A macska és a vadászösztöne

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 30.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

A macska és a vadászösztöne

vadászatA macskáknak a vérükben van a vadászat, semmit sem tehetsz ellene. Inkább próbáld megérteni a macskád ösztönei által diktált viselkedését, és ne ess kétségbe, ha rajtakapod, amint éppen egereket vagy madarakat üldöz!

A macskában rendkívül erős a vadászösztön, a zsákmány bekerítése fontos szerepet játszik az életében. Füleit képes a testétől különállóan mozgatni, minden apró zajt észlel velük. Szemeivel a legkisebb mozgást is észreveszi. Fogai és karmai segítségével tökéletesen elejti a zsákmányt, fákra mászik, fatörzseket belez ki.

 

 
   

Mancsaival bármilyen felületen olyan óvatosan tud lépkedni, úgy, hogy az emberi fül meg sem hallja. Lesből támad, áldozatának esélye sincs a menekülésre. Persze nem minden macska ügyes vadász. Ha kölyökkorában nem tanította meg vadászni az anyja, nagyon kicsi annak a valószínűsége, hogy elejtett prédát hoz haza neked.

 Hogyan tanulnak a kiscicák vadászni?

 A kiscicák vadászleckéje a következőképpen zajlik:

  • Először az anyamacska hazahozza a prédát, beengedi az alomba, és a kölykei szeme láttára végez vele. A következő alkalommal is ugyanez történik, azzal a különbséggel, hogy a kiscicákat arra ösztönzi, hogy ők is kapcsolódjanak be.
  • Tehát az anyamacska egy megsebzett állatot hoz a kiscicáinak, amit a szemük láttára megöl, aztán a kiscicákra is rákerül a sor, hogy megmutassák, mit tanultak.
  • A következő lecke arról szól, hogy az anyamacska élő prédát hoz a kiscicáinak, amit nekik kell megsebesíteniük és megölniük. Amikor mindent megtanultak, együtt mennek el vadászni az anyjukkal.

 Ha a kiscicákat azelőtt elszakítják el az anyjuktól, mielőtt még megtanultak volna vadászni, akkor egyedül kell boldogulniuk. És ha az anyamacska soha életében nem vadászott még, akkor nem lesz mit továbbadnia az utódoknak. Sok macska nem tanult meg elég jól vadászni, ezért ha el is ejti a zsákmányt, nem minden esetben öli meg azt.

 Ez lehet az oka annak is, hogy a gazdik olykor a szőnyegen kiterített madarat, vagy egeret találnak. Egy ügyes vadász véghez is viszi a feladatot.

Egy másik elmélet szerint, ha a macska hazaviszi az elejtett zsákmányt, azzal azt akarja kifejezni, hogy ő is hozzájárul a családi éléskamra feltöltéséhez.

Egy harmadik elmélet szerint viszont a macska azért viszi haza a zsákmányt, mert ott biztonságban elfogyaszthatja.

 Élő préda - Mit tehetsz vele?

 vadászatAz élő préda sok gondot okozhat a macska gazdájának. Sokan nem tudják, mihez kezdjenek a rágcsálókkal vagy a szárnyukkal verdeső madarakkal, sosem tudják, mihez kezdjenek velük. Ilyen esetekben kiálts rá a macskára, aki ezután eloldalog, szájában a vergődő zsákmánnyal.

 De megteheted azt is, hogy ráveszed a macskát, hogy engedje el a prédát, és a következő fél órát azzal töltheted, hogy a préda után szaladgálsz - ha az nem sebesült meg nagyon - körbe-körbe a szobában.

Egyszóval el kell döntened, hogy melyiket választod. Ha a préda megsebesült, a gazdinak egy újabb nehéz döntést kell meghoznia. Fel kell mérned a helyzetet, és ha úgy véled, hogy a sérülések komolyak, vidd el az állatot az állatorvoshoz, vagy ha szerinted nem bírná ki az utat, akkor hívd ki hozzá az állatorvost!

Egy másik kellemetlen probléma, amibe szinte minden macskatulajdonos beleütközik az, hogy a cica nem mindig eszi is meg, amit megfogott. Egy vadmacska megeszi, amit elejtett, de egy háziasított, jól táplált macskának nincs szüksége a zsákmányra, csak a vadászat kedvéért fogja meg azt.

 Játék, avagy az életre való felkészülés

 A macska vadászatban alkalmazott technikáit játék közben is megfigyelhetjük. A kölyökkori földön kúszás, ide-oda ugrándozás, boxolás, a levegőben repkedő dolgok pofozgatása, az ugrándozás mind-mind az élet iskolája, az életre való felkészülés.

vadászatHa amiatt aggódsz, hogy játék közben akaratlanul is vadászatra buzdítod a macskádat, ne tedd - ez csupán segít neki kiereszteni a gőzt, és a vadászat iránti vágya is csökken. Persze ez korántsem jelenti azt, hogy most már nem fogja hazahozni az elejtett zsákmányait, de mindenesetre csökkenti annak a valószínűségét, hogy ez újra megtörténjen.

Forrás: http://www.haziallat.hu/macska/viselkedes/macska-vadaszoszton/3289/

 

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 09:00 - 20:00

Ebben az időszakban a kórházi betegek vizsgálatát és kezelését végezzük, ekkor csak az életveszélyes állapotban lévő betegeket és a műtétre érkezőket hívjuk be.

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 18:00
Szombat-vasárnap:ZÁRVA

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117