Hogyan tápláljuk az idős macskánkat?

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 25.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

Hogyan tápláljuk az idős macskánkat?

Idős macska táplálásaAz aktív, egészséges macskáknak tökéletesen megfelel a jó minőségű konzerv vagy száraz eledel, melyet a kifejlett állatok táplálására állítottak össze.

A Waltham állatorvosai és táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberei felfedezték, hogy szoros összefüggés van a macskák kora és étvágya között.

A 10-14 éves macskák jóval több táplálékot fogyasztanak, mint a fiatalok. Ha a megnövekedett eledel mennyiséget a testsúlyhoz mért energia bevitelként nézzük, akkor is ugyanerre a megállapításra jutunk.

 

Nyilvánvaló ebből, hogy az idős macskáknak több kalória kell. De vajon miért?

A válasz abban rejlik, hogy táplálkozásuk során a tápanyagot egyre kevésbé hasznosítják.

Az emészthetőség

Ha a 100 gramm elfogyasztott szárazanyagból, 87 grammnyi beépül a macska szervezetébe, 13 grammnyi pedig távozik, akkor azt mondhatjuk, hogy az emészthetőség 87 %. Ha ismerjük az etetéskor bevitt tápanyag mennyiségét s megmérjük azt követően a bélsárral távozó mennyiséget, ki tudjuk számítani, mennyi fehérjét, zsírt, szénhidrátot stb. tudnak megemészteni a macskák. 18 hónapostól 14 éves korig vizsgáltak a macskák emésztési sajátságait, a Waltham tudósai.

Az eredmény nagyon érdekes. Ahogy idősödnek kedvenceink, az étrendjükben szereplő fehérjét és zsírt annál kevésbé tudják megemészteni. Minthogy ezek energiaszolgáltató anyagok, ez egyúttal azt is jelenti, hogy csökken az a képességük, hogy táplálékukból energiát nyerjenek. Ennél fogva természetes, hogy ahogy az emészthetőség csökken, úgy esznek egyre többet cicusaink, hogy változatlan napi energia-éhségüket csillapíthassák.

Termék ajánló link

Az elhízás

A közhiedelemmel ellentétben a Waltham kutatások arra az eredményre jutottak, hogy az idős túlsúlyos macskák száma nem túl magas. A kutatási eredmények azt mutatták, hogy a legtöbb túlsúlyos cica a középkorúak közül kerül ki.

Mi az ideális táplálék az idős cicusnak?

A Waltham legutóbbi kutatási eredményeinek figyelembevételével most azt mondhatjuk, ideje megint megnéznünk a nyolc éves, vagy annál öregebb macskák táplálékának optimális összetételét.

  • Tartalmazniuk kell ugyanazt a (vagy inkább kicsivel több) kalóriamennyiséget, mint ami fiatalabb kedvenceinknek szükséges;
  • A fehérjemennyiség legalább akkora kell legyen, mint ami a felnőtt állatoknak szükséges;
  • Ugyanannyi, vagy inkább valamivel több zsírt igényelnek;
  • Nyomelemekben és B vitaminban a korábbinál gazdagabb, de kisebb foszfortartalmú, nagyon magas emészthetőségű táplálékra van szükségük.

Mit adjunk nekik?

Az a cica, akinek esetleg már nincs meg minden foga, napi 3-könnyebb étkezést igényel. A húsdarabokat vágjuk apróra, vagy adjunk konzerves macskatápot. A bélmozgások idős állatokban enyhébbek, ezért - főleg kevés mozgás mellett - hajlamosak lehetnek az ilyen macskák szorulásra.

Ne adjunk neki csontot, viszont a táp tartalmazzon több rostot, olajat, zsírt a könnyebb ürítés miatt. Friss víz mindig legyen a macska előtt!

Milyen gyakran adj enni az öregedő macskának?

A legtöbb idős macska túlsúlyos, de vannak olyanok is, amik nagyon soványak és az étvágyuk sem a régi már. Egy túlsúlyos öreg macska általában megelégszik a megszokott időben kiporciózott adagjával, de egy sovány, rossz étvágyú macska, ami ráadásul még válogatós is, jobban díjazza, ha akkor ehet, amikor megéhezik. A rutin vizsgálatok alatt kérdezd meg az állatorvost arról, hogyan alakítsd az étrendet és a táplálkozási időt a macskád igényeinek megfelelően.

Forrás:

Háziállat.hu Idős macska etetése

 

Háziállat.hu Macska etetése macskatáp

Háziállat.hu Kiscicák, nagycicák és agg macskák etetése

 

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 09:00 - 20:00

Ebben az időszakban a kórházi betegek vizsgálatát és kezelését végezzük, ekkor csak az életveszélyes állapotban lévő betegeket és a műtétre érkezőket hívjuk be.

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117