Teknős tél

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 30.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

Teknős tél

teknős teleltetéseA tél közeledtével sok teknősbékatartóknak fel kell készülni az állatok teleltetésére. Ezeknek az állatoknak szükségük van erre a nyugalmi, hibernációs időszakra, hiszen ilyen inaktív időszakban regenerálódik a szervezetük.

Mivel "hidegvérű állatok" a külső hőmérséklet csökkenésével az anyagcsere folyamataik is jelentősen lelassulnak, csökken a mozgásaktivitásuk, csökken a légzés és szívverés szám, lecsökken, kevesebb lesz a felvett eleség mennyisége. A természetben a léghőmérséklet csökkenésével párhuzamosan történnek meg ezek a folyamatok és elkezd az állat téli, nyugvó állapotába kerülni.

Ha ezek a nyugalmi periódusok nem következnek be évente, akkor az állat elveszti szaporodóképességét, hajlamosabbá válik a szervezete a megbetegedésekre, rövidebb élettartamú lesz, hiszen kiesnek a nyugalmi periódusok az életéből. A meleg-égövi fajták kevésbé igénylik ezt a hibernációs időszakot, de a szaporaságuk fenntartása érdekében érdemes őket is alávetni egy ilyen nyugalmi időszaknak.

 

Különbség van a vízi- és a szárazföldi teknősök teleltetési módszere között.

A vízi teknősök

közül csak az északi fajták igénylik a teleltetést, a déli fajtáknál nem szükséges ezt elvégezni. A teleltetés minden esetben egy alapos koplaltatással kezdődik, hogy a tápcsatorna kitisztuljon a hibernációs időszakra, s ne maradjon bomló eleség az inaktív időszakra. Ilyenkor egy hétig nem kaphat az állat enni, sőt érdemesebb pár fokkal melegebb vízben tartani, hogy az anyagcseréje és ezzel a bélmozgása intenzívebb legyen. A koplalás megtörténte után az állatot 5-8 C-os hideg vizű terráriumba kell tenni, ahol a vízszint éppen ellepi a páncélzatot. Magasabb vízszint esetén gombásodás léphet fel.

A teleltetés egy hűvös 4-7 fokos sötét helyiségben történjen. A vízbe érdemes egy csipetnyi konyhasót tenni, ami a vízben élő mikro flórát gyéríti, így a fertőzések megakadályozhatóak. A teleltetett teknősöket 3 hetente ellenőrizzük és cseréljünk náluk vizet.

Ha a tavasz közeledtével az állatok kezdenek aktívabbá válni, ébredeznek, akkor emeljük a víz hőmérsékletét. A teleltetés után az állatok párosodni fognak és tojásokat raknak le hálául a gondoskodásért.

A szárazföldi teknősöknek

mindenképpen szüksége van a teleltetésre egészen márciusig. Nekik egy mély gödröt kell ásni az udvaron, ami a fagyhatár alatt van, ez kb. 1m mélységet jelent. Ezt a gödröt béleljük ki szalmával vagy avarral, majd a koplaltatott állatot helyezzük bele. Az állatot fedjük be szintén avarral vagy szalmával, és vékony föld vagy tőzegréteggel borítsuk a gödröt.

Aki nem akar gödröt ásni, az elhelyezheti állatát egy vízóra aknába, vagy pincébe is akár egy szalmával bélelt faládába. Minden teleltetett állatnál a hőmérséklet a fontos, aminek 5 C körülinek kell lennie. A magasabb hőmérséklet beindítja az állat anyagcsere folyamatait és ennek következtében feléli saját zsírtartalékait, így csökken a vércukorszint, gyengül az immunrendszere, ráadásul a magasabb hőmérséklet miatt a szervezetben levő baktériumok is aktivizálódnak. Ez vérfertőzéshez, szájgyulladáshoz vezet, ami gyakran elhullásban végződik. A szervezetükben a húgysavszint is megnő, aminek köszvény lesz a következménye. A hőmérséklet 2 C alá csökkenése viszont fagyási sérüléseket okozhat, sőt a hidegebb akár fagyhalált is.

A ébredő állatok akár hetekig is étvágytalanok lehetnek, ettől ne ijedjünk meg. Ha a teleltetést szakszerűen elvégezzük, akkor nagyban hozzájárultunk a természetszerű tartáshoz, s ezzel együtt állatunk életéveinek a számát is növeltük.

Aki nem kíván teleltetni, az normál szobahőmérsékleten, meleg lakásban is várhatja a meleg tavaszi időszakot. A hüllők is ilyen alapos gondozást igényelnek.

 

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 09:00 - 20:00

Ebben az időszakban a kórházi betegek vizsgálatát és kezelését végezzük, ekkor csak az életveszélyes állapotban lévő betegeket és a műtétre érkezőket hívjuk be.

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 18:00
Szombat-vasárnap:ZÁRVA

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117