Macskabaj - A FIP (fertőző hashártyagyulladás)

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 25.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

Macskabaj - A FIP (fertőző hashártyagyulladás)

Macska hasnyálmirigy gyulladásAz utóbbi időben sajnos egyre több macskánál diagnosztizálható a fertőző hashártyagyulladás (FIP), ami egy koronavírus által okozott elhullással járó megbetegedés.

 Mi is az FIP?

A betegség lényege, hogy a vírusfertőzés hatására a szervezetben immunrendszeri folyamatok révén gyulladásos-elhalásos gócok jönnek létre a szervekben, ami végülis a szervi károsodások és a szöveti elhalások miatt végződik elhullással. Mindenki félelmét eloszlatva a vírus nem telepszik meg emberben és más állatfajokban, pedig embernél is előfordul koronavírus fertőzés.

 

 A macskákban kétféle koronavírus létezik:

 • az egyik bélgyulladást (FECV) okoz,
 • a másik a hashártyagyulladás (FIPCV) okozója.

Hogyan és melyik macska kapja el?

 A fertőződés szájon át következik be másik macska bélsarával érintkezve, ezért nagyobb macska közösségekben és tényészetekben fordul elő gyakrabban. A két vírus közeli rokona egymásnak, de kártételük különböző.

A fertőző hashártyagyulladás főleg fiatal immun gyenge és idősebb legyengült állatokban alakul ki, ezeknél a korcsoportoknál hatalmasodik el annyira a betegség, hogy az halállal végződik.

A megbetegedésnek két formája:

 • van a száraz és
 • a nedves.

A száraz alak nem jár látványos tünetekkel, de a szervezetben alakulnak ki olyan súlyos gyulladásos elváltozások, amik elhulláshoz vezetnek.

A nedves formánál a mellhártya és a hashártya erős gyulladásos folyamatai miatt képződik gyulladásos szabad mellűri és has űri folyadék

.A tünetek:

A tünetek is különbözőek a két megnyilvánulási forma esetében.

A betegség hosszú lappangási ideje1-2 héttől több hónapig is tarthat. Kezdetben nem látványosak a tünetek, sőt néha teljesen jellegtelenek, enyhe hasmenés (vércsíkos) vagy légúti tünetek jelentkezhetnek.

Előfordul azonban, hogy magas csillapíthatatlan lázzal indul a betegség, ami gyors leépülésben és elhullásban folytatódik.

A száraz formánál:

 • változó étvágy,
 • fokozatos lesoványodás,
 • aktivitás csökkenése,
 • fáradékonyság,
 • szőrzet minőség romlás,
 • véres vizelet,
 • egyre gyakoribbá váló hányás, hasmenés alakulhat ki.

A nedves forma sokkal egyértelműbbb, látványosabb tünetekkel jár:

 • Az állat hasa jelentősen megnagyobbodik a fokozatosan romló kondíció ellenére,
 • vérszegénnyé válik,
 • besárgul,
 • a mellüregben kiváló folyadék miatt pedig napok alatt súlyos nehezített légzés alakulhat ki.

A mellüreget és a hasüreget megcsapolva sárga, nyúlós mézszerű folyadék távozik. Ez a diagnózist egyértelművé teszi.

 Kezelés:

 A fertőzöttség nehezen kimutatható, még vérvizsgálattal is, mert a vírus ellen termelődött vírusközömbösítő ellenanyagok eltávoznak egy idő után a hordozó állat szervezetéből. A legjobb módszer magának a vírusnak a kimutatása székletből genetikai vizsgálattal. A tenyészetekben alkalmazott nyálból történő vírus kimutatás teljesen bizonytalan, gyakran téves eredményt szolgáltat, ami gyakran elfedi a tenyészetben jelenlevő fertőzöttséget. A betegség gyógyíthatatlan, ha klinikai tünetekben is megnyilvánul. A legfontosabb feladat az oltással történő megelőzés és a tenyészállatok korrekt, genetikai szűrése.

 

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Németh Berill

Asszisztens

Németh Berillnek hívnak, jelenleg Székesfehérváron lakom. Körülbelül fél éve költöztem ide Budapestről. Itt Székesfehérváron szereztem meg Állattenyésztő és állategészségügyi technikus végzettségemet, utána költöztem ide. Egészen kicsi korom óta állatokkal szeretnék foglalkozni. 12 éve önkénteskedem különböző állatmenhelyeken. Sokáig rehabilitációs csoportot vezettem az egyik menhelyen, ezzel segítve a kutyák mielőbbi gazdisodását. 17 éve lovagolok, legfőképp a tereplovaglás és a díjugratás körében. Mindig nagy álmom volt az állategészségügyben dolgozni ezért is végeztem el a technikusi képzést. Szerintem nagyon jó, hogy ezt a szakmát választottam. Szeretem a kihívást és ez a munkakör egyáltalán nem mondható monotonnak, hisz minden nap más. Mindig találkozunk érdekes esetekkel.

Sólyom Beatrix

Asszisztens

"Mindig egy jó ügy miatt szerettem volna cselekedni, igaz dolog mellett kiállni. Minden nap tanít, és egy új lehetőséget ad erre. Úgy gondolom, hogy a legtöbb ember számára házi állataink nyújtják az utolsó lehetőséget arra, hogy kapcsolatot teremthessenek az anyatermészettel. Ezért is nagyon fontos vigyázni rájuk. "

Szemenyei Gitta

2013-ban érettségiztem Székesfehérváron és 2015 tavaszán szereztem meg az Állattenyésztő és Állategészségügyi Technikusomat. Szeretem az állatokat, mindig is állatokkal szeretem volna dolgozni, foglalkozni.

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 8:00 - 20:00

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117