása, bőr korpásódása, elszarusodása. Gyakori előfordulási helye a külsőhallójárat, ahol vastag pörképződéssel járó fájdalmas gyulladást alakítanak ki az atkák. Helyi és általános gyógyszeres kezeléssel leküzdhető a fertőzés.

A bőr gombásodása:

A fertőzést fonalas gombák alakítják ki, de a háttérben immungyengítő tényezők hatása is szerepet játszik. A bőrön szőrritkulás, szőrhullás és hámpikkely képződés figyelhető meg ovális, kerek területeken. A bőrtünetek helyi kezeléssel orvosolhatók.

 

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Partnereink

Alpha-vet állatkórház

Alpha-Vet Kft

 Alpha zoo

Alpha rádió

alpha patika

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 09:00 - 20:00

Ebben az időszakban a kórházi betegek vizsgálatát és kezelését végezzük, ekkor csak az életveszélyes állapotban lévő betegeket és a műtétre érkezőket hívjuk be.

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 18:00
Szombat-vasárnap:ZÁRVA

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117