Idegenek a bélben macskáknál

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 25.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

Idegenek a bélben macskáknál

Macska hasnyálmirigy gyulladásÉrdemes szót ejteni a macskák bélrendszerében előforduló gyakran komoly problémát okozó szőrlabdákról is.

Hogyan keletkeznek a szőrlabdák?

A macskák idejük nagy részét saját szőrzetük nyalogatásával, tisztításával töltik. Ennek több oka is van, elsősorban az elhalt szőrszálak eltávolítását, a szőrzet megtisztítását szolgálja, másodsorban főleg meleg környezetben testük hűsítése céljából.

 

Lakásban tartott állatoknál unaloműző és nyugtató szerepe is van.

Tisztálkodás során a macskák érdes felületű nyelvére nagy mennyiségű szőrszál tapad, amelynek nagy részét a macska le is nyeli. A gyomorba került szőrszálak a gyomorkeverő mozgásainak hatására összecsavarodnak, a gyomornedv hatására megkeményednek és kisebb nagyobb tömör képletté állnak össze.

A lenyelt szőr normális esetben a bélrendszeren keresztülhaladva a bélsárral a külvilágra távozik. A gyomorban levő szőrlabdákat az állat spontán kihányhatja, ezt a macska gyakran fűszálak elfogyasztásával idézi elő. Azonban a bélrendszerbe kerülő szőrlabdák áthaladása nem mindig problémamentes. A vékonybélben elakadhatnak bélelzáródást okozva, emésztési zavart válthatnak ki, ami hasmenésben nyilvánulhat meg.

A vastagbélben a bélsárral keveredve a bélműködést, felszívódást gátolhatják, aminek a következménye bélsárpangás (szorulás) és bélelzáródás.

A szőrlabda képződés hátterében gyakran húzódik meg a gyomor-bélmozgás renyhesége, ami főleg idős korban jelentkezik nagyobb gyakorisággal.

Oka lehet:

 • nem megfelelő összetételű táp etetése (rosthiány, zsírdús),
 • vér-nyirokkeringési zavarok,
 • hasnyálmirigy emésztőenzimeinek termelődési zavara,
 • vékonybél hámjának felszívódási zavara,
 • pajzsmirigy-hormon hiány,
 • veseelégtelenség,
 • gerinc betegségek,

A tünetek általában nem látványosak:

 • időnkénti hányogatás
 • étvágy csökkenése,
 • fogyás,
 • a székletürítés gyakoriságának csökkenése,
 • a széklet állagának (kőkemény) megváltozása.

A betegség megállapítása röntgen (szőrlabda nem látható!) és kontrasztos sorozatröntgen vizsgálattal lehetséges.

Megelőzés:

A szőrlabdák keletkezését megelőzhetjük a szőrzet rendszeres ápolásával és magas rosttartalmú (10-11%) speciális tápok etetésével.

A hosszú szőrű macskáknál (perzsa, main-coon, ragdoll stb.) fontos a szőrzet naponta elvégzett kifésülése, hogy az elhalt szőrszálakat eltávolítsuk és a szőrzet csomósodását megelőzzük.

A tápokban a megemelt rosttartalom emészthető (cukorrépapép) és nem emészthető (borsó, kukorica) rostokból tevődik össze. Az emészthető rostok támogatják a bélflóra egyensúlyát és védik a bélnyálkahártyát, az apróra őrölt nem emészthető rostok fokozzák a bélműködést és növelik a béltartalom víztartalmát (lágyabb széklet).

A szőrlabdák képződését elkerülhetjük és eltávolítását elősegíthetjük magas olajtartalmú (Bezo-Pet paszta) paszták heti 2-5x-i alkalmazásával.

A kezelésnél fontos a bélrenyheség okának kivizsgálása, kezelése. Az elakadt szőrcsomók gyakran csak műtéttel távolíthatóak el.

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Németh Berill

Asszisztens

Németh Berillnek hívnak, jelenleg Székesfehérváron lakom. Körülbelül fél éve költöztem ide Budapestről. Itt Székesfehérváron szereztem meg Állattenyésztő és állategészségügyi technikus végzettségemet, utána költöztem ide. Egészen kicsi korom óta állatokkal szeretnék foglalkozni. 12 éve önkénteskedem különböző állatmenhelyeken. Sokáig rehabilitációs csoportot vezettem az egyik menhelyen, ezzel segítve a kutyák mielőbbi gazdisodását. 17 éve lovagolok, legfőképp a tereplovaglás és a díjugratás körében. Mindig nagy álmom volt az állategészségügyben dolgozni ezért is végeztem el a technikusi képzést. Szerintem nagyon jó, hogy ezt a szakmát választottam. Szeretem a kihívást és ez a munkakör egyáltalán nem mondható monotonnak, hisz minden nap más. Mindig találkozunk érdekes esetekkel.

Sólyom Beatrix

Asszisztens

"Mindig egy jó ügy miatt szerettem volna cselekedni, igaz dolog mellett kiállni. Minden nap tanít, és egy új lehetőséget ad erre. Úgy gondolom, hogy a legtöbb ember számára házi állataink nyújtják az utolsó lehetőséget arra, hogy kapcsolatot teremthessenek az anyatermészettel. Ezért is nagyon fontos vigyázni rájuk. "

Szemenyei Gitta

2013-ban érettségiztem Székesfehérváron és 2015 tavaszán szereztem meg az Állattenyésztő és Állategészségügyi Technikusomat. Szeretem az állatokat, mindig is állatokkal szeretem volna dolgozni, foglalkozni.

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 8:00 - 20:00

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117