A hasnyálmirigy-gyulladás

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 30.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

A hasnyálmirigy-gyulladás

Macska hasnyálmirigy gyulladásA hasnyálmirigy-gyulladás nem tartozik a gyakori betegségek közé, de rendkívül súlyos életet veszélyeztető megbetegedés.

 A hasnyálmirigy termeli azokat az enzimeket, amelyek révén a bélben a táplálékok lebontása megtörténik. Ezek az enzimek normál esetben, a hasnyálmirigy sejtjeiben jól elhatároltan inaktív formában tárolódnak.

 

 Gyulladás esetén ezek bizonyos hatásokra a hasnyálmirigyben aktívvá válnak és a mirigyben önemésztés jön létre.

A kiváltó tényezők gyakran táplálkozási eredetűek, legtöbbször túlzottan zsíros eleség hatására jönnek létre. A fertőzések kiváltásában leggyakrabban a bélflóra képviselői vesznek részt az által, hogy az epevezetővel közös vezetéken keresztül feljutnak a hasnyálmirigybe. Előfordulhat vér- vagy nyirokáram útján hasnyálmirigybe jutó gennyesztő kórokozó is (például gyulladt foggyökér).

A zsíros eleséghajlamosító hatása a fokozott enzimtermelésre vezethető vissza, ami az önemésztés kiváltója lehet, főleg egy fertőzés miatt meggyengült mirigyben. A gyulladás során az enzimek szétmarják a sejteket így az általában nem marad helyhez kötött, hanem a környező szervekre is ráterjed. Sőt a mirigyben termelődő anyagok káros hatással vannak a szívizomzatra (táplálás miatti károsodás) és a véralvadás folyamatára (fokozott vérrögképződés!).

 Ezek hatások eredményeként akut hasi katasztrófa is kialakulhat súlyos sokkos állapottal. Nem ritka a halálozás sem. A tünetek önmagában már felhívják a súlyos problémára a figyelmet.

  • Rendkívül rossz közérzet,
  • Gyakori, hányás,
  • Az emésztési zavar miatt változó állagú és színű hasmenés, gyakran vérrel keveredve (véralvadási zavar).
  • Főleg az előhasi tájék rendkívül fájdalmas és
  • A hasi fájdalom miatt jellegzetes fájdalomenyhítő "imádkozó" testtartás alakul ki, a feji rész a földön, a far a magasban.
  • A láz csak a súlyos, szövődményes esetekre jellemző (hashártya, bélfodorgyulladás).
  • Előrehaladott esetekben a hasi folyadék felhalmozódás is jellemző.

 A diagnosztizálás a jellegzetes tünetek ellenére nem tartozik a könnyebbségek közé, mert sok esetben összetéveszthető egy bélgyulladással. A diagnózis megalkotásához labor, ultrahang és egyes esetekben röntgenvizsgálatra (kontrasztos) van szükség.

 Kezelés a súlyosság miatt hosszú, átfogó, egyes esetekben kórházi ellátást igénylő, folyamatos ellátással (sokktalanítás, infúzió, antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, enzim termelés gátlása). A sikeres gyógykezelés ellenére szövődményként enzimtermelődési zavar vagy cukorbetegség alakulhat ki!

 Mindenképpen érdemes átgondolni a jóleső lakomák közepette, hogy a leeső zsíros falatokat kedvencünkkel feletessük.

 

 

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 09:00 - 20:00

Ebben az időszakban a kórházi betegek vizsgálatát és kezelését végezzük, ekkor csak az életveszélyes állapotban lévő betegeket és a műtétre érkezőket hívjuk be.

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 18:00
Szombat-vasárnap:ZÁRVA

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117