Hüllő a családban- A leguán

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 25.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

Hüllő a családban- A leguán

Egyre gyakoribb vendéglakásokban a zöld leguán. Sajnos a náluk előforduló betegségek nagyrészt tartási és takarmányozási hibákra vezethető vissza.

Tartásához a vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó egyezmény (CITES) által kiadott engedély szükséges.

A leguánok Közép- és Dél-Amerika trópusi területeiről származnak, amit a terrárium kialakításánál figyelembe kell venni. A természetben élő példányok a vízpartok sűrű erdeinek lombozata között élnek. A leguánok növényevők, a lombozatot fogyasztják szívesen.

leguanA tartásához szükséges:

A tartási hely kialakításánál vegyük figyelembe, hogy a legnagyobb méretű gyíkok közé tartoznak. Egy párnak legalább 2m hosszú, 1m széles és 2m magas terrárium szükséges.

Mivel a leguánok idejük nagy részét a fákon töltik, ezért a tartási hely berendezéseivel próbáljuk meg a természetes élőhely körülményeit visszaadni. Az alját fakéreg zúzalékkal szórjuk be és helyezzünk el különböző vastagságú mászásra alkalmas faágakat.

Mivel trópusi állat a hőmérséklet 30-35 fok legyen és ügyeljünk a magas páratartalomra is, aminek a 70-90 %-ot el kell érnie.

 

A hőmérséklet talajfűtőkkel és infra lámpákkal biztosítható, a páratartalom fokozható a terráriumban kialakított fürdőmedencével. A fogságban tartott példányok ritkán fürdőznek, de a víz fölé hajló ágakon szívesen pihennek. Szükség van búvóhelyek kialakítására is.

A leguánok sok gyíkkal ellentétben növényevők, de a fiatal és tojásrakás előtt álló példányok 15-20% állati eredetű fehérjét is igényelnek.

Legkedveltebb táplálékaik a levelek és a gyümölcsök:spenot

  • lóhere,
  • lucerna,
  • pitypang,
  • spenót,
  • sóska,
  • fejes saláta,saláta
  • káposzta,
  • karalábé,
  • reteklevél
  • szőlő és málnalevél.

Emellett reszelt sárgarépát és lédús gyümölcsöket is adhatunk. Fiatal példányoknál fehérje kiegészítésként túrót és tojásfehérjét is keverhetünk az eleséghez.

Mivel nagyméretű hüllők, ezért fontos az eleség ásványi anyagokkal és vitaminokkal való kiegészítése. A felkínált levelekre szórjunk csontport, vagy öntsük le kalcium injekcióval. Egyes vitaminok adására is szükség van (A, D3). A terrárium alján helyezzünk el virágföldet, mert a levelek földdel való szennyeződése az ásványi anyag igény kielégítését segíti és a fiatal egyedekben a bélflóra kialakításához is nélkülözhetetlen.

Leggyakoribb betegségeik:

Bőr alatt képződő tályogok, az alacsony hőmérséklet miatti ujj és farok elhalás, vitaminhiány és az alacsony páratartalom okozta vedlési zavarok, a fehérje túletetés kiváltotta köszvény és a különböző forró tárgyakkal (radiátor, lámpa) történt érintkezés által létrejött égési sérülések. A kalciumhiányos, foszfor gazdag étrend csontritkulást idéz elő, gyakran előforduló csonttörésekkel. Több éves példányoknál gyakori a veseelégtelenség.

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Németh Berill

Asszisztens

Németh Berillnek hívnak, jelenleg Székesfehérváron lakom. Körülbelül fél éve költöztem ide Budapestről. Itt Székesfehérváron szereztem meg Állattenyésztő és állategészségügyi technikus végzettségemet, utána költöztem ide. Egészen kicsi korom óta állatokkal szeretnék foglalkozni. 12 éve önkénteskedem különböző állatmenhelyeken. Sokáig rehabilitációs csoportot vezettem az egyik menhelyen, ezzel segítve a kutyák mielőbbi gazdisodását. 17 éve lovagolok, legfőképp a tereplovaglás és a díjugratás körében. Mindig nagy álmom volt az állategészségügyben dolgozni ezért is végeztem el a technikusi képzést. Szerintem nagyon jó, hogy ezt a szakmát választottam. Szeretem a kihívást és ez a munkakör egyáltalán nem mondható monotonnak, hisz minden nap más. Mindig találkozunk érdekes esetekkel.

Sólyom Beatrix

Asszisztens

"Mindig egy jó ügy miatt szerettem volna cselekedni, igaz dolog mellett kiállni. Minden nap tanít, és egy új lehetőséget ad erre. Úgy gondolom, hogy a legtöbb ember számára házi állataink nyújtják az utolsó lehetőséget arra, hogy kapcsolatot teremthessenek az anyatermészettel. Ezért is nagyon fontos vigyázni rájuk. "

Szemenyei Gitta

2013-ban érettségiztem Székesfehérváron és 2015 tavaszán szereztem meg az Állattenyésztő és Állategészségügyi Technikusomat. Szeretem az állatokat, mindig is állatokkal szeretem volna dolgozni, foglalkozni.

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 8:00 - 20:00

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117