„Kehes” macska

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 30.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

„Kehes” macska

kehes macskaA természet tavaszi éledésével és a növényzet virágba borulásával egy időben sok macska küzd nehezített légzéssel, köhögéssel. A szálló virágpor levegőbeli koncentrációjának emelkedésével egyre több asztmára hajlamos macskánál jelentkezhetnek súlyos légzőszervi tünetek.

A macskaasztma főleg idős nőstény macskákban fordul elő, a fajták közül a sziámi érintett a leginkább. A virágpollenek, mint szezonális allergének belélegezve a mélyebb légutakban, a hörgők hámjában allergiás folyamatot indítanak el. A virágporral, mint testidegen anyaggal a szervezet immunsejtjei kapcsolatba lépnek és heves immunreakció alakul ki. Ennek következtében értágító és éráteresztő képességet fokozó anyagok (hisztamin, szerotonon) szabadulnak fel a hörgők hámjában.

 

Ezen anyagok hatásaként a hörgőkben bővérűség, fokozott váladéktermelődés, hörgőgörcs és a hörgők falának merevsége, üregének szűkülete alakul ki. A légutakban zajló gyulladásos folyamatok miatt hirtelen kialakuló rohamszerű száraz köhögés, súlyos nehezített légzés és légszomj jelentkezik. Az állatok gyakran tátott szájjal veszik e levegőt, a mellkasi légzés mellett megfigyelhető hasi légzés is. A légvételekkor a hörgők szűkülete miatt jellegzetes sípoló légzési hang jelentkezik, ami gyakran szabad füllel is jól hallható. A súlyos légszomj miatt kialakuló oxigén hiány és a légutakban felhalmozódó váladék a köhögési rohamokat egyre gyakoribbá teszik. A felsorolt tünetek rendkívül gyorsan, órák alatt kialakulnak.

A súlyos légzőszervi tünetek miatt az állat általános állapota is romlik, elfekszik, nem mozog, nem eszik, kedvetlen. A látványos tünetek alapján az asztma diagnosztizálása könnyű, de a kiváltó ok meghatározása már nehéz.

Röntgenvizsgálattal jól láthatóak a tüdő teljes állományában zajló váladéktermelődéssel és hörgő szűkülettel járó folyamatok. Vérvizsgálattal meghatározható az allergiás háttér és bonyolultabb vizsgálatokkal a kiváltó okként szereplő testidegen fehérje (pl. virágpor) is.

Az asztma gyógykezelése kétféle, egyrészt tüneti, másrészt oki. A tüneti kezeléskor a légutakban kialakuló gyulladásos jelenségek mérséklése, megszüntetése allergiaellenes gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, a váladékképződés mérséklése kalcium készítményekkel és a hörgőgörcs oldása hörgőtágító szerekkel történik. Az oki gyógykezelés a vérből meghatározott testidegen fehérje szervezethez való hozzá szoktatásából áll, ami a fehérjéből készült emelkedő koncentrációjú oldatsorozatának a bőr alá bejuttatásából áll több héten keresztül (érzéktelenítő kúra).

Az asztma hátterében gyakran kölyökkorban macskanáthán vagy fertőző orr- és légcsőgyulladáson való átesés miatt kialakuló hörgőelváltozások állnak.

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 09:00 - 20:00

Ebben az időszakban a kórházi betegek vizsgálatát és kezelését végezzük, ekkor csak az életveszélyes állapotban lévő betegeket és a műtétre érkezőket hívjuk be.

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 18:00
Szombat-vasárnap:ZÁRVA

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117