A kutya és macska tüdőférgességéről

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 25.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

A kutya és macska tüdőférgességéről

kutya macska tüdőféregA tüdőférgességről még kevesen hallottak, azonban az ismeretlenség homályába burkolózva ezek a kis férgek komoly megbetegedéseket, sőt akar halált is okozhatnak kutyákban és macskákban, sőt emberben is megtelepedhetnek!

 Mi is az a tüdőférgesség és hogyan is kapják el állataink?

 

 A betegség kórokozója egy apró 2-3 cm-es kis fonálféregfaj. Ez a féregfaj a tüdő szövetében, annak kis vérereiben telepszik meg. A lárvalakok többszöri vedlése és kifejlett féreggé alakulása a tüdő szövetében történik meg. A kifejlett féreg a tüdő kis hörgőiből, köhögés útján a gazdaállat bélcsatornájába kerül, itt válik ivarérett petetermelő féreggé. A fertőző lárvát tartalmazó peték az állat bélsarával kerülnek a külvilágra.

 A fertőzött bélsárral kapcsolatba kerülő puhatestűek, földigiliszták, csigák, meztelen csigák veszik fel ezeket a petéket. A puhatestűekben a petéből kialakul az első lárvaállapot. A puhatestűeket elfogyasztó kutya ez által fertőződik. Kutyánál és macskánál nem ritka a vadászösztön effajta megnyilvánulása, szívesen elfogyasztanak ilyen jellegű zsákmányt is. Azonban a kutyának vagy a macskának nem szükséges a csigát vagy a gilisztát megennie a fertőződéshez. A puhatestűek felületi nyálkája is tartalmazhat féregpetét és lárvát. A nyálka rákerülhet az állat etetőtáljára, eleségére, ivóvizes edényére, így bekerülhet közvetlen kontaktussal az állat szervezetébe.

 Nem ritka a fertőződésnek azon formája sem, hogy a fűszálra ragadt nyálka a fűevés alkalmával jut be az állatok szervezetébe, hiszen a kutyák előszeretettel fogyasztanak hosszú szálú érdes felületű füveket hánytató, hashajtó célzattal.

 Milyen károkat okoznak a szervezetben:

 A bélrendszerbe jutott apró féreg a belek falát átfúrva a kis kapillárisokon keresztül kerül a vérkeringésbe, majd el az otthont adó tüdő erekbe. A tüdőben többször vedlik és így alakulnak ki a különböző lárvaállapotok. A lárvák a tüdő kis vérereit károsítják vérrögképződéssel, elzáródással, gyulladást előidézve falukban.

A lárvákból kialakuló kifejlett féreg viszont a kis légutakat, hörgőket, sőt, akár a légcsövet károsítja jelenléte miatt kialakuló gyulladásos jelenségekkel.

 A legfőbb tünet:

 A köhögés, ami egyre súlyosabbá válhat, de előrehaladott esetekben a vérkeringési zavarok és a hörgőgyulladás révén különböző mértékű, súlyosságú légzési nehézség, fulladozás alakulhat ki.

 A féreg vérérkárosító és vérrögképző hatása miatt hosszan fennálló fertőzéseknél vérszegénység is kialakulhat, ami gyengeséggel, levertséggel, étvágytalansággal járhat.

 A betegség diagnosztizálása:

 Nem tartozik a könnyű feladatok közé. A köhögő állatnál röntgenvizsgálattal a tüdőben kialakuló gyulladásos jelenségek jól észrevehetőek. Endoszkópos vizsgálattal a kis hörgőkben előforduló férgek észrevehetőek. Bélsár parazitológiai vizsgálattal a peték alapján azonosítható a fertőzöttség.

 Kezelés:

 Ha a fertőzés diagnosztizálásra kerül, akkor manapság már hatékony, készítmények tabletták és bőrre cseppenthető spot on készítmények segítenek leküzdeni, megszűntetni a fertőzést. Azonban a tüdő szövetében kialakuló elváltozások egy életre szólóan megmaradnak, sőt tüneteket:

 

  • köhögést,
  • fáradékonyságot,
  • nehezített légzést okozhatnak.

 Most már ezek ismeretében gondoljunk e fertőzésre is, ha kedvencünk elkezd intenzíven köhögni! Sőt kerti sünjeink is hasonló cipőben járhatnak csigaevő életmódjuk miatt.

 

 

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 09:00 - 20:00

Ebben az időszakban a kórházi betegek vizsgálatát és kezelését végezzük, ekkor csak az életveszélyes állapotban lévő betegeket és a műtétre érkezőket hívjuk be.

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117