Felnőtt macska táplálása

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 25.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

Felnőtt macska táplálása


Macska táplálásaKifejlett macskáknak - kilenc hónapos kortól kezdve - csak napi 1-2 étkezésre van szükségük. Az alapvető tápanyagok közül a macskák számára a legfontosabb a fehérje, ebből igényel a legtöbbet. Bizonyos aminosavak (a fehérjék alkotórészei) elengedhetetlenül fontosak a számára, ezek egy része csak állati eredetű táplálékban van jelen. Az egyik ilyen aminosav a taurin, amelynek hiánya súlyos szívbetegséghez vezethet. Zsírigénye is jelentős, és fontos, hogy egy bizonyos telítetlen zsírsav (arachidonsav) - amely szintén csak állati eredetű zsírokban, olajokban van meg - a macska számára nélkülözhetetlen.

 

A szőr minőségének fenntartásához ezen kívül szüksége van még növényi olajokra is. Szénhidrátigénye nem túl nagy, és jó, ha tudjuk, a keményítőt nem tudja a macska emészteni, tehát gabonaféléket, rizst, burgonyát csak alaposan megfőzve adhatunk kedvencünknek. Fiatal macskáknak nem jó répacukrot (ezt használjuk mi is édesítésre) adni, idősebbek pedig nem tudják jól emészteni a tejcukrot, ezért tehéntejtől hasmenésük lehet.

Ezeket a táplálkozási igényeket jól ismerik az állati tápszereket gyártó szakemberek, készítményeik egyre nagyobb számban kaphatók már nálunk is.

A csont nélküli színhúson felnevelt állatok görbe lábúak, púpos hátúak lesznek, kialakul az angolkór. Ennek elkerülése érdekében adjunk a cicának csirkenyakat, csirke szárnyat, farhátat, halat és olajos halkonzervet.

Macska táplálása A csirke- és marhahúst adhatjuk a macskának nyersen is, ellentétben a sertéshússal. Meg kell említeni, hogy az állati húslisztekkel, húsokkal átvihető, túlnyomórészt kérődző állatokat megbetegítő, utóbbi időben hírhedtté vált szivacsos agyvelőkórt (BSE, "kergemarhakór") macskában is leírták 1-2 esetben, de ez ideig Magyarországon még egy esetről sem tudunk. Ezen kórokozó ellen sajnos az sem segít, ha a húst megfőzik. A sertéshús tartalmazhatja az Aujeszky-féle betegség vírusát, ami halálos a macskák és más húsevő állatok számára is. Sertéshúst és belsőségeket csak megfőzve adhatunk.

 A 6-7 hónapos állatokat naponta kétszer, a felnőtt állatokat pedig egyszer etessük. Az ételmaradékot 15-20 perc múlva távolítsuk el, az edényt mossuk tisztára. Felnőtteknek elegendő, ha testtömeg-kilogrammonként 5-7 dkg eleséget adunk. Lakásban tartott állatnál ez az adag a macska súlyától függően lehet kevesebb is. Mindig legyen friss vize.

A macska konyhasóigénye kicsi, 0,5-1% elegendő. Az eleség legyen kéz meleg, langyos, a hűtőszekrényből kivett ételt melegítsük fel.

Ne adjunk a macskának:

  • cukrot (emésztési zavar),
  • marhainat (nyelőcső-eltömődés),
  • sok tehéntejet (hasmenés),
  • nyers sertéshúst és belsőséget (Aujeszky-féle betegség),
  • sok májat (A-vitamin-túladagolás),
  • fűszeres ételeket (gyomorhurut),
  • fagyott húsokat (gyomorgyulladás, hasmenés),
  • műanyag héjú húsárut, szalámivéget (bélelzáródás).

Milyen gyakran adj enni a felnőtt macskának?

 A legtöbb serdülő- és felnőtt macska napi 2-4 étkezéssel is beéri, a válogatós és a súlyhiányos macskák nagyjából háromszor esznek naponta. Persze a macskák általában véve sokkal jobban szeretnek az általuk meghatározott időpontokban enni, ha rajtuk múlik, akkor napi tízszer-hússzor is falatoznának. Az állatorvosok arra figyelmeztetnek bennünket, hogy a szabadon táplálkozó macskák 20%-40%-át az elhízás veszélye fenyegeti, ezért ez egy kockázatos stratégia, az ilyen macskák soha nem lesznek karcsúak és aktívak.

Következésképpen, jobb, ha korlátozod a macska táplálkozási idejét, és több teret hagysz a fizikai aktivitásnak, hogy esélye se legyen pufókká válni, hanem szép karcsú maradjon. Ha a macskád dundi, akkor legjobb, ha reggeliben megtöltöd a tálkáját száraz eledellel, de nem töltöd újra a tálat, valahányszor kiürül.

 Macska táplálásaHa egyszerre több macskát is tartasz

Akkor tudnod kell, hogy minden macskának másak a táplálkozási szükségletei. Főleg, ha az egyik macska fiatalabb, mint a másik, az egyik kövérebb, a másik karcsúbb, vagy soványabb. Ebben az esetben azt ajánlom, hogy minden macska külön-külön kapjon enni, egy elkülönített szobában, és ami a legfontosabb: fix időpontokban.

Minden egyes etetésnél hagyd a tálat 20 percig a macska előtt, majd vedd el tőle. Ha minden macskádat külön-külön eteted meg, akkor nagyon könnyen észreveheted, amikor az étvágytalanság problémája lép fel valamelyiküknél. Ez pedig köztudottan a betegség első jelei közé sorolható.

Bizonyos állatorvosok azt javasolják, hogy tedd az ételt a konyhaszekrény egy ajtóval ellátott rekeszébe, és amikor nincs itt a tulajdonképpeni étkezés ideje, hajtsd be az ajtót, így a fiatalabb és a soványabb macskák akkor juthatnak hozzá a táplálékhoz, amikor csak akarnak. És ezzel megakadályoztad azt, hogy a kövérebb macskák hozzáférjenek a magas kalória tartalmú eledelhez, vagy azt, hogy elegyék az ételt soványabb társaik elől.

 Forrás: 

Háziállat.hu kiscicák, nagycicák és agg macskák etetése
Háziállat.hu macska etetése

 

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Németh Berill

Asszisztens

Németh Berillnek hívnak, jelenleg Székesfehérváron lakom. Körülbelül fél éve költöztem ide Budapestről. Itt Székesfehérváron szereztem meg Állattenyésztő és állategészségügyi technikus végzettségemet, utána költöztem ide. Egészen kicsi korom óta állatokkal szeretnék foglalkozni. 12 éve önkénteskedem különböző állatmenhelyeken. Sokáig rehabilitációs csoportot vezettem az egyik menhelyen, ezzel segítve a kutyák mielőbbi gazdisodását. 17 éve lovagolok, legfőképp a tereplovaglás és a díjugratás körében. Mindig nagy álmom volt az állategészségügyben dolgozni ezért is végeztem el a technikusi képzést. Szerintem nagyon jó, hogy ezt a szakmát választottam. Szeretem a kihívást és ez a munkakör egyáltalán nem mondható monotonnak, hisz minden nap más. Mindig találkozunk érdekes esetekkel.

Sólyom Beatrix

Asszisztens

"Mindig egy jó ügy miatt szerettem volna cselekedni, igaz dolog mellett kiállni. Minden nap tanít, és egy új lehetőséget ad erre. Úgy gondolom, hogy a legtöbb ember számára házi állataink nyújtják az utolsó lehetőséget arra, hogy kapcsolatot teremthessenek az anyatermészettel. Ezért is nagyon fontos vigyázni rájuk. "

Szemenyei Gitta

2013-ban érettségiztem Székesfehérváron és 2015 tavaszán szereztem meg az Állattenyésztő és Állategészségügyi Technikusomat. Szeretem az állatokat, mindig is állatokkal szeretem volna dolgozni, foglalkozni.

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 8:00 - 20:00

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117