Hogyan lesz a macskánk jól nevelt?

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 25.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

Hogyan lesz a macskánk jól nevelt?

NevelésTetszenek azok a képek, amelyeken egy aranyos kiscica játszik egy fonallal a kiskosárban? Szép képek ezek, de csak a naptárokon ilyen egy cica. Az igazi macskák kicsiny terroristák: bepiszkítják a perzsaszőnyeget, szétkarmolják a függönyt, és a szemeteskuka tartalmát széthordják szerény hajlékodban.

Szerencsére lehet nevelni a macskákat is. Mielőtt lemondanál a macskáról, és inkább egy kutya mellett döntenél, javasoljuk, hogy kövesd az alábbi tanácsokat, amelyek segítségével meg tanulhatod irányítani a cicákat.

 

Használati utasítás

 • A macska viselkedésének megértése

Az ókori egyiptomiak istennőkként tisztelték a macskákat független, titokzatos és zárkózott természetük miatt (ma inkább sznoboknak neveznénk őket). Annak ellenére, hogy érzelmileg épp olyan igényesek, mint a kutyák – szeretik, ha dédelgetik őket és játszanak velük –, kevésbé viszonozzák a gazdi gesztusait, gyakran úgy tesznek, mintha egyáltalán nem érdekelné őket az, aki gondjukat viseli.

Bár a macskák gyakran bosszantóak lehetnek, soha ne feledjük, hogy nem idegesíteni akarnak, hanem viselkedésüknek mindig megvan a magyarázata (biológiai, orvosi vagy pszichológiai szempontból). Cicád például nem tudja, hogy a szőnyeg, amit bepiszkított, sokba került (feltételezzük, hogy egy nőstény macskáról van szó). Ő csak azt tudja, hogy az alomját a mosógép mellé költöztetted, amitől fél, vagy, hogy egy új macskaalmot vettél, amit ő nem szeret.

Bár jó emlékezőtehetsége van macskádnak, ő nem fogja érteni, hogy miért nyomod az orrát a piszokba. Egyszerűen csak félni fog tőled, és ez lesz a legnagyobb akadálya annak, hogy cicádat valamire is megtanítsd.

A macskák meglehetősen értelmes teremtmények, és minden viselkedésüknek megvan a magyarázata.

A következő tulajdonságok jellemzik a macskákat.

A macskák:

 • Vadászok (az egerek tudják ezt).
 • Területi ösztönnel rendelkeznek.
 • Szeretnek felugrani magas helyekre, valamint szívesen kúsznak be sötét zugokba és repedésekbe.
 • Éjszakai életet élnek.
 • A nap 50-75%-át átalusszák (lusták!).
 • Az étkezési helyüktől távol ürítenek (ez mindenkinek jó).
 • Szeretik a tárgyakat karmolni (karmaik egészsége érdekében szükségük van a tárgyak karmolására).
 • Szeretnek játszani különböző tárgyakkal, különösen, ha egyedül maradnak hosszabb időre.

Ezek a tárgyak a következők: szobanövények, a szél fújta függönyök, elektromos vezetékek, cipőfűzők, a székek huzatának rojtjai, valamint a nyitott szemetes kosár.

 • Nem reagálnak a kisgyerekek agresszív támadásaira.

Most, hogy már ismered a macskák jellemzőit, könnyebben kitalálhatod, mi rejtőzik a „rossz" viselkedés mögött. Leggyakrabban ez egészségügyi okokra vagy életmódbeli illetve a környezet változásaira vezethető vissza.

Egészségügyi okok

 
   

NevelésHa a macska furcsán viselkedik, győződj meg arról, hogy nincs-e valami betegsége. A húgyúti fertőzések okozhatnak véletlenszerű vizelést, a veszettség pedig – bár ez a védőoltások mellett nem valószínű – agresszív viselkedést válthat ki. A legrosszabb dolog, amit tehetsz, hogy megbünteted a macskát, főleg ha nem is hibás.

Életmód és környezetváltozás

 • Egy kisbaba, egy új kutya vagy egy anyós megjelenése váltotta ki a stresszt?
 • Nemrég költöztetek új otthonba?
 • Megváltozott a munkaidőd, más időpontban vagy hosszabb ideig dolgozol?

Annak ellenére, hogy független a természetük – a vadon élő macskák is csak párzáskor vannak együtt – a házi cicák szenvednek az unalomtól és a stressztől. Tehát ha úgy gondolod, hogy a változások okozzák a macskád rossz viselkedését, akkor szánj rá több időt és játssz vele, ha hazaérsz. Kezdetben korlátozd a macska és az új jövevény (egy másik macska vagy egy újszülött) közti találkozási pontokat, majd fokozatosan növelheted ennek az arányát.

A macskaalom fontossága

NevelésAz emberektől eltérően, a macskák ösztönösen igyekeznek elrejteni ürüléküket. Szóval, ha nem szeretnéd, hogy a cica feltépje a parkettát azért, hogy megpróbálja elrejteni a kakit, jobb, ha veszel egy macskaalmot. A „balesetek" megelőzése érdekében fontos rászoktatni a cicát a macskaalom használatára.

Ha úgy látod, hogy szaglászik, és guggolni készül egy sarkot keresve (a székletürítés vagy vizelés klasszikus jelei), vedd fel és helyezd őt az alomra! Reggel is ez legyen az első dolgod! A kiscicák viszonylag gyorsan megtanulják az almot használni (sokkal hamarabb, mint a kiskutyák), így ez a folyamat viszonylag fájdalommentes. A legfontosabb dolog a macskaalom tisztítása. Miként te sem szeretnél egy nem tiszta vécét használni, úgy a cica is jobban rászokik az alomra, ha naponta kitisztítod, és legalább hetente egyszer kimosod azt.

Íme, néhány módszer a balesetek kiküszöböléséhez

A macskák soha nem ürítenek oda, ahol esznek, tehát helyezd az etetőtálat annak a helynek a közelébe, ahol a baleset megtörtént. A cicák többsége a hangos zajoktól és a kutyáktól vagy kisgyermekektől távol szereti a dolgát elvégezni. Ha macska rejtett helyeket keres, mondjuk az ágy alá rejtőzik, az azt jelenti, hogy sebezhetőnek érzi magát a macskaalomban. Vegyél egy fedelet a macskaalomra egy kisállat-kereskedésben, vagy szerezz be egy kartondobozt, és csalogasd vissza őt a macskalomra. Az alom legyen könnyen elérhető a macska számára.

 Amennyiben egynél több macskád van, tanítsd meg őket arra, hogy ne zavarják egymást az alomban. Ha ez nem sikerül, akkor két macskaalomra lesz szükség, így egyik mindig szabad lesz. Ne felejtsd el, hogy a macskának kellemetlen tapasztalatai vannak a macskaalommal kapcsolatban. Ebben az esetben helyezd máshová a dobozt. Okosak ők, de nem annyira, hogy rájöjjenek, hogy csak a helyszín változott. Kezdetben korlátozd a macska által használható helyiségeket. Egy szobát használjon csak, és miután megszokta a macskaalom használatát és annak helyét, csak utána engedd, hogy felfedezze a ház többi részét.

 Alaposan tisztítsd meg a "baleset" helyét! Ez egyrészt azért szükséges, hogy a lakásodban ne terjedjen a bűz, másrészt meg azért, hogy a szag ne emlékeztesse őt arra, hogy erre van a vécé. Tehát szabadulj meg a szagoktól. (Ne használj ammónia alapú tisztítószert, mert az fokozza a macska vizeletének szagát).

 Ha meg akarod változtatni a macskaalomnak a helyét, akkor azt csak úgy tedd meg, hogy naponta 1-2 méternyi távolságot mozdítod el, hogy fokozatosan tudja megszokni a cica az új helyet. Ha a cica nem használja az almot, akkor ez azt jelenti, hogy túl gyorsan történt a költöztetés. Az igazán ambiciózus macskatulajdonosok megtaníthatják cicájukat a vécé használatára, így nem lesz szükség macskaalomra. Ez komoly. Van, akiknek sikerült rávenni a cicájukat a vécé használatára, és úgy tűnik, a cicák sem bánják ezt. Most nem részletezzük a macska vécére szoktatását, mert épp most ettünk.

 A macskák és az otthon biztonsága

Több helyiség is létezik egy átlagos háztartásban, ahová a macskáknak nem szabadna bemenniük. Az első ilyen hely a konyha. A tűzhely a legtiltottabb terület, ami azonban nagyon vonzó a cica számára, különösen, ha ételt főzünk rajta. Meg kell akadályozni a macskát abban, hogy a konyhai munkalapra fel tudjon mászni, elsősorban egészségügyi okokból, de azért is, hogy ne előtted érje el a bélszínt. A stratégiai helyekre helyezz el kétoldalú ragasztószalagot! A cica nem fog többé a

 Szobanövények

Ha nem tudod az összes szobanövényt a macska hatósugarából eltávolítani, az alsó levelekre szórj, esetleg cayenne borsot vagy Tabasco szószt. A virágföldbe tegyél narancs- vagy citromhéjat, és biológiailag lebomló szappant, vagy – azért hogy megakadályozd a macskát abban, hogy elásson valamit a talajban – töltsd fel a virágföldet kaviccsal, vagy vond be alufóliával.

Ha minden kötél szakad, akkor válassz függő növényeket. Amennyiben azokat is eléri, akkor már csak a művirágok jöhetnek számításba.

Függönyök

Jó magasra tudnak mászni rajtuk, ezért a cicák kedvelik a függönyöket. Néhány apró tárgy felszerelése, ami csörömpölve leesik, amikor a cica hozzáér a függönyhöz, segíthet. Az is egy megoldás, ha a függönyök úgy vannak felszerelve, hogy a macska súlyától az egész leesik. Ha a macska továbbra is ragaszkodik a függönyökhöz, akkor jobb, ha reluxára váltasz.

Elektromos vezetékek

Ha egy huzal lóg a levegőben, a macska természetesen elkezdi azt ütlegelni. Ahhoz, hogy megakadályozd, hogy a cicát áramütés érje, használj olyan anyagokat, amilyeneket a növényeknél is ajánlottunk (borsot vagy Tabasco szószt)!

A huzalok legyenek magasan, hogy a macska ne érje el őket, vagy burkold be őket kartonpapír gurigával.

A rágás, karmolás megelőzése

Nem számít, hogy mennyire „jól nevelt" a cicád, mindig van esély arra, hogy tönkretesz valamit, ami az útjába kerül. Él bennük a gyilkos vadászösztön, és nem haboznak használni a karmukat és az állkapcsukat. Annak érdekében, hogy a karmolás és a rágás minél kevesebb kárt tegyen a lakásban, tedd a következőket:

Legyen egy halom játék a cica körül.

Ha egy drága selyem nyakkendő lesz a cica játéka, akkor jó, ha sok van belőle. Játékot lehet boltban vásárolni, de otthon is készíthetsz ilyeneket. Egy üres papírzacskó, egy zsinegre kötött és kilincsre akasztott pingponglabda, egy nagyobb gumilabda, amit nem tud lenyelni, egy vattával kitömött papírlabda, egy fonalgomolyag vagy egy drótra akasztott toll is kitűnő macskajáték lehet. A játékok legyenek az övéi, mert nem fogja érteni, hogy engeded, hogy játsszon a cipőfűződdel, de haragszol rá, ha a cipődet harapdálja.

Termék ajánló

Nevelés

 • Vegyél a cicádnak kaparófát! Szüksége van arra, hogy használja a karmait, hogy koptassa a karmai külső rétegeit, a növekedés érdekében.
 • Mutasd meg neki, hogyan kell használni!
 • Bármit is teszel, légy következetes és igazságos, és dicsérd meg, ha valamit jól tesz!
 • Ha valami olyat karmol vagy rág, amit nem szabad, akkor spricceld le egy vízi pisztollyal! Ez egy kipróbált és kíméletes módszere a macskák nevelésének, mivel utálják, ha vizesek.
 • Az is megijeszti őket, ha tapsolsz a kezeddel és kiáltod, hogy „NEM". Ha ez nem segít, akkor vegyél egy kürtöt, ez hatni fog, és a szomszédok is kedvelni fognak ezért.

 

Forrás: http://www.haziallat.hu/macska/viselkedes/illedelmes-macska/4382/

 

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Németh Berill

Asszisztens

Németh Berillnek hívnak, jelenleg Székesfehérváron lakom. Körülbelül fél éve költöztem ide Budapestről. Itt Székesfehérváron szereztem meg Állattenyésztő és állategészségügyi technikus végzettségemet, utána költöztem ide. Egészen kicsi korom óta állatokkal szeretnék foglalkozni. 12 éve önkénteskedem különböző állatmenhelyeken. Sokáig rehabilitációs csoportot vezettem az egyik menhelyen, ezzel segítve a kutyák mielőbbi gazdisodását. 17 éve lovagolok, legfőképp a tereplovaglás és a díjugratás körében. Mindig nagy álmom volt az állategészségügyben dolgozni ezért is végeztem el a technikusi képzést. Szerintem nagyon jó, hogy ezt a szakmát választottam. Szeretem a kihívást és ez a munkakör egyáltalán nem mondható monotonnak, hisz minden nap más. Mindig találkozunk érdekes esetekkel.

Sólyom Beatrix

Asszisztens

"Mindig egy jó ügy miatt szerettem volna cselekedni, igaz dolog mellett kiállni. Minden nap tanít, és egy új lehetőséget ad erre. Úgy gondolom, hogy a legtöbb ember számára házi állataink nyújtják az utolsó lehetőséget arra, hogy kapcsolatot teremthessenek az anyatermészettel. Ezért is nagyon fontos vigyázni rájuk. "

Szemenyei Gitta

2013-ban érettségiztem Székesfehérváron és 2015 tavaszán szereztem meg az Állattenyésztő és Állategészségügyi Technikusomat. Szeretem az állatokat, mindig is állatokkal szeretem volna dolgozni, foglalkozni.

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 8:00 - 20:00

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117