Hüllő bajok

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 25.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

Hüllő bajok

Hüllő betegségekAz állattartók közül, főleg a fiatalok körében egyre többen osztják meg a lakókörnyezetüket egzotikus hüllőkkel. Ezen állatok tartását több féle cél vezérli, státusz szimbólum, kíváncsiság, dekadencia, társadalmi szubkultúrák.

A határok megnyílásával ezen állatok beszerezhetősége és elérhetősége jelentősen könnyebbé vált a CITES (veszélyeztetett vadon élő növény- és állatfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozza) nemzetközi egyezmény tiltásai ellenére.

Ezen fajták megbetegedéseinek kezelése az állatorvosok számára is komoly kihívást jelentenek, egyrészt a fajok sokfélesége miatti széleskörű tudásanyag miatt, másrészt a kialakuló megbetegedések zöme már hosszantartó, előrehaladott, gyakran visszafordíthatatlan anyagforgalmi, vagy szervi probléma.

 

A diagnosztikai lehetőségek is szerényebbek, mint más állatfajoknál, de ezeknél az állatoknál is végezhető vérvizsgálat, röntgen és ultrahang. A megbetegedések zöme tartási és takarmányozási problémákra vezethető vissza.

Nézzünk ezek közül néhányat:

Hüllők lévén a legfontosabb környezeti paraméter a hőmérséklet. A hőmérsékleti igény rendkívül széles skálán mozog, vannak siklófajok, amelyek a 20-22 C-ot kedvelik, de egyes gyíkoknak, leguánoknak a 30-35 C az ideális. A nem megfelelő hőmérséklet rendkívüli mértékben befolyásolja az anyagcsere intenzitását, amely étvágybeli és aktivitásbeli problémák forrása lehet.

A másik fontos környezeti tényező a páratartalom. A páratartalom leginkább a kültakaró, a pikkelyes bőr állapotát befolyásolja, de hat a szervek működésére is. Az ideális páratartalom változhat életszakaszonként is, például vedlés idején magasabbra van szüksége az állatnak. Az alacsony páratartalom vedlési zavarokat és a veseműködés beszűkülését eredményezheti. A megfelelő páratartalom biztosítása is eltérő fajonként, kígyóknak, siklóknak fürdővizet kell biztosítani, kaméleonoknak permetezni kell, a gekkóknak fejük tetejére kell cseppenteni és onnan nyalogatják le a vízcseppet (harmathoz hasonlóan).

Fontos az alomanyag minősége is. Virágföldet magas baktérium és szerves anyag tartalma miatt ne használjunk, bőrsérülések esetén súlyos fertőzéseket okozhat (szárazföldi teknősök, kígyók, siklók), helyette a jó minőségű porhanyósHüllő betegségek feketeföld használatos. Gekkóknál kerüljük a finom homok alkalmazását, mert a kvarcszemcsék a lábujjak fimon kis szarutüskéit ledörzsölve az állat függőleges irányban történő helyzetváltozását akadályozza, ami létfontosságú.

A terrárium kialakítása és mérete is meghatározó. A vízi teknősöknél törekedjünk a víz és a szárazföld 50-50 %-os arányára. A ragadozó hüllőknél a tágas terrárium a zsákmányolást nehezíti (elfut a zsákmányállat).

Az eleség minősége szintén rendkívül fontos. Győződjünk meg, hogy az adott faj növényevő vagy állati eredetű táplálékot fogyaszt. A növényevőknek a felkínált magas fehérjetartalmú állati eredetű eleségek elhulláshoz vezethetnek a kialakuló fehérje anyagforgalmi betegség, a köszvény miatt (görög teknős).

Fontos a megfelelő vitamin és ásványi anyag kiegészítés is, főleg a kalcium bevitele minden etetés alkalmával. A vitamin és kalcium hiány a csontozat szilárdságának elvesztésével jár, ami hosszú távon szintén az állat életébe kerülhet.

Ezen állatok megvásárlása esetén rendkívül fontos az előzetes alapos tájékozódás, ne a pillanatnyi fellángolás vagy divat rabjai legyünk, mert egyrészről biztosan nem lesz hosszantartó az együttlét a kielégítetlen igények miatt!

 

 

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 09:00 - 20:00

Ebben az időszakban a kórházi betegek vizsgálatát és kezelését végezzük, ekkor csak az életveszélyes állapotban lévő betegeket és a műtétre érkezőket hívjuk be.

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117