Ha húsvét, akkor húsvéti nyúl - de mit is kell róluk és tartásukról tudni?

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

Ha húsvét, akkor húsvéti nyúl - de mit is kell róluk és tartásukról tudni?

nyulakA húsvéti ünnepek alatt gyakori ajándékozási tárgy az élő állat, ami gyakran egy nyuszi formájában testesül meg. Az utóbbi évek kedvelt nyúlfajtái a törpe és a lógófülű egyedek.

Amit a nyulakról tudni kell:

A nyulak a rágcsálok, rendjébe tartoznak, tehát folyamatosan növő kettőzött metszőfogaik vannak. A nyulak a hosszú életű rágcsálók közé tartoznak, várható élettartamuk 6-10év. a testtömegük fajtától függően változó 1-6 kg. A nyulak ivarérettsége 6-12 hónapos korban következik be, de függ attól, hogy mikor éri el végleges kifejlett kori testtömegét.

A vemhességi idejük 1 hónap és általában 4-10 kölyköt fialnak. Az újszülöttek fejletlenek átlagos súlyuk 50g. A kölykök 6 hetes korukig szopnak. Nyulaknál a tenyészidőszak januártól-októberig tart, ebben az időszakban a nőstények folyamatosan ciklusokban ivarzanak.

 

A nyulak területvédő magatartása kifejezett. Területük határait 3 pár szagmirigyükkel jelölik meg. Ezek a mirigyek az áll alatt, a végbélnyílásnál és a lágyék tájékon találhatóak. A baknyulak rendkívül agresszívan lépnek fel területükre térő idegen bakok ellen. Ezen harcok során gyakoriak a harapásos és karmolásos sérülések (bőrsebek, szemfekélyek)

Hogyan is kell őket otthon tartani?

A nyulak lakásban való tartása nem jelent különösebb gondot. A lakásban könnyen kialakítható egy elkerített rész vagy vásárolhatóak különböző nagyságú és alakú ketrecek, kifutók. Fontos szempont, hogy ezek jól takaríthatóak legyenek, mivel 2-3 naponta javasolt a tisztítás (gyakori bélsár és vizeletürítés).

Alomanyagként használjunk jó nedvszívó anyagot (macskaalom, jó minőségű faforgács) és bőséges mennyiségű szárított réti szénát. A széna eleségként is szolgál. A lakáshőmérséklete (18-25 C) megfelelő a tartáshoz, de kerülni kell a huzatos helyeket (ablak, ajtó közelében, erkélyen, teraszon).

Mit esznek?nyúl

Takarmányozásuknál fontos szempont, hogy vakbélemésztő állatok, tehát az emésztés (főleg a rostoké) nagy része a vakbélben zajlik le. A nyúl bélsárevő állat, ami azt jelenti, hogy kétféle bélsarat ürít, lágy vakbéleredetűt, amit azonnal elfogyaszt és hagyományos formáltat, bogyószerűt, ami látható a környezetében.

A lágy bélsár hasznos anyagokat, fehérjéket (20-30 %), vitaminokat (B-vitaminok) tartalmaz, így általa nélkülözhetetlen tápanyagokhoz jut az állat. A nyúl eleségfelvételét az állat energiaszükséglete határozza meg, ha energiaigényét kielégíti, akkor nem eszik tovább (nehéz elhizlalni). A rostigényük magas, az etetett takarmánynak 18-20 % rosttartalmúnak kell lennie. A vakbélben a rostokból képződő zsírsavak jelentős energiaforrást jelentenek a nyúl számára.

A rosthiány jellegzetes tünete a szőrrágás és a szőrhullás.

A rostigényt jó minőségű réti fűszéna és lucerna etetésével biztosítható. Nagymennyiségű lucerna elfogyasztásakor a vizelet színe pirosas lehet, ami összetéveszthető a véres vizelettel. A tápanyagok ellátása különféle magkeverékek és gyári nyúltáp etetésével oldható meg. A vitamin és ásványi anyagigény kielégítése friss zöldségek (sárgarépa, zeller, uborka, saláta) és gyümölcsök (alma) adásával oldható meg.

 

 

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Németh Berill

Asszisztens

Németh Berillnek hívnak, jelenleg Székesfehérváron lakom. Körülbelül fél éve költöztem ide Budapestről. Itt Székesfehérváron szereztem meg Állattenyésztő és állategészségügyi technikus végzettségemet, utána költöztem ide. Egészen kicsi korom óta állatokkal szeretnék foglalkozni. 12 éve önkénteskedem különböző állatmenhelyeken. Sokáig rehabilitációs csoportot vezettem az egyik menhelyen, ezzel segítve a kutyák mielőbbi gazdisodását. 17 éve lovagolok, legfőképp a tereplovaglás és a díjugratás körében. Mindig nagy álmom volt az állategészségügyben dolgozni ezért is végeztem el a technikusi képzést. Szerintem nagyon jó, hogy ezt a szakmát választottam. Szeretem a kihívást és ez a munkakör egyáltalán nem mondható monotonnak, hisz minden nap más. Mindig találkozunk érdekes esetekkel.

Sólyom Beatrix

Asszisztens

"Mindig egy jó ügy miatt szerettem volna cselekedni, igaz dolog mellett kiállni. Minden nap tanít, és egy új lehetőséget ad erre. Úgy gondolom, hogy a legtöbb ember számára házi állataink nyújtják az utolsó lehetőséget arra, hogy kapcsolatot teremthessenek az anyatermészettel. Ezért is nagyon fontos vigyázni rájuk. "

Szemenyei Gitta

2013-ban érettségiztem Székesfehérváron és 2015 tavaszán szereztem meg az Állattenyésztő és Állategészségügyi Technikusomat. Szeretem az állatokat, mindig is állatokkal szeretem volna dolgozni, foglalkozni.

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Partnereink

Alpha-vet állatkórház

Alpha-Vet Kft

 Alpha zoo

Alpha rádió

alpha patika

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 8:00 - 20:00

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117