Macska karom ápolás – A legfontosabb tudnivalók

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 25.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

Macska karom ápolás – A legfontosabb tudnivalók

MacskakarmokSok kérdés merül fel a macska karom ápolással kapcsolatban.

 • Vágjam le én, vagy bízzam állatorvosra?
 • Mennyit vághatunk le a körméből?
 • Mit csináljunk, ha túl sokat vágtunk?

Íme, a legfontosabb tudnivalók a karom és körömvágásról!

 

 A karomélesítésre való hajlam elidegeníthetetlen része a macskalétnek, ezért mindenképp érdemes karomélesítő oszlopot beszereznünk, hogy megóvjuk bútorainkat, mindamellett, hogy a karomápolásban is segít, tekintve, hogy használatával ritkábban lesz szükség a körmök vágására.

Ez a felszerelés különösen lakásban tartott macskáknál fontos, ők ugyanis nem élesíthetik karmaikat odakint a fákon, vagy kerítésléceken. Az idősebb macskák gyakran szenvednek túlnőtt karmoktól. Ettől a kényelmetlenségtől rendszeres körömvágással megszabadíthatjuk őket. A túlnőtt köröm jele lehet az ízületi gyulladásnak is, s ha ez így van, akkor legyünk rendkívül tapintatosak körömvágáskor.

Hogyan vágjuk le a kedvenc körmét?

 • Nagyon fontos, hogy a körömvágásról szakszerű ismereteink legyenek, annak érdekében, hogy ne okozzunk az állatnak fájdalmat, vagy sebesülést. Kérjük meg az állatorvost, mutassa meg, hogyan kell a karmokat szakszerűen vágni.
 • Már kicsi korában szoktassuk kedvencünket a körömvágás gondolatához. Utánozzuk a vágó mozdulatokat, miközben finom nyomás alá helyezzük a körmöket, majd jutalmazzuk az állatot.
 • Amíg a kölyök körme lágy, vágás helyett reszelhetjük is, ez kevésbé okoz fájdalmat, bár nem biztos, hogy olyan jól tűri majd, mint a csipeszt.
 • Hetente ellenőrizzük cicánk körmeit, illetve az úgynevezett „fűkörmöket” vagy fattyúkörmöket is. Ha nyugalmi állapotban is kilátszik a karom – normális esetben ilyenkor teljesen eltűnik –, akkor azt le kell vágni.
 • Ha úgy tűnik, hogy a köröm benőtt a talppárnába, szóljunk azonnal az állatorvosnak, az ilyesmi ugyanis fájdalmas probléma, fájdalomcsillapítóra és antibiotikumra lehet szükség.Macskakarom
 • A felnőtt macskához használjunk speciális macskaköröm vágó ollót.(termék ajánló link ez alá)
 • Mielőtt belekezdenénk a műveletbe, fogjuk a cica mancsát az ujjaink közé, és finoman nyomjuk meg, hogy előbújjanak a karmok. A körömnek csak az átlátszó végét vágjuk, hogy elkerüljük a karom tövében futó eret és az így okozható vérzést.
 • Legyen a kezünk ügyében ezüst-nitrát pálcika (állatorvosnál kapható) és vatta, ha véletlenül megsértenénk az érzékeny részt. Ha vérezni kezd, ne essünk pánikba! Kezeljük ezüst-nitráttal, és szorítsuk oda kis időre a vattát. Ha továbbra sem akar elállni a vérzés, azonnal forduljunk állatorvoshoz.
 • Az ezüst-nitrát csíp, ha szükségesnek látszik az alkalmazása, nem árt, ha valaki lefogja közben az állatot.
 • Ha vérzést idéztünk elő, beszéljük meg az állatorvossal, hogyan kerülhető el a jövőben az ilyen komplikáció.
 • A karmok ellenőrzésekor a talppárnákat is ellenőrizzük, nincs-e rajtuk sérülés, idegen test, stb. Az ujjak közét is ellenőrizzük, nem érzékenyek-e. Ha valami szokatlant tapasztalunk, keressük fel az állatorvost.

Forrás: Házállat.hu

 

 

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Németh Berill

Asszisztens

Németh Berillnek hívnak, jelenleg Székesfehérváron lakom. Körülbelül fél éve költöztem ide Budapestről. Itt Székesfehérváron szereztem meg Állattenyésztő és állategészségügyi technikus végzettségemet, utána költöztem ide. Egészen kicsi korom óta állatokkal szeretnék foglalkozni. 12 éve önkénteskedem különböző állatmenhelyeken. Sokáig rehabilitációs csoportot vezettem az egyik menhelyen, ezzel segítve a kutyák mielőbbi gazdisodását. 17 éve lovagolok, legfőképp a tereplovaglás és a díjugratás körében. Mindig nagy álmom volt az állategészségügyben dolgozni ezért is végeztem el a technikusi képzést. Szerintem nagyon jó, hogy ezt a szakmát választottam. Szeretem a kihívást és ez a munkakör egyáltalán nem mondható monotonnak, hisz minden nap más. Mindig találkozunk érdekes esetekkel.

Sólyom Beatrix

Asszisztens

"Mindig egy jó ügy miatt szerettem volna cselekedni, igaz dolog mellett kiállni. Minden nap tanít, és egy új lehetőséget ad erre. Úgy gondolom, hogy a legtöbb ember számára házi állataink nyújtják az utolsó lehetőséget arra, hogy kapcsolatot teremthessenek az anyatermészettel. Ezért is nagyon fontos vigyázni rájuk. "

Szemenyei Gitta

2013-ban érettségiztem Székesfehérváron és 2015 tavaszán szereztem meg az Állattenyésztő és Állategészségügyi Technikusomat. Szeretem az állatokat, mindig is állatokkal szeretem volna dolgozni, foglalkozni.

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 8:00 - 20:00

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117