Új jövevény – A macskakölyök táplálása

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 30.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

Új jövevény – A macskakölyök táplálása


Kölyökmacska táplálásA kölyköket már fiatalkorban rá kell szoktatni a sokoldalú táplálkozásra, 4-5 hónapos korukra kialakul az ízlésük, ezen később már nagyon nehéz változtatni, előfordulhat, hogy az ilyen macskák inkább nem esznek semmit, ha nem kapják meg a számukra kedves eledelt.

 A kismacskákat 8-9 hetes korukig az anyjuk eteti, azonban 5-6 hetes koruk körül megkezdhetjük a kiegészítő táplálást. Adjunk nekik felváltva zabpehelyből vagy grízből álló pépet 7,5%-os konzervtejjel dúsítva és tojássárgáját mézzel összekeverve. Ehhez adhatunk megsütött darált marhahúst fűszerek nélkül, kéz melegen. A kicsik hasát minden étkezés után masszírozgassuk egy kicsit, így serkenthetjük az ürítést. 3-4 hetes korban már ehet a cica konzervételt is. A kereskedelemben kaphatók külön kismacskáknak készült konzervek.

 

A helyesen táplált kismacska jól ki van párnázva, szeme tiszta, szőrzete tömött, pehelypuhaságú gyerekbunda, figyelmes és élénk.

Milyen gyakran adj enni a kiscicának?

  • A 12 hetesnél fiatalabb kiscicáknak naponta ötször kell enni, adni,
  • a 12-16 hetes cicáknak napi négy,
  • a 16 hetes korú kiscicáknak pedig napi 2-4 alkalommal kell táplálékot biztosítanod.

A legtöbb macskaszakértő úgy véli, hogy a cicákat egészen 6 hónapos korig napi háromszor kell megetetni. A konzervből (vagy fiatal macskáknak való cicapépből) csak bizonyos időközönként adj neki, a száraz eledel pedig mindig legyen számára is elérhető.

A kiscicák macskatejen nőnek fel

Érdekes, hogy a kiscicák rendszerint kiválasztanak egy csecsbimbót, amihez a végletekig ragaszkodnak. Így láttunk már olyan esetet, ahol a kiválasztott csecsbimbó rendkívül kevés tejet adott, és a cica annak ellenére ragaszkodott hozzá, hogy a mellette lévő, nem használt csecs bőségesen tele volt.

A kiscicákat célszerű naponta digitális mérlegen mérni, annak érdekében, hogy fejlődésüket nyomon tudjuk követni. Nagyon fontos hogy mindig ugyanabban az időben mérjünk, ellenkező esetben hibás következtetést vonunk le.Az anyacica rendszeresen nyalogatja kölykeit, ennek a szociális funkciója mellet fontos szerepe a kicsi székletének eltávolítása és a bélműködés beindítása.

Az első két hét során a kiscicák gyakorlatilag az egész napot

alvással és evéssel töltik. Ha sírnak az etetés alatt vagy után, akkor

betegek, vagy nincs elég teje az anyának. Ha túl sokat sírnak, akkor azonnal forduljon állatorvoshoz!

Kölyökmacska táplálásaHa elégtelen az anya teje, akkor napi 1-3 alkalommal kiegészítő etetésre lehet szükség. Ez minden ötnél nagyobb számú alom esetében eleve szükséges lehet, de anyánként változó. Személyes tapasztalat, hogy a tejtermelés jellemzően öröklődik.

A kiscica nem ihat tehéntejet

 Ha nincs macska tejpótló, akkor kecsketejet is használhat, de soha ne adjon a kicsiknek tehéntejet.

Ha az anya elpusztult, elutasítja az almot, nincsen teje, a kicsik sírnak, tömegük stagnál vagy csökken. Ebben az esetben a kicsiket mesterségesen kell felnevelni.

Etetés esetén:

  • 2 hetes életkor alatt 2-3 óránként,
  • 2-4 hetes kor között pedig 3-4 óránként kell őket etetni.

Kölyökmacska táplálásaA kicsiket mesterségesen felnevelni nagyon nehéz, hiszen egy 4-es alomnál, ha figyelembe vesszük a táp elkészítési idejét és az etetésre fordított időt gyakorlatilag az illető nem alszik eleget, így segítségre mindenképpen szüksége van.

Forrás:

Háziállat.hu Kismacska etetése

 

 

 

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 09:00 - 20:00

Ebben az időszakban a kórházi betegek vizsgálatát és kezelését végezzük, ekkor csak az életveszélyes állapotban lévő betegeket és a műtétre érkezőket hívjuk be.

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 18:00
Szombat-vasárnap:ZÁRVA

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117