Nem kívánatos vendég- a bolha

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 30.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

Nem kívánatos vendég- a bolha

élősködők Lakásban tartott kutyáknál és macskáknál, de az udvaron tartott téliesített kutyaházakban is gyakori nem kívánatos vendég a bolha. Sajnos egy súlyosan bolhás kutyánál és fertőzött környezetben nehéz feladat a védekezés.

 Csak a kifejlett bolha az állat állandó lakója, a fejlődési alakok (pete, lárva, kokon) az állat környezetében élnek, és szerves anyagokkal táplálkoznak. A kifejlett bolha testtömegének többszörös mennyiségű vér szív, amellyel biztosítja a petetermeléshez szükséges energiát és fehérjét és az ürülékükben levő emésztett vér biztosít tápanyagokat a környezetben lévő lárváknak is.

Egy bolha naponta több petét rak le, élete során több százat. Így a bolhás kutya környezetében a peték száma több ezerszeres lehet. A petékből 2-14 nap alatt kelnek ki a lárvák hőmérséklettől és páratartalomtól függően.

A lárvák fejlődése 2-6 hétig tart, majd jön az 1-2 hetes nyugvó bábállapot (kokon). A kokonokból kel ki a vérszívásra alkalmas kifejlett bolha. A bolhák vérszívása az állaton 2-10 percig tart, a nőstények dupla mennyiségű vért szívnak a hímekhez képest. Megfelelő hőmérséklet és páratartalom mellett a fejlődési ciklus nagyon lerövidülhet, akár 3- 5 hétre.

Megfelelő környezeti hatásokra a nyugvó stádiumú peték egyszerre is kikelhetnek elárasztva a környezetüket. Ez azért is fontos, mert a lakás alapos vizes takarításával a peték kikelését elősegíthetjük. A kifejlett vérszívó bolhák 1-2 hónapig életképesek. Mivel egy bolha fejlődési ciklusa 1-1.5 hónap, ezért rövid hatású bolhairtó szerekkel (fürdető szerek, spray-k), amelyek hatástartama 7-10 nap nem lehet az állatot tartósan mentesíteni a bolhától, hiszen mindig újabb és újabb kifejlődő bolhanemzedékek jelennek meg az állaton vérszívásra.

Ezen alakok a petéikkel ismét befertőzik a környezetüket. Teljesen kiirtani a bolhát csak tartós hatású készítmények (cseppek, nyakörvek) rendszeres, pontos alkalmazásával lehet, így elejét lehet venni a környezet újrafertőződésének.

Termék link

élősködők Másik fontos szempont, hogy az együtt tartott állatok mindegyikét egyszerre kell lekezelni, hiszen a bolhátlan állaton is hamar megtelepedhetnek e vérszívó élősködők. Ráadásul a bolhátlan állatok megfertőződése esetén gyakran alakulhat ki bolhaallergia, ami súlyos bőrtünetekkel és viszketegséggel járhat.

Ilyen esetekben a bolhairtó kezeléseken túl az allergiás bőrreakciókat is kezelni kell. Olyan állatállományban, ahol bolha jelent meg javasolt a féreghajtó kezelés is, hiszen galandféreg terjesztője lehet. A kutya és a macskabolha emberen is okozhat vérszívással járó kellemetlenségeket. Fontos, hogy a környezetben (kutyaházakban) könnyen takarítható fekhelyek és berendezési tárgyak legyenek. A bolha kemény ellenfél nehéz vele felvenni a harcot, de ésszerűen cselekedve leküzdhető.

Videó a bolhákról

 

 

 

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 09:00 - 20:00

Ebben az időszakban a kórházi betegek vizsgálatát és kezelését végezzük, ekkor csak az életveszélyes állapotban lévő betegeket és a műtétre érkezőket hívjuk be.

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 18:00
Szombat-vasárnap:ZÁRVA

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117