Hasmenéses nyuszi

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 30.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

Hasmenéses nyuszi

nyulakA kisnyulak elválasztási ideje, a szoptatás befejezése 1 hónapos korukban optimális. Ekkor kezdenek el önmaguktól anyjuk takarmányából enni és az emésztés élettani háttere is erre az életkorra teremtődik meg.

A hasnyálmirigy ekkor kezd el megfelelő mennyiségben, amiláz nevű enzimet termelni, ami a tápokban levő nagy mennyiségű keményítő lebontására szolgál. A belekben a hasznos bélbaktériumok elszaporodása és stabilizálódása is ebben az életkorban fejeződik be. Ekkor válik szabályszerűvé a vakbélből származó lágy bélsár felvétele, ami az életfolyamatokhoz szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el a szervezetet.

A fiatal állat immunrendszere 2-3 hónapos életkorban a legérzékenyebb, mivel az anyatejjel felvett védőanyagok kezdenek kiürülni, de a saját immunrendszer még fejletlen, érési folyamaton esik át. Immunológiailag a legsérülékenyebb időszaknak tekinthető a választás utáni 2-4 hét.

A hizlalásra szánt nyulaknál a hízáshoz szükséges energiaigényt a táp keményítőtartalmának növelésével érik el, mivel könnyen lebomló szénhidrát. A szénhidrátok másik formája a növényi rostok felépítésében részt vevő cellulóz, aminek a lebontása a bélbaktériumok által jóval hosszabb időt vesz igénybe a keményítőnél.

 

A sok könnyen bontható szénhidrátot tartalmazó táp (főleg kukorica alapú) etetése a bélrendszerben erjedést okoz, aminek a következtében gázok képződnek. Az emésztés is hiányossá válik. A gázok képződése miatt felfúvódás alakul ki.

A rosszul emésztett takarmány egy része bontatlanul halad át a vékonybélen és a vakbélben levő baktériumoknak táptalajul szolgál. A vakbélbeli erjedési folyamatok különösen a kórokozó baktériumok túlszaporodásának kedveznek. Ezek a baktériumok mérgező anyagokat (toxinokat) termelnek.

A toxinok vérzéses vakbélgyulladást, csillapíthatatlan hasmenést, kiszáradást, központi idegrendszeri bénulásokat és elhullást okoznak. Az állatok ebben az életkorban jellemző sérülékeny immunrendszere és a belek hiányos helyi ellenálló képessége a baktériumok elszaporodásának nem tud gátat vetni.

A probléma a takarmány rosttartalmának optimalizálásával (12-18%) orvosolható. A rostok javítják a táplálóanyagok (szénhidrát, fehérje, zsír) emészthetőségét, jótékony hatásúak a gyomor-bélrendszer mozgására, megkötik a gázokat és a toxinokat, alapanyagként szolgálnak a vastagbélbeli illózsírsav-termeléshez (bőr, szőrtáplálás) és természetszerű telítettségérzést okoz az állatnak. Az illózsírsavak a kórokozó bélbaktériumok szaporodását is gátolják.

A túlzott mértékű (20% feletti) rostetetés viszont vakbéleltömődést és székrekedést alakít ki.

A hasmenéskor alkalmazott antibiotikum terápiával is óvatosnak kell lenni, mert a nyúl emésztése főleg a vakbélben zajlik, amiben nagy szerep jut a hasznos baktériumoknak. Ezek elpusztításával pedig az emésztési zavar fokozódását a bélgyulladás súlyosbodását érhetjük el.

A nyulak választás utáni hasmenéséért és tömeges elhullásáért sok esetben a nem megfelelő takarmányozás és az emiatt kialakuló emésztési zavar (enterotoxaemia) tehető felelőssé.

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Partnereink

Alpha-vet állatkórház

Alpha-Vet Kft

 Alpha zoo

Alpha rádió

alpha patika

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 09:00 - 20:00

Ebben az időszakban a kórházi betegek vizsgálatát és kezelését végezzük, ekkor csak az életveszélyes állapotban lévő betegeket és a műtétre érkezőket hívjuk be.

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 18:00
Szombat-vasárnap:ZÁRVA

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117