A macskamenta hatása macskákra

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 25.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

A macskamenta hatása macskákra

Macskamenta

 Érdekes tény viszont, hogy nem epekedik minden cicus a gyöngymenta iránt. Úgy tűnik, hogy ezt a reakciót a macskák 50%-a egy domináns génnel örökli, és csak az ivarérettség után teljesedik ki a hatása.

 A macskamenta növénybarát-szemmel

A menta illatos olaja a legtöbb macska agyából kiváltja a "Menj közelebb, szagold meg!" című ingert. Érdekes módon nem csak a házimacskából, hanem az oroszlánból is. Vajon ez a cicák boldogság- vagy bolondsághormonja?

 Macskamenta, a macskák vágyfokozója

 A macskákat csábító macskamenta titka a tudósokat is izgatja. Több tudományos kísérletet folytattak a macskák illatos macskamenta iránti vonzalmának megfejtésére, de ez idáig nem találták meg a pontos választ - tehát még mindig csak találgatunk, hogy miért kergeti őrületbe a macskamenta illata szőrös kedvenceinket.

 

 Amit biztosan tudunk, hogy a macskamenta (másik nevén gyöngymenta, latinul Nepeta cataria) leveleiben és szárában levő illatos olaj az agykéregben lévő szaglóközpontot stimulálja, erőteljes vonzalmat ébresztve ezzel számos macskában és nagymacskában, mint például az oroszlánban, hogy közelebbről is szemügyre vegye a növényt.

 MacskamentaAz illatos macskamenta nevét kellemes, ám meglehetősen erős és jellegzetes illatáról kapta. Évelő növény. Halvány ezüstös-zöld, fogazott levelei sűrűn nőnek a szárakon. Levelei dörzsölés hatására jellegzetes, átható illatot árasztanak. Fehér, vagy rózsaszínes virágai nyár elején nyílnak, tömegesen vonzzák a pillangókat. Kitűnő mézelő növény. Tőosztással és magról is jól szaporítható tavasszal.

Kedveli a napos, félárnyékos helyeket és a jó vízelvezetésű meszes talajt. Kerti tipp: káposztafélék mellé ültetve elriasztja a földibolhákat, a hangyákat és a levéltetveket is. Sőt, a legújabb kutatások szerint biológiailag aktív növényi hatóanyagának köszönhetően (nepeta-lakton) az emberekre - és valószínűleg a cicákra is - fájdalomcsillapítóként hat, így a kutatók fontolgatják, hogy ezzel fogják leváltani az ópiumszerű fájdalomcsillapítókat. Valószínűleg ez a nepeta-lakton hatóanyag - mely a macskamenta illóolajában 40%-os mennyiségben van jelen - bolondítja meg a cicákat is.

 Hogyan reagálnak a cicák a macskamentára?

  • Őrült szaglászással, önfeledt rágcsálással, a növény körbeugrálásával és lebirkózásával
  • A zöldség ide-oda való pofozgatásával,
  • Gurgulázással, csúszással-mászással
  • Focizással,
  • Felugrással és sok-sok játékkal.

Mi váltja ki a furcsa hatásokat?

A tudományos válaszok elmaradása ellenére akadt néhány macskákkal régóta foglalkozó kutató, aki megpróbálkozott a magyarázattal, íme - a teljesség igénye nélkül - néhány:

  • A menta csócsálása alatt a cica szervezetébe kerülő hatóanyag boldogsághormon-szerűen árasztja el a négylábú testét, mely önfeledt játékra és bohóckodásra ösztönzi
  • A növény szagolgatása és ízlelése nyáltermelést indít el, mely étvágyjavító, és ha a gazdi veszi a lapot és megjutalmazza kedvencét valamilyen finomsággal, akkor teljes a boldogság :)
  • A gurgulázás és tekergőzés - az ivarzás során is jelentkező - túlfűtöttséget, bizsergést válthat ki az állatból
  • A növény által kiváltott játék és a kergetőzés hasonló érzést kelthet bennük, mint amelyet a vadászat és a zsákmányállat elfogása során érezhettek

Hogy pontosan melyik változat az igaz, nem tudjuk. De talán mindegyik egyszerre. A lényeg az, hogy a cicák szertik és élvezettel rágják, pofozzák, gyűrik és vadásszák. A nepeta-lakton ópiumszerű hatóanyag semmilyen negatív hatással nincs a cicákra, de "fogyasztása" során a morfinhoz hasonló reakciókat és boldogságérzetet vált ki belőlük.

 Szerencsére bármikor hozzájuthatunk a macskamentához és szerezhetünk egy napot kedvencünknek!

Macskamenta

Macskamenta

 

Forrás: Háziállat.hu 

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Németh Berill

Asszisztens

Németh Berillnek hívnak, jelenleg Székesfehérváron lakom. Körülbelül fél éve költöztem ide Budapestről. Itt Székesfehérváron szereztem meg Állattenyésztő és állategészségügyi technikus végzettségemet, utána költöztem ide. Egészen kicsi korom óta állatokkal szeretnék foglalkozni. 12 éve önkénteskedem különböző állatmenhelyeken. Sokáig rehabilitációs csoportot vezettem az egyik menhelyen, ezzel segítve a kutyák mielőbbi gazdisodását. 17 éve lovagolok, legfőképp a tereplovaglás és a díjugratás körében. Mindig nagy álmom volt az állategészségügyben dolgozni ezért is végeztem el a technikusi képzést. Szerintem nagyon jó, hogy ezt a szakmát választottam. Szeretem a kihívást és ez a munkakör egyáltalán nem mondható monotonnak, hisz minden nap más. Mindig találkozunk érdekes esetekkel.

Sólyom Beatrix

Asszisztens

"Mindig egy jó ügy miatt szerettem volna cselekedni, igaz dolog mellett kiállni. Minden nap tanít, és egy új lehetőséget ad erre. Úgy gondolom, hogy a legtöbb ember számára házi állataink nyújtják az utolsó lehetőséget arra, hogy kapcsolatot teremthessenek az anyatermészettel. Ezért is nagyon fontos vigyázni rájuk. "

Szemenyei Gitta

2013-ban érettségiztem Székesfehérváron és 2015 tavaszán szereztem meg az Állattenyésztő és Állategészségügyi Technikusomat. Szeretem az állatokat, mindig is állatokkal szeretem volna dolgozni, foglalkozni.

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 8:00 - 20:00

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117