Száraz vagy nedves táp? – Melyik milyen hatással van a macskákra?

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 25.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

Száraz vagy nedves táp? – Melyik milyen hatással van a macskákra?

Száraz táp nedves tápNéhány állatorvos azt állítja, hogy nem az a lényeg, hogy a cica száraz tápot vagy házi kosztot eszik, hanem a táplálék minősége.

Mások viszont azt mondják, hogy a macskákat elsősorban lédús táplálékkal kell etetni a következő okokból kifolyólag:

A száraz eledelnek dehidratáló hatása lehet, amely húgyúti fertőzésekhez és vesebetegségekhez vezethet.

 

 A száraz eledeleknek jellemzően magas a szénhidrát tartalmuk, amely megnöveli:

  • a bélgyulladásos betegségek,
  • elhízás,
  • cukorbetegség és
  • rák kockázatát a macskáknál,

 mivel ezek kizárólagos húsevők.

A száraz macskakaja dehidratáló lehet

A száraz macskaeledelek nedvességtartalma kb. 5-10% ellentétben a 80%-al, melyet a nedves macskaeledelek tartalmaznak. Sok macskát, melyet elsősorban vagy kizárólag csak száraz eledellel etetnek, egész életükben alacsony szintű kiszáradás krónikus állapotában szenvednek.

 Ez az ásványi anyagok vizeletükben való nagyobb sűrűségéhez vezetnek, ami húgyúti betegségeket okozhatnak és hozzájárulhatnak a krónikus veseelégtelenséghez (más néven krónikus vesekárosodáshoz).

 Egyes macskák, különösen azok, amelyek természetüktől fogva soványak és aktívak és sok vizet isznak, jól bírják a prémium, magas fehérjetartalmú szárazeledelt. A macska gazdik, akik szárazeledellel etetik a macskájukat, csökkentik a húgyúti fertőzések és vesebetegségek kockázatát, ha a macskájukat ivásra ösztönzik.

Ezt lehet tenni:

  • Tisztán tartani az ivótálkát és minden nap friss vizet biztosítani
  • A házban több helyre is lehet vizes tálkákat tenni
  • Beszerezni egy kútszerű vizes tálkát
  • Üveg, fém vagy kerámia tálkákat használni a műanyag helyett

 A száraz macskakaja megnöveli az elhízás kockázatát

 A macskák kizárólagos húsevők és magas fehérjetartalmú étrendet igényelnek az optimális egészséghez. A nedves eledelek általában több állati-alapú fehérjét tartalmaznak, amíg a száraz eledeleknek gyakran magasabb a szénhidrát tartalmuk, amely súlygyarapodáshoz vezethet, mert a macskák többet esznek belőlük, hogy úgy érezzék, eleget tettek a fehérje követelményeiknek.

 Az a tény, hogy a tulajdonosok inkább szabadon hagynak egy egész tál szárazeledelt egész nap, mint inkább, hogy meghatározott étkezési időszakokat szabjanak meg, tovább növeli az elhízás valószínűségét. Mivel a macskák jobban szeretik az olyan ételeket, melyek erősen hús vagy zsír ízűek, a száraz keményítőtartalmú élelmiszereket gyakran zsírral vagy állati melléktermékekből készült porral vonják be. Ez teszi az eledelt annyira ízletessé, hogy a macska agyonzabálja magát.

 A túlsúlyosság egy csomó egészségügyi problémára hajlamossá teszi a macskát, beleértve a cukorbetegséget, rákot, májbetegséget és bizonyos bőrbetegségeket okoz. Ron Hines állatorvos szerint, 20-40%-a a macskáknak amelyeket, hagynak, hogy szabadon táplálkozzanak, elhíznak.

A macskák fogainak egészsége

 Száraz táp nedves tápA száraz macskakaja tisztábban tartja a macska fogait?

 Néhány tanulmány enyhe fogászati előnyt vélt felfedezni azoknál a macskáknál, amelyek szárazeledelt fogyasztanak. Azonban, habár a macska karcsú és aktív, sok vizet iszik és csak prémium magas fehérjetartalmú szárazeledelt eszik, az egészségügyi kockázatok csak szárazeledel fogyasztásánál valószínűleg fölülmúlják az előnyöket. Jean Hofve állatorvos azt tanácsolja, hogy a macska össz kalóriájának legalább 50%-a (de lehetőleg több) lédús ételből származzon.

 A nedves macskakaja és a pajzsmirigybetegség

 Néhány kutatás a pop-top konzerveket, hal ízesítéseket és melléktermékeket a macskák pajzsmirigy betegségével hozzák kapcsoltba. Habár nem lehet biztosra tudni, sok szakértő úgy véli, hogy az avas hal és a melléktermékek, melyeket gyakran használnak macskaeledelekben, különösen olcsó, rossz minőségű márkák azokkal az anyagokkal együtt, amelyeket bizonyos konzervdobozokhoz használnak, hozzájárulhatnak az egészségügyi problémákhoz.

Hofve inkább a nagyobb konzervdobozos macskaeledelek beszerzését ajánlja, mint a pop-topos eledeleket és a fagyasztott maradékokat (inkább üvegben tárold őket, mint fémdobozban).

 Ha le vannak hűtve, az eledelt szobahőmérsékletűre kell, melegíteni tálalás előtt- sok macska nem eszik hideg eledelt, mivel túlságosan is távol esik az áldozat természetes testhőmérsékletétől.

Száraz vagy nedves macskakaja?

 Száraz táp nedves tápA legtöbb macska a nedves macskaeledelt kedveli és örömmel zabálja be, mikor a gazdája ellátja vele, de a macskáknak, melyek szeretik a száraz eledelüket, problémás lehet az átállás, különösképpen, ha szabadon bármikor hozzájutottak. Hogy úrrá legyünk ezen az idegenkedésen, Hofve azt ajánlja, hogy naponta csak egy óráig hagyjuk kint a szárazeledelt.

Miután a macska hozzászokott az új etetési órarendhez, próbáljunk meg egy kis cicakonzervet adni neki mielőtt letesszük a száraz eledelt!

Ha éhes, sokkal valószínűbb, hogy ki fogja próbálni.

 Forrás: http://www.haziallat.hu/macska/taplalkozas/nedves-vagy-szaraz-macskaeledel/3327/

 

 

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Németh Berill

Asszisztens

Németh Berillnek hívnak, jelenleg Székesfehérváron lakom. Körülbelül fél éve költöztem ide Budapestről. Itt Székesfehérváron szereztem meg Állattenyésztő és állategészségügyi technikus végzettségemet, utána költöztem ide. Egészen kicsi korom óta állatokkal szeretnék foglalkozni. 12 éve önkénteskedem különböző állatmenhelyeken. Sokáig rehabilitációs csoportot vezettem az egyik menhelyen, ezzel segítve a kutyák mielőbbi gazdisodását. 17 éve lovagolok, legfőképp a tereplovaglás és a díjugratás körében. Mindig nagy álmom volt az állategészségügyben dolgozni ezért is végeztem el a technikusi képzést. Szerintem nagyon jó, hogy ezt a szakmát választottam. Szeretem a kihívást és ez a munkakör egyáltalán nem mondható monotonnak, hisz minden nap más. Mindig találkozunk érdekes esetekkel.

Sólyom Beatrix

Asszisztens

"Mindig egy jó ügy miatt szerettem volna cselekedni, igaz dolog mellett kiállni. Minden nap tanít, és egy új lehetőséget ad erre. Úgy gondolom, hogy a legtöbb ember számára házi állataink nyújtják az utolsó lehetőséget arra, hogy kapcsolatot teremthessenek az anyatermészettel. Ezért is nagyon fontos vigyázni rájuk. "

Szemenyei Gitta

2013-ban érettségiztem Székesfehérváron és 2015 tavaszán szereztem meg az Állattenyésztő és Állategészségügyi Technikusomat. Szeretem az állatokat, mindig is állatokkal szeretem volna dolgozni, foglalkozni.

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 8:00 - 20:00

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117