A cica szobatisztaságra szoktatása

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 25.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

A cica szobatisztaságra szoktatása

SzobatisztaságSzobatisztaságra szoktatása

A macskák alapvetően nagyon tiszta állatok, és jó esélyünk van arra, hogy mire hozzánk kerül a kis jövevény, már megtanulta az anyjától, hogy hogyan kell használni a macskaalom-tálcát.

Csak annyit kell tennünk, hogy vegyünk egy kis műanyag tálcát, amely azért elég nagy ahhoz, hogy a macskánk körbe tudjon járni benne, töltsük be annyi macskaalommal, hogy befedje a tálca alját (ha ugyanolyan fajtát tudunk beszerezni, amilyet az eredeti gazda otthonában használtak, akkor a kiscica egész biztosan értékelni fogja az ismerős szagot és textúrát).

 

Mutassuk meg a kiscicának, hogy hol van a macskaalom, és tegyük be minden étkezés után, illetve olyan alkalmakkor, amikor szaglászik, lekuporodik, vagy általában véve úgy viselkedik, mint akinek „ki kell mennie!”.

Macskaalom illemkódex

Helyezzük távol a macskaalom tálcát a cica fekhelyétől és az eledelétől, olyan helyre, ahol viszonylag nyugton van, és nem zavarja senki. Rendszeresen ürítsük a tálcát – a kiscica nem akarja majd használni, hogyha „piszkos”. Egyes fertőtlenítőszerek és mosószerek mérgezőek a macskák számára, így a legjobb, ha csak meleg vizet és mosogatószert használunk. Ha a gazdi terhes, akkor valaki mást kérjen meg arra, hogy tisztítsa ki az alomtálcát, és mi feltétlenül viseljünk gumikesztyűt, és alaposan mossunk kezet a művelet után. Így minimálisra csökken a toxoplasmosis veszélye, ami hál’ Istennek nagyon ritka, de komoly fenyegetést jelent a fejlődő magzatra.

Szobatisztaság

 
   

Ha a kiscicánk már elég idős ahhoz, hogy kimerészkedjen, akkor elképzelhető, hogy szeretnénk kitenni a tálcáját is. De azért ne siessük el a dolgot. Elképzelhető, hogy a kiscica nem hajlandó kitenni a lábát, ha odakint nagyon hideg van.

 Néha előfordul egy kis baleset

Még a legokosabb kiscicát is utolér egy számunkra nem kívánatos baleset. Bármit is csinál, ne büntessük meg. Dicsérjük meg, ha használja az alomtálcát, vagy adhatunk neki később jutalomfalatot is, és hamarosan visszaszokik.

Jelölés vizelettel

A macskák vizelettel történő jelölése természetes viselkedés, így adják le magukról a megfelelő információt. Na persze ez nem éppen kívánatos a nappalinkban!

Mielőtt megpróbálnánk megoldani a vizelettel jelölés problémáját, fontos, hogy elkülönítsük, hogy a kiscica csak pisilt, vagy területet jelölt.

A pisilésnél leguggol, ugyanakkor a jelölést állva teszi. Ilyenkor apró vizeletcseppeket spriccel ki magából valamilyen függőleges felszínre.

Mit tegyünk?

Vigyük el a kiscicát az állatorvoshoz, hogy zárjuk ki az alsó húgyúti traktus betegségét. Ez kezelhető, ugyanakkor veszélyes betegség, aminek köszönhetően a kiscica az alomtálcán kívülre is vizel, és ez összekeverhető a jelöléssel.

Az ideges macska gyakran jelöl vizeletével. Gondoljuk végig a közelmúlt eseményeit, hogy mi lehetett az, ami felizgatta a kiscicát. Ezek lehetnek „nagy dolgok”, mint például kisbaba vagy új háziállat érkezése, vagy költözködés, avagy „kis dolgok”, mint például a macska kedvenc szobájában arrébb vittünk egy-két bútort.

Mit tehetünk azért, hogy a kiscica ismét jó kedvű legyen, és biztonságban érezze magát?

Soha ne büntessük meg a kiscicát a jelölésért. A macskák nem fogják fel a büntetés mibenlétét, és mivel a vizelettel történő jelölést gyakran stressz váltja ki, valószínűleg csak rontunk a helyzeten vele a büntetéssel.

Nagyon fontos az, hogy alaposan megtisztítsuk azt a területet, ahová odaspriccelt. Ennek főleg az az oka, hogy az ott terjengő szag később csak arra biztatja a kiscicát, hogy „dobjon rá még egy lapáttal!”.

Sok népszerű háztartási tisztítószer nem alkalma erre, mert ammóniát és klórt tartalmaznak. Mindkettő megtalálható a macska vizeletében, így tehát számára még nagyobb lesz a kísértés, hogy ugyanoda jelöljön.

Ehelyett mosószeres oldattal tisztítsuk meg a bejelölt területeket. Ezután mossuk le tiszta vízzel még egyszer, majd hagyjuk megszáradni a helyet.

Szobatisztaság

 
   

Ezt követően, miután kipróbáltuk, hogy nem oldja le a falfestéket, spricceljük le a helyet orvosi fertőtlenítő alkohollal. Hagyjuk, hogy a terület kiszáradjon, mielőtt ismét beengedjük a kiscicát ebbe a szobába.

Ivartalanítás

A kandúrok kasztrálása az esetek 80%-ában azonnal megoldja a jelölés problémáját.

Makacs problémák

Az esetek nagy részében a lakáson belüli jelölés gyorsan és sikeresen megszüntethető. Ha azonban a probléma tartósan fennáll, akkor kérjük ki az állatorvos tanácsát, lehet, hogy felír valamilyen szert, vagy pedig konzultáljunk egy macskaviselkedésben jártas tanácsadóval.

Forrás: http://www.hillspet.hu/kismacska/1_szobatisztasag.php

 

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Németh Berill

Asszisztens

Németh Berillnek hívnak, jelenleg Székesfehérváron lakom. Körülbelül fél éve költöztem ide Budapestről. Itt Székesfehérváron szereztem meg Állattenyésztő és állategészségügyi technikus végzettségemet, utána költöztem ide. Egészen kicsi korom óta állatokkal szeretnék foglalkozni. 12 éve önkénteskedem különböző állatmenhelyeken. Sokáig rehabilitációs csoportot vezettem az egyik menhelyen, ezzel segítve a kutyák mielőbbi gazdisodását. 17 éve lovagolok, legfőképp a tereplovaglás és a díjugratás körében. Mindig nagy álmom volt az állategészségügyben dolgozni ezért is végeztem el a technikusi képzést. Szerintem nagyon jó, hogy ezt a szakmát választottam. Szeretem a kihívást és ez a munkakör egyáltalán nem mondható monotonnak, hisz minden nap más. Mindig találkozunk érdekes esetekkel.

Sólyom Beatrix

Asszisztens

"Mindig egy jó ügy miatt szerettem volna cselekedni, igaz dolog mellett kiállni. Minden nap tanít, és egy új lehetőséget ad erre. Úgy gondolom, hogy a legtöbb ember számára házi állataink nyújtják az utolsó lehetőséget arra, hogy kapcsolatot teremthessenek az anyatermészettel. Ezért is nagyon fontos vigyázni rájuk. "

Szemenyei Gitta

2013-ban érettségiztem Székesfehérváron és 2015 tavaszán szereztem meg az Állattenyésztő és Állategészségügyi Technikusomat. Szeretem az állatokat, mindig is állatokkal szeretem volna dolgozni, foglalkozni.

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 8:00 - 20:00

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117