Házi koszt, vagy macskatáp?

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 25.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

Házi koszt, vagy macskatáp?

Macska táplálásaA macska háziasítása már nagyon régen, i.e. 3000 táján, Egyiptomban kezdődött el. A földművesek rájöttek, hogy ez a kis szőrős és öntörvényű lény kiválóan alkalmas a magtárak őrzésére, mert kíméletlenül elpusztítja a terményt dézsmáló rágcsálókat és egyéb kártevőket, ő maga viszont semmilyen kárt nem tesz az embereknek értékes dolgokban. Ennek következtében a kártékony betolakodók elleni védekezésért cserébe a macskának búvó- és pihenőhelyet, valamint saját ételeink maradékaiból ennivalót kínáltunk fel.

 

És ezt követően több ezer évig az ember és a macska vígan éldegéltek egymás mellett, tehát jogosnak merülhet fel az a kérdés, hogy ha a macskának ilyen hosszú ideig megfelelt az emberek ételmaradéka, akkor mi értelme van a tápoknak, és vajon azok nem csak a fogyasztói társadalom legújabb találmányai közé tartozó termékek egyikét képezik-e?

 Ezzel kapcsolatban két dolgot kell szem előtt tartanunk. Az egyik, hogy bár a macska valóban nagyon sokáig eléldegélt az emberi ételmaradékokon, de azok a maradékok nem a mai agyonfinomított, agyoncukrozott és túlsózott, tartósítószereket, színező- és egyéb mesterséges adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerekből származtak. A másik, hogy a „régi” macskák természetes környezetben éltek, rendszeresen vadásztak, így a táplálóanyag ellátásbeli hiányosságaikat a természetből ösztönösen pótolni tudták (ugyanúgy, ahogy erre a mai, vidéken vagy zöldövezetben élő, nagy területeken mászkáló kijáró cicák is többnyire képesek).

 Vagyis, amikor az állat nem kapott elég fehérjét, akkor elkapott egy-két egeret (amely biztos, hogy nem evett előtte valamilyen rágcsálóirtó szert), madarat vagy szöcskét, ha rosthiányban szenvedett evett egy kis füvet vagy egyéb növényt (amelyek nem műtrágyázott talajon, viszont tiszta levegőben termettek), ásványi anyag- és vitaminpótlása érdekében pedig belekóstolt friss (és nem permetezett) gyümölcsökbe vagy evett egy kis földet. Tehát ezekben a régi időkben a macskáknak nem az emberek által meghagyott maradékok jelentették a fő táplálékforrást, hanem az, amit saját maguknak megkerestek vagy megfogtak, így az ember által felkínált falatok csak megkönnyítették és kényelmesebbé tették az életüket.

 Az utóbbi 45-50 évben azonban a macskatartás kultúrája óriásit változott és egyre több cica szorul a nagyvárosi lakásokban a négy fal közé úgy, hogy kertet, erdőt vagy mezőt talán soha életében nem is fog látni, és vadászni sem tanult meg anno kölyökkorában az anyjától. Ezeknek a házi kedvenceknek a táplálékellátása csakis tőlünk, a gazdáiktól függ, tehát ha nem szakszerűen és nem az életmódjuknak, vagy a fajtájuk speciális igényeinek eleget téve tápláljuk őket, akkor bizony könyörtelenül meg fognak betegedni.

 Tehát amikor állást foglalunk a macskatápok vagy a házi koszt mellett és ellen, jól gondoljuk át, hogy a saját macskatartási körülményeink mellett melyiknek van inkább létjogosultsága.

 Macska táplálásaA macska nem eszik sokat, így egy átlagos háztartásban többnyire mindig akad annyi, a táplálására még alkalmas maradék, amellyel megetethetjük, de ha külön akarunk neki vásárolni élelmiszereket, az sem szokott túl nagy gondot jelenteni.

Ugyanakkor vegyük figyelembe, hogy az általunk elkészített takarmánykeverék egyáltalán nem biztos, hogy biztosítja a macska energia- és táplálóanyag-szükségletét, hiszen a szervezete rengeteg, az életfolyamataihoz szükséges anyagot képtelen előállítani. Így, ha a házi koszt nem kellően változatos, ráadásul a hiányokat az állat nem is lesz képes az ösztöneire hagyatkozva pótolni a természetből (mert kizárólag lakásban tartják), hamarosan akár egyszerre többféle betegség is kialakulhat nála.

 A házi koszttal való etetés során nagyon sok problémát okoz az állat finnyássága, mert a gazdák többsége pusztán szeretetből hajlamos csakis azokkal az élelmiszerekkel megkínálni kedvencét, amelyeket az a legszívesebben fogyaszt, vagy a nem megfelelően összekevert eledelből a macska csak azokat a falatokat fogja kienni, amelyre éppen gusztusa van. A macskák szuperprémium minőségű macskatáppal való etetése rendkívül kényelmes és praktikus, hiszen ezeknek az eledeleknek az összeállítását nagyon komoly, hosszadalmas és alapos tudományos kutatómunka előzte meg, így összetételük pontosan illeszkedik a macska igényeihez, vagyis megvan bennük minden olyan anyag, amelyre az adott korú, élettani állapotú vagy fajtájú cicának szüksége van.

 A tápok jó szolgálatot tesznek még akkor, amikor valamilyen speciális igény kielégítésére van szükség. Ilyen lehet például a hosszúszőrű fajtákban a lenyelt szőr gyomorbeli vagy bélbeli feloldása, a húgykövesedésre hajlamos egyedek húgykőmegelőzése- vagy húgykőoldása, esetleg az elhízott macska fogyasztása.

Ha táppal etetjük az állatot, csak annyi a dolgunk, hogy kiválasztjuk a számára legmegfelelőbb, jó minőségű terméket, és betartva a csomagolásán feltüntetett etetési útmutatókat, minden nap kimérjük a táljába az adagját.

 A házi koszt kontra macska táp vitában sokszor felmerül az ár kérdése, konkrétan az, hogy a tápok többe kerülnek, mint a házi koszt. Ezzel kapcsolatban tisztáznunk kell valamit.

A házi koszt nem az egyébként szemétbe való ételmaradékok gyűjtőneve, a kutya és a macska (de a többi kedvtelésből tartott állatunk egyike) sem disznó. Az állateledel boltokban olcsón megvásárolható húsfélék (csontos húsadalékok, csirkenyak, csirkefej stb.) nyersen az állat elé dobva, vagy a nap végén a tányérokról összeszedett ételmaradékok összevegyítése ugyancsak nem tartozik az otthon, házilag összeállított takarmánykeverék kategóriájába. A házi koszt alatt a macska számára megfelelő alapanyagokból gondosan összeállított, megfőzött és az esetleges szükséges egyéb kiegészítő anyagokat is tartalmazó takarmánykeveréket értjük – ami ugyanúgy pénzbe, esetenként sok pénzbe kerül, mint egy jó minőségű, prémium macskatáp.

Macska táplálásaMaga az állattartás is mindenképpen pénzbe kerül, tehát aki úgy érzi, hogy nem tudja előteremteni a macskája (vagy bármilyen más állata) táplálásához szükséges anyagi fedezetet, annak egyáltalán nem lenne szabad állatot tartania.

(Ha ugyanis még az állat megfelelő táplálását sem bírja el valakinek a pénztárcája, hogyan fogja kifizetni az állat – és ez által közvetve – a saját egészségének megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges féreghajtó kezeléseket, védőoltásokat, vagy a kedvence megbetegedése esetén az állatorvosi- és gyógyszerköltségeket?).

Ugyanakkor abban tényleg van némi igazság, hogy az állandóan ellenőrzött összetételű, kiváló minőségű macskatáp összességében többe kerül, mint egy silányabb minőségű, rosszabb alapanyagokból összeállított névtelen táp, vagy a házi koszt, ugyanakkor szuperprémium minőségű eledelek etetése mellett nem kell külön időt szánni a cica napi adagjának elkészítésére, és biztosak lehetünk abban is, hogy a macska minden számára szükséges táplálóanyaggal el lesz látva. És azt se felejtsük el soha, hogy az egészség megőrzése mindig kevesebbe kerül, mint egy kialakult betegség meggyógyítása (már, ha ez lehetséges lesz egyáltalán).

 Dr. Fodor Kinga, állatorvos

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Németh Berill

Asszisztens

Németh Berillnek hívnak, jelenleg Székesfehérváron lakom. Körülbelül fél éve költöztem ide Budapestről. Itt Székesfehérváron szereztem meg Állattenyésztő és állategészségügyi technikus végzettségemet, utána költöztem ide. Egészen kicsi korom óta állatokkal szeretnék foglalkozni. 12 éve önkénteskedem különböző állatmenhelyeken. Sokáig rehabilitációs csoportot vezettem az egyik menhelyen, ezzel segítve a kutyák mielőbbi gazdisodását. 17 éve lovagolok, legfőképp a tereplovaglás és a díjugratás körében. Mindig nagy álmom volt az állategészségügyben dolgozni ezért is végeztem el a technikusi képzést. Szerintem nagyon jó, hogy ezt a szakmát választottam. Szeretem a kihívást és ez a munkakör egyáltalán nem mondható monotonnak, hisz minden nap más. Mindig találkozunk érdekes esetekkel.

Sólyom Beatrix

Asszisztens

"Mindig egy jó ügy miatt szerettem volna cselekedni, igaz dolog mellett kiállni. Minden nap tanít, és egy új lehetőséget ad erre. Úgy gondolom, hogy a legtöbb ember számára házi állataink nyújtják az utolsó lehetőséget arra, hogy kapcsolatot teremthessenek az anyatermészettel. Ezért is nagyon fontos vigyázni rájuk. "

Szemenyei Gitta

2013-ban érettségiztem Székesfehérváron és 2015 tavaszán szereztem meg az Állattenyésztő és Állategészségügyi Technikusomat. Szeretem az állatokat, mindig is állatokkal szeretem volna dolgozni, foglalkozni.

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 8:00 - 20:00

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117