Halbajok II.

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 25.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

Halbajok II.

HalbajokA díszhalak fertőző betegségeinek okai között gyakran szerepel a rossz tartási körülmények (hőmérséklet, vízminőség, oxigénhiány) következtében kialakuló stressz. A stressz által legyengült állományokban a fertőzések is könnyebben megerednek.

Úszórothadás:

A vízben élő baktériumok okozzák az úszórothadást, de a betegség kialakulásához sebesülés szükséges, ami bemeneti kapuként szolgál a kórokozók szövetekben történő elszaporodásához. A betegségre súlyos szövet elhalásjellemző, ami az úszókon kezdődik, majd a hal mélyebb szöveteibe (izmok) is beterjedhet.

 

  • Tünetei:

A betegségre jellemző kezdetben, hogy az úszók szakadozottá, foszlányossá válnak, szétmorzsolódnak, majd az úszósugarak mentén az izomzatra is ráterjed. Előrehaladott esetekben súlyos legyengülést, majd elhullást okoz. Gyorsan átterjedhet más egészséges halakra is. A súlyos esetekben a gondos kezelés sem kecsegtet sikerrel.

Szájhab:

Nagyon hasonlatos betegség a szájhab, amit szintén baktérium okoz. Gyakran együtt jelentkezik az úszórothadással.

  • Tünetei:

A száj szélén fehér foltok jelentkeznek, amiknél hamarosan boholy szerű massza alakul ki (elhalások). A folyamat a szájüregbe, majd onnan az egész szervezetbe beterjed, ebben esetben elhullással végződik, Az úszókon gyakran alakulnak ki vérző sebek. A betegség erősen fertőző. A betegség rossz vízminőség és stressznek kitett állományesetén terjed.

Hal tuberkulózis:

A hal tuberkulózis is baktériumos betegség. Nem okoz látványos tüneteket.

  • Tünetei:

A halak keveset mozognak étvágytalanok, lesoványodnak, színűk kifakul. A bőrön apró vérzéses az uszonyok elhalása is előfordulhat.

Felboncolva a halakat a belső szerveken szürkés csomók sokasága látható. Nagyon sok hal hordozza a kórokozót, anélkül, hogy megbetegedne. A halak gyakran társaik tetemének elfogyasztása után fertőződnek.

Hal penész:

A hal penészt vízben élő penészgombák okozzák.

  • Tünetei:

A halak testén fehér vagy szürke finom szálak formájában észlelhetőek és gyorsan szaporodva az a hal egész testét beboríthatja. A lerakott ikrákon is megtelepedhetnek, amiken bolyhos csomókat formálnak. A betegség végül kezeléshiányában a hal elhullásával és az ikra tönkremenetelével jár. Gyakran a bőr vagy nyálkarétegének sérülése ad utat a gombák megtelepedésének.

Darakór:

A parazitás fertőzések közül leggyakoribb és legsúlyosabb a darakór.

  • Tünetei:

Először a hal úszóin majd terjedve az egész testén apró fehér csomók alakulnak ki, a hal az akvárium tárgyaihoz dörzsöli magát. A kopoltyúra is ráterjed nehezített légzést okozva. A kórokozó egy csillós egysejtű, ami a hal testén táplálkozik, majd a fenékre lehullva szaporodni kezd. A parazita3-5 nap alatt fejlődik ki, majd úszva gazdaállatot keres, és annak bőrére tapad. Erősen fertőző. A betegségre hirtelenhőmérséklet vagy vízminőség változás hajlamosít.

Gyógyszerrel csak a szabadon úszóparazita pusztítható el, a halon levő nem. A halak kezelésére hatásos módszer a hő sokk, vagyis 3 napig 1-2 órára 30-32 C-os vízbe tesszük őket.

Neonbetegség:

A neonbetegséget is egysejtű parazita okozza, ami neonhalaknál a szín elvesztésével jár.

  • Tünetei:

A hátúszónál fehér folttal kezdődik, majd az egész testre ráterjed. Gyorsan terjed, rövid idő alatt elhullást okoz.

Kis rákok:

A halak bőrén gyakran telepszenek meg kis rákok ("haltetű"), amik szabad szemmel (1cm) is láthatóak. A hal vérével táplálkoznak.

  • Tünetei:

A halat viszketés gyötri, az akvárium dekorációihoz dörgölőzik. A parazita csipesszel eltávolítható.

Belső élősködök:

A belsőélősködők közül a bél- és kopoltyúférgek fordulnak elő. Gyakori a tünetmentes fertőzöttség, de elszaporodva étvágytalanságot és lesoványodást, nehezített légzést okozhatnak. A halak a légszomj miatt a vízfelszín közelében az oxigéndúsabb közegben tartózkodnak, és keveset úsznak. A hasvízkórt és szemkidülledést többféle kórokozó (vírus, baktérium, parazita) is előidézheti. Gyógykezelésük gyakran sikertelen.

Gyógykezeléshez elengedhetetlen:

A gyógykezelésénél fontos szempont, hogy az egész akváriumot, összes halat kezelni kell. A beteg halakat érdemes külön erre a célra létesített kórházakváriumban kezelni. Ebben is legyen szűrő-, fűtő- levegőztető-berendezés és világítás, de növények és talaj ne.

Az akvárium berendezési tárgyait higított hypoban fertőtleníthetjük. A betegségek kezelése gyógyszeres fürösztésekkel történik és emellett fontos az élőhelyi környezeti tényezők optimalizálása.

Új állatok betelepítése előtt célszerű külön akváriumban 2 hétig karanténozni, megfigyelni.

 

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Németh Berill

Asszisztens

Németh Berillnek hívnak, jelenleg Székesfehérváron lakom. Körülbelül fél éve költöztem ide Budapestről. Itt Székesfehérváron szereztem meg Állattenyésztő és állategészségügyi technikus végzettségemet, utána költöztem ide. Egészen kicsi korom óta állatokkal szeretnék foglalkozni. 12 éve önkénteskedem különböző állatmenhelyeken. Sokáig rehabilitációs csoportot vezettem az egyik menhelyen, ezzel segítve a kutyák mielőbbi gazdisodását. 17 éve lovagolok, legfőképp a tereplovaglás és a díjugratás körében. Mindig nagy álmom volt az állategészségügyben dolgozni ezért is végeztem el a technikusi képzést. Szerintem nagyon jó, hogy ezt a szakmát választottam. Szeretem a kihívást és ez a munkakör egyáltalán nem mondható monotonnak, hisz minden nap más. Mindig találkozunk érdekes esetekkel.

Sólyom Beatrix

Asszisztens

"Mindig egy jó ügy miatt szerettem volna cselekedni, igaz dolog mellett kiállni. Minden nap tanít, és egy új lehetőséget ad erre. Úgy gondolom, hogy a legtöbb ember számára házi állataink nyújtják az utolsó lehetőséget arra, hogy kapcsolatot teremthessenek az anyatermészettel. Ezért is nagyon fontos vigyázni rájuk. "

Szemenyei Gitta

2013-ban érettségiztem Székesfehérváron és 2015 tavaszán szereztem meg az Állattenyésztő és Állategészségügyi Technikusomat. Szeretem az állatokat, mindig is állatokkal szeretem volna dolgozni, foglalkozni.

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 8:00 - 20:00

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117